RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Росіяни вдарили по Харкову та атакують на Донбасі: хроніка війни 3 серпня

Україна вже 161 добу з початку повномасштабного вторгнення військ РФ веде запеклі бої з окупантами. Українські військові за цей час ліквідували понад 41 тисячу російських військових. Захід продовжує постачання українській армії сучасного озброєння, з якого завдаються точні удари по складах боєприпасів, місцям дислокації та командним пунктам ворога.

Росія продовжує знищувати інфраструктуру українських міст. Зокрема, в ніч на 3 серпня було завдано чергового удару по Харкову. Також війська РФ продовжують наступати на Донбасі.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 2 серпня


23:45 Мета всіх наступів російських військ на Донецькому та Луганському напрямках – змусити ЗСУ перекинути туди резерви, а не тримати їх на напрямку справжньої небезпеки, де планується великий наступ. Тобто Мелітополь-Токмак у напрямку Запоріжжя та Херсонської області, заявив радник глави Офісу президента України Олексій Арестович.

23:20 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців і світу з приводу закінчення 161-го дня опору російському вторгненню.

"Цими днями в нашому інформаційному просторі та в соцмережах дуже багато повідомлень про конфліктні ситуації та загрози, які є в інших географіях. Спочатку – Балкани, потім – Тайвань, тепер може бути Кавказ... Усі ці ситуації здаються різними, хоча їх об’єднує один чинник, а саме: глобальна архітектура безпеки не спрацювала. Якби спрацювала, не було б усієї цієї конфліктності.

І це насправді те, на що Україна звертає увагу не лише 161 день від початку повномасштабної війни, а вже роками. Відтоді, як Росія повністю проігнорувала міжнародне право, інтереси людяності як такої", - заявив глава держави.

22:05 Протягом доби було демілітаризовано два склади боєприпасів, дві бази і одну нафтобазу окупантів.

21:35 Момент "розвантаження" російського ешелону з БК, технікою і особовим складом в окупованій Брилівці на Херсонщині потрапив на відео.

20:53 Так працюють HIMARSи:

20:45 ООН запускає місію щодо встановлення причини загибелі українських військовополонених у Оленівці, заявив генсек Організації Антоніу Гутерріш. За його словами, ООН "отримала запити від Росії та України щодо проведення розслідування" і тому запускає місію щодо встановлення фактів.

Антоніу Гутерріш

20:30 Бійці батальйону НГУ ім. генерала Кульчицького встановили український прапор на найвищій точці Святогірська — пам'ятнику Артему.

20:10 Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук підтвердив загибель пенсіонерка на Криворіжжі. Ще один пенсіонер дістав осколкове поранення грудної клітини та мінно-вибухову травму. Наразі чоловік перебуває в лікарні у Кривому Розі.

19:10 На Харківському напрямку противник вів повітряну розвідку БПЛА біля Петрівки, Федорівки та Дементіївки. Задіяв засоби радіоелектронної боротьби в районах Іванівки, Студенки, Василенка та Гетьманівки, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:45 На Слов'янському напрямку здійснив обстріли з артилерії різних калібрів.

18:25 На Бахмутському напрямку російські загарбники вели штурмові дії в районі Берестового та у напрямках Володимирівка – Яківлівка, Покровське – Бахмут, Володимирівка – Соледар, Відродження – Кодема, Відродження – Зайцеве, Семигір'я – Кодема та Доломітне – Семигір'я. Усі ворожі спроби штурму українські воїни відбили, завдали окупантам шкоди та відкинули назад.

18:10 На Авдіївському напрямку ворог намагався вести наступ у напрямках Новоселівка Друга – Красногорівка, Спартак – Авдіївка, Василівка – Красногорівка, Мінеральне – Авдіївка та на напрямі Донецьк – Піски, успіху не мав, відійшов.

18:00 На Новопавлівському та Запорізькому напрямках усі спроби окупантів просунутися у напрямках Мар'їнки та Білогірки наші захисники звели нанівець.

