RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Удар по Одещині та нові обстріли Харкова: хроніка війни 3 липня

130-й день продовжується повномасштабна війна Росії проти українського народу. Окупанти не припиняють щоденних ракетних ударів по українських містах, у тому числі по житлових будинках, внаслідок яких гине мирне населення. У боях з ЗСУ російська армія зазнає великих втрат - кількість загиблих наближається до 36 тисяч.

У ніч проти 3 липня Росія вкотре обстріляла Харків. Напередодні було завдано ракетного удару по базі відпочинку на Одещині.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 2 липня


23:07 Окупанти знову, вже вдруге за день, обстріляли Слов'янськ та Краматорськ.

23:00 Німеччина почала навчати українські екіпажі управлінню РСЗВ MARS II. Дальність ураженняя цієї зброї до 70 км.

22:55 Сьогодні над Краматорськом місцеві жителі помітили об'єкти, що спускаються на парашутах. Це був самоприцілювальний бойовий елемент (СПБЕ) "Мотив-3". Принцип дії такий: інфрачервоний приймач теплового випромінювання шукає ціль по теплу, використовуючи високочутливу оптико-електронну апаратуру.

Після знаходження цілі по ній спрацьовує 4.5 кг кумулятивний заряд, пропалюючи умовний танк або БМП наскрізь. Застосовувати його можуть як літаки, використовуючи в складі касетної авіабомби РБК-250/500, так РСЗВ "Cмерч".

22:40 Президент Володимир Зеленський записав звернення до українців та світу з нагоди закінчення 130-го дня опору українського народу російському вторгненню.

"Російська економіка опинилася в найбільшій кризі за останні 50 років. Світ відмовляється від звʼязків з Росією. Слова «обвал», «дефіцит» і «бідність» – це те, що буде описувати російське життя, поки ця держава хоче бути державою-терористом. Вони втратили понад 35 тисяч солдатів, і це ще консервативна оцінка. Заради чого все це? Заради того, щоб божевільні пропагандисти показали десь у своїх ефірах російський чи радянський прапор на руїнах... Іншої відповіді просто немає", - заявив глава держави.

22:10 Окупанти показали фото збитих безпілотників у Бєлгороді. Цікаво, що на них написано "Не наступать"! Вітчизняний БПЛА Ту-143 ЗСУ повинен мати на хвості герб України, але на фото цей елемент відсутній. Так бездарно спалитись, це треба вміти.

21:58 За час війни Росії проти України загинуло 89 українських спортсменів та тренерів, 13 потрапили в полон. Про це президент Володимир Зеленський розповів на прес-конференції із президентом Міжнародного олімпійського комітету Томасом Бахом у Києві.

21:50 Мер Енергодара Дмитро Орлов повідомив про смерть водолаза гідроцеху Запорізької АЕС Андрія Гончарука, по-звірячому закатованого російськими окупантами. 29 червня вони жорстоко побили досвідченого та професійного співробітника АЕС за відмову брати участь у провокації, яка могла призвести до найбільшої ядерної катастрофи.

Після відмови Гончарука пірнати у бризкальний басейн ЗАЕС, його жорстоко побили. У стані коми Андрій був доставлений до лікарні, де, не приходячи до тями помер від отриманих численних травм.

21:20 Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк назвав Кремлю умови мирних переговорів, про можливість яких згадав речник Путіна Дмитро Пєсков. Це:

  • негайне припинення вогню;
  • виведення z-військ з України;
  • повернення викрадених громадян;
  • видача воєнних злочинців;
  • механізм репарацій;
  • визнання суверенних прав України.

21:00 Українські військові взяли в полон чергову партію любителів Росії, які не бажають помирати за ідеї Путіна.

20:30 На турецьких курортах туристам з Росії роздають листівки, в яких повідомляють, що сплачені з грошей російських туристів податки підуть на закупівлю "Байрактарів" Україні. Чоткий тролінг.

20:00 Австралія надасть Україні пакет військової допомоги на 100 млн доларів, заявив прем'єр країни Ентоні Албаніз. Україна отримає 14 БТР, 20 бронетранспортерів Bushmaster (до раніше переданих 40), безпілотники та інше обладнання.

19:30 Після важких боїв за Лисичанськ Сили оборони України були змушені відійти із займаних позицій і рубежів, повідомив Генштаб ЗСУ.

