RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

ЗСУ пішли з Лисичанська, але підійшли до Херсона: хроника війни 4 липня

131-й день триває повномасштабна війна Росії проти українського народу. Після захоплення Лисичанська окупанти б'ють по прифронтових Краматорську та Слов'янську, обстрілюють Миколаїв та Харків, а також десятки інших населених пунктів.

У відповідь ЗСУ знищують склади зброї у тилу ворога та готують наступ на південному фасі лінії фронту, підійшовши впритул до Херсона.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 3 липня


23:45 Тимчасово окупований російськими військами Лисичанськ встигли залишити не всі охочі, заявив начальник Лисичанської військово-цивільної адміністрації Валерій Шибіко.

23:19 Слов'янськ вже став прифронтовим, найближчі позиції росіян за 10 км від міста, заявив міський голова Вадим Лях.

22:58 Звернення Зеленського:

"Ситуація на передовій за добу не зазнала суттєвих змін. Ворог продовжує тероризувати прикордонні райони Сумської області, місто Харків і райони області, Донбас. Збройні сили України відповідають, тиснуть і день за днем знищують наступальний потенціал окупантів. Нам потрібно переломити їх. Це важке завдання, це потребує часу й надлюдських зусиль".

22:34 Україні завдано збитків у $95,5 млрд в результаті російської агресії, повідомив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Значна частина з цих втрат стосується житлового фонду – 39%, загалом зруйновано понад 1200 будівель. Також значно постраждала інфраструктура –33%, об'єкти промисловості (8%), агросектора (5%), освіти (4%) та охорони здоров'я, (2%).

21:53 Окупанти посилюють протиракетну оборону Керченського мосту. Водії помітили пірамідальні відбивачі в районі острова Тузла на відстані 50-100 м від мосту. Подібні конструкції використовуються для захисту від ракетного удару боєприпасами з радіолокаційними головками у бік хибної цілі-баржі.

21:40 Артилеристи 28 бригади знищили дві ракетні системи "Ураган" та дві заряджальні машини росіян.

21:02 228 батальйон 127 бригади тероборони Харкова провів на Харківському напрямку успішну операцію. Без втрат серед бійців знищена велика кількість живої сили противника та його броньованої техніки.

20:38 Рашисти у шоці. У Донецьку палає залізничний вокзал.

20:14 Наступна конференція з питань відновлення України відбудеться у Великій Британії в 2023 році, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

19:51 Брехню про ракетний обстріл Кременчука поширює колишня засуджена за наркоторгівлю. Жителька Кременчука в соціальних мережах поширювала фейки про те, що нібито у зруйнованому торговельному центрі була "американська зброя". Міський голова Кременчука зазначив, що в нього є також інформація і про інших осіб, які "за дозу" поширюють російські наративи про обстріл "Амстора". Раніше вони малювали "мітки" у місті, щоб залякати людей.

19:45 Аеродром в окупованому Мелітополі горить і досі. Рашистські паблики пишуть, що там багато "двохсотих" і "трисотих".

19:42 Венесуела підтримала позицію РФ у війні проти України.

"Венесуела висловлює підтримку Росії у питанні "спецоперації" та відкидають санкції, введенні проти РФ та російського народу", - заявив голова МЗС Венесуели.

19:25 Екс-нардепа від "Слуги народу" Олексія Ковальова було призначено рашистами так званим "віце-прем'єром з питань сільського господарства Херсонської області".

19:17 Так виглядає випускний під час війни. Директор пошкодженої російськими обстрілами школи №62 у Харкові вручив золоту медаль випускниці. Дівчина захотіла приїхати у П’ятихатки попри небезпеку.

19:10 На Бахмутському напрямку українські захисники змусили ворога відійти після його наступу в напрямку Вуглегірської ТЕС та невдалої розвідки боєм в напрямку околиць Берестового.

Також окупанти відійшли після спроб штурму Білогорівки.

18:43 ЗСУ наразі не мають потреби мобілізовувати жінок.

"У російському медіапросторі вкотре запустили фейк про мобілізацію жінок в Україні. Цей фейк підхопили в нас. Так, це тема, яка дасть багато переглядів, але не треба на цьому спекулювати під час війни. Станом на зараз в ЗСУ немає потреби у примусовій мобілізації жінок. Жодних обмежень, пов’язаних з мобілізацією, для перетину кордону щодо жінок немає і станом на зараз такі обмеження не плануються", - повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

18:23 Шмигаль розповів про три етапи повоєнного відновлення України: "Перший – це відновлювати тут і зараз те, що можливо і що є критичним для життя людей… Друга частина – це швидке відновлення, оскільки кількість зруйнованих об'єктів навіть базової інфраструктури величезна. Одразу після завершення воєнних дій та перемоги України потрібно буде реалізувати тисячі проектів відбудови. Третій етап цього плану – це довгострокова трансформація, вона стосується всіх сфер, починаючи від освіти, медицини і завершуючи “зеленим переходом” (переходом на “зелену” енергетику, – ред) та новим військово-промисловим комплексом".