17:45 На Південнобузькому напрямку противник вів наступальний бій у напрямку Білогірки, успіху не мав, відійшов.

17:30 Українська військова розвідка встановила, що українських військовополонених в Оленівці допитували слідчі "МДБ ДНР" спільно з представниками ПВК "Вагнер" і ФСБ. Під час допитів військових катували.

ФСБ планувала залучити полонених до зйомки у проросійських репортажах. Мета ефіру — показати, як полонені зізнаються у "злочинах, звірствах проти місцевого населення, зрікаються своїх поглядів та засуджують дій керівництва України". Допити проводили конвеєрно на регулярній основі, вони не мали успіху.

Розвідка заявляє, що саме бойовики ПВК "Вагнер" замінували територію. Це були легкозаймисті речовини, які швидко спричинили пожежу. Росія не планувала обмінювати військовополонених та умисно їх вбила, щоб не залишати доказів.

16:45 СБУ затримала членів міжрегіональної агентурної мережі ФСБ, яка забезпечувала ворога інформацією про військові та стратегічні об’єкти по всій Україні. Її керівником виявився мешканець Одеси під псевдо "Професор".

16:40 Маріупольчанку Жанну Милащенко російські окупанти примусово депортували на територію росії, відібрали документи. Зараз жінка хоче повернутись в Україну, але її не випускають російські прикордонники.

16:30 МАГАТЕ більше не контролює ЗАЕС: ядерна безпека залишається під загрозою, заявив гендиректор Міжнародної агенції з атомної енергії Рафаель Гроссі:

"Військові дії сильно впливають на станцію. Якщо ви подивитеся на карту, де у Запоріжжі атомна електростанція, її розташування – то ви побачите, що це якщо не в самому серці, то в місці, де ведуться активні військові дії", - заявив гендиректор МАГАТЕ.

Також Гроссі звернувся із закликом негайно дозволити експертам відвідати комплекс для стабілізації ситуації та уникнення ядерної аварії.

15:50 Загинула "полковник ДНР" Ольга Качура ("Корса"). До 2014 року вона служила у горлівській міліції, потім перейшла на бік ворога. З початком війни командувала дивізіоном РСЗВ. В Україні заочно засуджено до 12 років в'язниці.

15:30 Рашисти почали використання окремої паромної переправи через Дніпро, щоб доставляти військову техніку в Херсон.

Нову переправу обладнали в селі Придніпровське, поруч із Антонівським залізничним мостом, який був пошкоджений точними ударами ЗСУ.

Це вже друга переправа через Дніпро поблизу Херсона — перша розташована неподалік Антонівського автомобільного мосту.

15:08 Російські окупанти вдень обстріляли Чугуїв з реактивних систем залпового вогню. За попередніми даними, це були РСЗВ "Ураган". Місто обстріляли забороненими касетними снарядами. Є один загиблий, двоє поранені. Загиблий та одна поранена – громадяни РФ.

14:38 МАГАТЕ втратило контроль над Запорізькою АЕС.

"Всі принципи ядерної безпеки були порушені. На карту поставлено надзвичайно серйозну та небезпечну справу", - заявив гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі.

14:13 У Кремлі підтвердили зустріч Шредера з Путіним у Москві. Також у Кремлі заявили, що Росія готова до мирного вирішення конфлікту в Україні, але на своїх умовах.

13:52 Зброя перемоги - гвинтівка Barrett MRAD. Знаходиться на озброєнні спецпідрозділів США, Ізраїлю, Норвегії, Нової Зеландії, а тепер — і України, зокрема, у ДУК "Правий сектор". Ефективна дальність враження — до 1500 метрів. Снайперам РФ просто немає що протиставити цій зброї. Експерти вважають її однією з найкращих снайперських гвинтівок.