В умовах кратної переваги окупаційних військ в артилерії, авіації, РСЗВ, боєприпасах та особовому складі продовження оборони міста призвело б до фатальних наслідків. Задля збереження життя українських захисників було прийнято рішення про відхід, йдеться у повідомленні.

19:00 Жертвами масштабного обстрілу з РСЗВ Слов'янська та Краматорська Донецької області стали шестеро людей, ще 15 отримали поранення різного ступеня важкості. Серед загиблих опинилися сім'я з 12-річною дитиною, зруйновані житлові будинки, садове товариство, фільтрувальна станція та гаражний кооператив.

18:05 Жертвами збройної провокації російських військових у Бєлгороді стала родина українських біженців – сім'я Коптєлових із Цупівки Харківської області – загалом троє людей, у тому числі й маленька дитина.

17:40 Як американська зброя працює по окупантах:

17:20 Під Мелітополем партизани не лише пустили під укіс ворожий бронепоїзд, а й знищили залізничний міст у районі села Любимівка, яким росіяни переганяли ешелони зі зброєю та військовою технікою на фронт, ровідомив екс-дипломат Олег Шарп. Проте офіційна військова влада не підтверджує його інформації.

16:45 Сусідня Словаччина може надати Україні свої винищувачі МіГ-29 і танки, заявив прем'єр країни.

16:35 На одеських пляжах з'явилися огорожі, що перешкоджають підходу до води. Це стало наслідком рішення ДСНС не відкривати пляжі для купання навіть частково, як планувала спочатку влада міста.

16:20 Вільнюс не дослухався рекомендацій Єврокомісії та вимог канцлера Німеччини Олафа Шольца розблокувати транзит підсанкційних товарів з Росії до Калінінграда. Литва вирішила зробити ще гірше і зайнялась демонтажем залізничних шляхів, які сполучають Росію і Білорусь з анклавом, повідомляє журналіст Ростислав Демчук.

Як робочу силу при демонтажі колій використовуватимуться громадяни України.

"Нам потрібно максимально здешевити процес, а біженці з України потребують роботи. Також вони дуже мотивовані у цьому питанні", – розповів голова Мінтрансу Литви Міндаугас Манджейка.

P.S. Як з'ясувалося згодом, повідомлення про розбирання рейок у Литві виявилося фейковим, хоч і цілком правдоподібним.

15:50 Українські військові "денацифікували" черговий ворожий танк. Процес потрапив на відео:

15:30 Шестеро людей загинули, ще 15 постраждали під час обстрілу Слов'янська, повідомила речниця Донецької ОВА Тетяна Ігнатченко.

15:09 Росія знову погрожує Україні.

14:55 США ухвалили рішення про постачання Україні зенітних ракетних комплексів NASAMS, що належать до засобів ППО середньої та великої дальності.

14:36 Попри заяви Шойгу окупанти не взяли під повний контроль Лисичанськ. Про це повідомив радник міністра оборони Юрій Сак.

"Для українців цінність людського життя є головним пріоритетом, тому іноді ми можемо відступати від певних територій, щоб у майбутньому відбити їх", - заявив він.

14:05 Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що люди в окупованому місті у спеку починають непритомніти прямо на вулицях. Через колапс медицини та відсутність швидкої допомоги кількість смертельних випадків швидко зростає. Маріуполю потрібно негайне втручання гуманітарних місій.

13:28 Прем‘єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз із делегацією відвідав Бучу, Гостомель та Ірпень. Це перша поїздка Ентоні Албаніза до України. Він був вражений від побаченого: зруйновані цивільні будинки, сліди від мін, знищений аеропорт Антонова.

12:59 Шойгу доповів Путіну про окупацію всієї Луганської області. Зокрема, про повний контроль над Лисичанськом, Білогорівкою, Новодружеськом, Малорязанцевим та Білою горою.

12:44 У Сумській області ранок у Шалигінській громаді почався з мінометного вогню. 10 приходів після сьомої ранку. Жертв та руйнувань, попередньо, немає.

12:35 У Фінляндії запропонували розмістити базу НАТО на кордоні з Росією. Таку пропозицію зробив мер фінського міста Лаппеєнранта. Відстань від нього до російського Виборга не перевищує 100 км. Рашисти вже в істериці.

12:10 У Краматорську пролунали потужні вибухи. Даних про можливі руйнування та постраждалих поки немає.

