RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Україна розірвала із Сирією дипвідносини за визнання "незалежності" ОРДЛО

Україна розірвала дипломатичні відносини із Сирією через визнання "незалежності та суверенітету" так званих "Луганської та Донецької Народних Республік".

Про це інформує пресслужба Міністерства закордонних справ України.

Зазначається, що МЗС рішуче засуджує таке рішення Сирійської Арабської Республіки, вважає недружнім актом щодо України, посяганням на суверенітет та територіальну цілісність, грубим порушенням українського законодавства, Статуту ООН, таким, що суперечить основоположним нормам і принципам міжнародного права.

"Не маємо сумнівів, що сирійський режим намагається надати псевдосуб’єктності російським окупаційним адміністраціям на Донеччині та Луганщині на замовлення своїх кураторів в Кремлі. У відповідь на цей недружній акт Україна заявляє про розрив дипломатичних відносин з Сирією без розриву консульських відносин, відповідно до статті 2 Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року", - йдеться у повідомленні.

Окрім того, Україна розпочинає процедуру введення торговельного ембарго щодо цієї країни, інших санкцій щодо сирійських компаній та громадян.

"Ми максимально жорстко реагуємо на будь-які спроби підірвати суверенітет і територіальну цілісність України та захищаємо національні інтереси всіма доступними способами, зокрема і на дипломатичному фронті", - наголосили у відомстві.

У МЗС нагадали, що у 2016 році на тлі злочинів режиму Башара Асада проти сирійців Україна закрила своє посольство у Дамаску, а 2018 року наказала закрити сирійське посольство у Києві. Інтереси українців у Сирії захищає посольство України у Лівані.

Нагадаємо, що президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв зробив різку заяву щодо "незалежності" так званих "Донецької та Луганської народних республік". Токаєв категорично заявив, що його країна не буде визнавати українські території незалежними услід за Росією.