RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

14 травня

Всі новини

Саміт НАТО в Мадриді: Столтенберг анонсував історичні рішення

На саміті НАТО в Мадриді, який проходить 29 червня, будуть ухвалені історичні рішення. Зокрема, Фінляндія та Швеція будуть запрошені до Альянсу, тоді як Росія набуде статусу "прямої загрози".

Про це на відкритті саміту заявив генсек Північноатлантичного альянсу Йєнс Столтенберг, пише BBC.

"Ми зустрічаємося з найбільшою кризою, з якою ми колись стикалися з часів Другої світової війни. Це буде саміт трансформації, тому що ми ухвалимо історичні рішення", - сказав він.

Очікується, що під час саміту ухвалять нову стратегічну концепцію альянсу, в якій Росія розглядатиметься як пряма загроза безпеці країн альянсу.

Столтенберг анонсував фундаментальні зміни у питанні стримування та захисту з великою кількістю підрозділів, готових до битви, з великою кількістю сил швидкого реагування та великою кількістю заздалегідь розташованого обладнання.

"На цьому саміті ми схвалимо найбільше посилення від часів холодної війни", - розповів генсек.

Очікується, що відразу кілька військових угруповань НАТО у Східній Європі буде посилено до бригадного рівня і перетворено на тактичні групи чисельністю кілька тисяч кожна.

Зачеплять на саміті та питання війни в Україні. Зокрема, Столтенберг звернувся до Росії, яка має відповідати за свої дії.

"Я впевнений, що Москва і президент Путін розуміють сенс наших гарантій колективної безпеки та усвідомлюють можливі наслідки нападу на країну - члена НАТО. Росія відмовилася від партнерства та діалогу, які ми їй пропонували багато років. Замість діалогу вони обрали конфронтацію. Ми шкодуємо про це , але нам необхідно реагувати на нові реалії", – сказав він.

Нагадаємо, що Путін найближчим часом отримає ще більшу присутність Північноатлантичного альянсу біля кордонів РФ.