12:00 У Слов'янську на Донеччині з сьогоднішнього дня зупинили рух тролейбусів через постійну загрозу обстрілів і неприпустимість скупчення людей.

11:29 З рашистського полону повернулися 17 прикордонників. Усі вони мають тяжкі поранення і зараз перебувають під наглядом відомчих медиків.

10:57 За оцінками британської розвідки, Росія скоріш за все проведе псевдореферендум за приєднання в окупованому Херсоні, щоб спробувати легітимізувати свій контроль. Розвідка згадує заяви маріонеткових посадовців з приводу організації "референдуму" щодо приєднання до РФ до осені 2022 року. На їхню думку, затримання 28 червня мера Херсона Ігоря Колихаєва є спробою окупаційної влади придушити опір.

"Херсонська область найбільш повною мірою потрапила під російську окупацію з лютого 2022 року, і якесь "конституційне" рішення для обґрунтування окупації напевно буде пріоритетною політичною ціллю для Росії. З великою ймовірністю РФ вдасться до сфальсифікованого голосування, щоб забезпечити собі прийнятний результат", – зазначають в розвідці.

10:40 Стало відомо, що 30 червня на міні підірвався російський десантний катер проєкту 1176 "Акула" чорноморського флоту Д-106 в акваторії Маріуполя. Три моряки загинули.

10:27 Мешканці Бєлгорода опублікували фото ракети, яка прилетіла сьогодні по місту. На знімку – частина ЗРК "Панцир-С", яка перебуває на озброєнні Росії. Чергові провокації росіян для мобілізації населення?

10:02 Більше ніж 986 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. 344 дитини загинули та понад 642 поранено.

09:46 ЗСУ прицільними ударами знищили в окупованому Мелітополі одну із чотирьох баз противника. За кілька годин українська сторона випустила по військовій базі близько тридцяти снарядів. Під вогонь потрапили позиції росіян на території аеродрому "Мелітополь".

"Зараз окупанти намагаються зробити провокації про те, що вівся обстріл мирних районів та постраждало мирне населення, знищено міську інфраструктуру. Такого не було!" - Заявив мер міста Іван Федоров.

За його словами, зараз загарбники роблять все можливе, щоб врятувати хоча б частину техніки, що розташовувалась на аеродромі, проте абсолютно нічого не вціліло.

09:27 В Харкові сьогодні вночі був обстріляний стадіон "Металіст" та інфраструктура Київського району.

09:15 Вже майже 36 тисяч вбитих рашистів.

08:42 Лисичанськ у вогні. Окупанти кинули на місто, напевно, усі сили. Росіяни несуть значні втрати, але вперто просуваються. Закріплюються в Лисичанську, а також у Верхньокам’янці, та продовжують знищувати населені пункти, - повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Атакували місто із незрозуміло жорстокою тактикою. Так, якщо в Сєвєродонецьку за місяць вуличних боїв залишилися вцілілі будинки та адмінбудівлі, то в Лисичанську упродовж короткого проміжку часу ті самі адмінбудівлі знищені вщент".

08:33 Російський Т-80БВ вибухнув через детонацію боєприпасів на борту після влучення українських сил.

08:15 На Харківському напрямку війська РФ ведуть оборону зайнятих раніше позицій. Окупанти завдали авіаудару недалеко від Мосьпанового та Гракова.

07:56 Вранці ворог ударив по Криворізькому району. Кілька разів влучив по дачному масиву у Зеленодольську - три будинки зруйновані, один пошкоджений. Попередньо, люди не постраждали.

07:36 Сьогодні вночі було обстріляно російське місто Білгород. Оскільки в області базуються "Іскандери", які одночасно обстрілювали Харків, то все стає очевидним. Губернатор повідомляє про 3 загиблих.

07:17 Сьогодні вночі жителі Мелітополя та прилеглих сіл прокинулися від потужних вибухів, які пролунали близько третьої години ночі. Як повідомляють місцеві жителі, прилітало на аеродром, де базується військова база російських окупантів.

07:12 Російські війська завдали рано-вранці серію ударів по Харкову.


07:12 Оновлена мапа бойових дій.

07:12 Росіяни 2 липня випустили з винищувача Су-30 по Білгород-Дністровському району Одеської області ракету Х-31 - вона потрапила до господарського будинку прибережної бази відпочинку. Пожежі та значних руйнувань не було, загиблих та постраждалих немає.