18:05 Литва передасть Україні безпілотник "Байрактар". Він коштує понад 5 млн євро, і ці кошти зібрали у вигляді пожертв звичайні жителі країни, на це їм знадобилося лише близько двох тижнів. Бойовий дрон отримав ім'я "Яструб", і міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас пообіцяв, що апарат передадуть Україні найближчим часом.

17:54 НАТО призначило нового командувача своїми Об'єднаними збройними силами в Європі. Одна із головних задач Крістофера Каволі - посилення Альянса в Європі, зокрема на східному фланзі.

17:35 В Маріуполі почали обвалюватися постраждалі будинки. Перший вчора по вул. Зелінського 30. У підвалі знаходилась жінка, яку на щастя вдалось дістати з-під завалів. Причина обвалів повні підвали води через експерименти з водопостачанням. Вода добиває те, що почали бомби окупантів. В Маріуполі не залишилось безпечних будинків, але тут продовжують жити люди. Бо більше нема де.

17:32 ЗСУ філігранно відпрацювали із ЗРК "Бук-М" по рашистському безпілотнику.

17:22 Російський командир вів щоденник. Щось записував. Протримався чотири дні. Поки не прийшли наші морпіхи.

17:10 Виявляється, не ЗСУ знищили склади окупантів на Донбасі, а росіяни самі підірвали три "українські" склади в "ДНР". Звідки там українські склади?

17:03 ЗСУ відпрацювали по позиціях рашистів у Херсонській області. Чекаємо на офіційні коментарі.

16:52 HIMARS вже на Запорізькому напрямку. Генштаб показав, як реактивні системи працюють по російських окупантах.

16:34 Інформація про те, що українські військові перебувають в кілометрі від Херсона, не відповідає дійсності.

"Просування військ можуть коментувати тільки військові. Будь-які аналітики, депутати, інші політичні чи просто активні діячі наразі тільки шкодять подібними заявами і проголошенням такої інформації", — заявили в силах оборони півдня.

16:21 В окупантів горить ще один склад.

16:13 У Херсоні чути вибухи.

15:44 Сьогодні вдень з території РФ був здійснений обстріл Сумської області. Зокрема ворог здійснив пуски двох ракет з гелікоптера по Есманській територіальній громаді. Постраждало приміщення школи. Інформація про жертви серед цивільного населення попередньо відсутня.

15:20 Українські військові продовжують доповнювати свій парк трофейною технікою.

14:30 Шойгу доповів Путіну про захоплення Лисичанська та окупацію всієї території Луганської області. При рапорті впало в око, що ні бункерного діда, ні Кежугетовича жодного разу не показали одним кадром, при цьому зображення господаря Кремля було обрізано так, що одна рука Путіна в кадр не потрапляла. Крім того, викликає питання неприродна одутлість Путіна - чи то знову ботокс, чи то прийом кортикостероїдів, що викликає ефект "місяцеподібного обличчя".

13:56 Понад 70% росіян підтримують дії армії РФ в Україні, йдеться у опитуванні Левада-центру.

Цих "денацифікаторів" тільки могила виправить.

13:45 Військова операція на Зміїному завершена. На острові встановили український прапор, повідомила начальниця пресцентру Cил оборони Півдня України Наталія Гуменюк.

13:30 Радник голови Офісу президента Олексій Арестович назвав основні завдання, які ЗСУ виконали в Лисичанську:

  • скувати основні сили противника;
  • завдати їм втрат;
  • виграти час для постачання західного озброєння та вдосконалення другої лінії оборони;
  • створити умови для наших наступальних дій на інших ділянках фронту.

"Всі завдання операції - виконані. ЗСУ ведуть контрнаступальні дії на трьох ділянках фронту: під Вугледаром, Запорізькому напрямку, Херсонському. Ще раз – росіяни на трьох (Харків, Ізюм, Бахмут) і ми на трьох. Місяць тому ми вели на одному-двох, а вони на п'яти", - написав Арестович.

13:15 В окупованому рашистами Херсоні нема місця "гауляйтерам". Партизани передали привіт недобитому під час замаху нардепу-зраднику Олексію Ковальову.

13:00 СБУ у Миколаївській області затримала трьох глибоко законспірованих ворожих агентів. Вони розвідували бойові позиції та переміщення підрозділів ЗСУ, а також геолокації стратегічних об’єктів критичної інфраструктури в регіоні. Зловмисники залучали близьких родичів та інших місцевих жителів як інформаторів, а отримані дані передавали російському "куратору".

12:30 Українська авіація відпрацювала по позиціях окупантів.

11:45 Захопити Лисичанськ окупантам допомогла перевага в артилерії, особовому складі та боєприпасах, а також у небі. Із допомогою безпілотників "Орлан" окупанти вираховували позиції ЗСУ, після чого били по них хвилину, розповів військовий експерт Олег Жданов.

За нормою артилерії на взводно-опорний пункт потрібно 60-90 снарядів, а росіяни клали 200-300. Вони швидким вогнем перемелювали наші позиції, після чого перевіряли, чи відстрілюються наші чи ні. Якщо відстрілюються, знову викликали вогонь артилерії.

11:20 Попри переможні реляції Кадирова та Шойгу, російські військові не окупували всю Луганську область, на телемарафоні заявив голова ОВА регіону Сергій Гайдай.

  • у районі Білогорівки тривають бої;
  • ЗСУ тримають оборону невеликої частини Луганщини і намагаються збудувати захисні споруди;
  • окупанти зруйнували 90% інфраструктури на територіях, що обороняли ЗСУ;
  • після таких руйнувань росіяни не зможуть відновити водо- та газопостачання.

11:05 У мережі продовжують з'являтися нові відео вибухів на складі зброї в Сніжному. Як виявилося, з 2014-го року туди завозили нереальну кількість техніки та БК. Це сильний удар по постачанню та забезпеченню окупантів в Луганській та Донецькій області.

10:35 Партизани в окупованому Мелітополі передали "палке вітання" зрадникам і колаборантам.

10:05 У швейцарському Лугано сьогодні відкриється зустріч із відновлення України. Лідери десятків країн, міжнародних організацій та приватного сектору зустрічаються, щоб обговорити план післявоєнного відновлення країни. Планується, що президент Володимир Зеленський виступить перед зібранням віртуально.

09:50 У донецькому мікрорайоні Щоглівка (Київський район) теж "бавовни та задимлення".

За неофіційними даними, на честь дня незалежності США там вирішив "денацифікуватись" склад боєприпасів окупантів.

09:05 ЗСУ "денацифікували" понад 36 тисяч окупантів. Загалом втрати ворога на ранок 4 липня виглядають так:

08:50 В Україну повернули понад 400 тіл загиблих захисників, але це точно мало, бо ми знаємо, що тіл набагато більше, заявила віце-прем'єр з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону.

08:45 Сьогодні о 4 ранку орки завдали підступного ракетного удару по Шевченківському району Харкова, повідомляє голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. За ціль військові терористи обрали загальноосвітню школу. Зараз рятувальники розбирають завали. Попередньо - постраждалих немає, у гімназії нікого не було.

08:30 Коротко ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

  • ЗСУ відбили спробу штурму в районі Прудянки на Харківщині
  • На Словʼянському напрямку ворог готується до наступу, тому перемістив батальйонну тактичну групу з району Ізюма.
  • На Донецькому основні зусилля противника зосереджені на поступовому витісненні ЗСУ на рубіж Сіверськ – Федорівка – Бахмут.
  • На Краматорському ворог форсував річку Сіверський Донець, закріплюється в районах Лисичанська та Білогорівки.
  • Окупанти намагаються не допустити проведення ЗСУ контрнаступу у Херсонській та Миколаївській областях.

08:20 За час війни в Україні загинуло 345 дітей, ще 644 поранені, повідомляє Офіс генерального прокурора.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 345, Харківській – 185, Київській – 116, Чернігівській – 68, Луганській – 61, Миколаївській – 53, Херсонській – 52, Запорізькій – 31. За весь час війни в Україні постраждали 989 українських дітей.

08:00 Неспокійна ніч видалася у Криворізькому районі, повідомляє голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

Ворог обстріляв з артилерії дві громади - Зеленодольську та Широківську. Бив по містах та селах. Люди, на щастя, не постраждали. У Шестірні вибуховою хвилею вибило вікна у дитячому садку.

07:30 Сьогодні вночі також було завдано сильного удару по Торезу (Чистякове) в "ДНР". Вибух супроводжувався дуже потужною та яскравою загравою. Місто також розташоване в глибокому тилу окупантів, куди ні далекобійна артилерія, ні звичайні РСЗВ добити не можуть.

7:00 У ніч на понеділок, 4 липня, глибокому тилу окупантів - у Сніжному Донецькій області - знову були "бавовни та задимлення". Там на заводі "Хіммаш" підірвано великий склад боєприпасів ворога.

Цікаво, що місто розташоване більш ніж за 70 кілометрів від лінії фронту.

6:30 Видання Economist прогнозує спекотну битву за Херсон. Українські військові в снайперські приціли можуть спостерігати передмістя "воріт до Криму", проте росіяни завзято опираються, спираючись на потужну систему підземних бункерів.

6:00 Так виглядає лінія фронту на початок доби понеділка, 4 липня.