13:27 Наразі РФ пропагує кілька своїх наративів. Перший – влада не працює. Друге – міста знищують, давайте здаватися та домовлятися, розповів голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

"Це на нас не працює. Це робиться для того, щоб ми почали їх ще більше ненавидіти. Ми і так це робимо, але адресно. Покарання понесуть ті, хто наказує і натискає кнопку", — заявив він.

12:43 Захід починає вірити у перемогу України та поразку Росії у війні, яку вона розв'язала, заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба. За його словами, у західних країнах думка про рф почала змінюватися, а війна показала, що Росія варварська держава на кордоні Європи, яка намагається знищити українців.

12:17 СБУ затримала агента РФ, який збирав дані для коригування ракетних ударів по аеродромах Дніпропетровщини. Він також намагався отримати інформацію про місця дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ та тероборони. Зрадником виявився працівник однієї із приватних охоронних фірм Дніпра. ФСБ встановила з ним контакт через його радикальні прокремлівські погляди, які він намагався нав'язати землякам.

11:40 Запорізька атомна електростанціяї, яку російські військові захопили 4 березня, вийшла з-під контролю. Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив, що з кожним днем ситуація там стає все серйознішою.

11:26 Українські війська лише за вечір 2 серпня збили 7 російських ракет на 91 мільйон доларів, пише Forbes. Вартість ракети Х-101 - $13 мільйонів, Калібр - $6,5 мільйонів, Іскандер - $3 мільйони, Онікс - $1,25 мільйона, Х-22 - $1 мільйона, Точка-У - $0,3 мільйона.

11:16 Удар ЗСУ по російському військовому ешелону в Херсонській області серйозно пошкодив залізничне сполучення з Кримом, заявили у Міноборони Великої Британії. Швидше за все, росіяни відремонтують залізницю за кілька днів, але вона й надалі залишиться вразливою точкою для російських сил та їхніх ланцюжків постачання з Криму до Херсона.

11:00 Наслідки сьогоднішнього ракетного удару по Миколаєву.

10:49 Бійці "Азова" у тилу ворога поблизу російських кордонів успішно атакували ворожу техніку. В результаті операції знищено сім вантажівок з БК та два автомобілі охорони.

10:39 Вночі в Олександрію на Кіровоградщині прибув другий евакуаційний потяг з Донецької області. Серед евакуйованих – літні люди, маломобільні, хворі, діти. В обласному центрі їм одразу надали допомогу.

10:30 Сьогодні на території двох громад Полтавської області (Миргородської та Лубенської) проводитимуть навчальні стрільби військових. Якщо почуєте звуки пострілів, зберігайте спокій.

10:11 Сьогодні дорогу між Запоріжжям та Бердянськом знову закрито. Через розмитий участок в районі Василівки транспорт не випускають із обласного центру.

09:52 З початку повномасштабного вторгнення Росія втратила близько 41350 своїх військових.

09:32 Протягом 2 серпня російські окупанти вбили 4 мирних жителів Донеччини у Красногорівці.

09:21 Внаслідок ракетного удару по об'єкту військової інфраструктури неподалік Радехова (Червоноградський район) пошкоджена одна будівля. Ніхто не постраждав. Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

09:03 Велика Британія вже підготувала два кораблі для передачі Україні. Це спеціалізовані бойові судна, які займаються розмінуванням і на яких вже проходять навчання українські екіпажі.

08:40 В окупантів ще мінус одна нафтобаза.


08:19 Генштаб повідомляє, що на Донеччині російські окупанти зосередили зусилля на Бахмутському напрямку, там на двох участках тривають бої. Ще на трьох під Бахмутом ЗСУ змусили росіян відійти.

08:17 Після вибуху в Оленівській колонії на окупованій Донеччині, внаслідок якого загинули українські полонені бійці, невідомі люди почали збирати інформацію про українських військових та їхніх родичів. У координаційному штабі закликають українців нікому не передавати персональні дані захисників.

08:11 Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі провела зустріч із президенткою Тайваню Цай Інвен. Вони обговорили підтримку демократії на острові і не оминули увагою війну в Україні. Інвен заявила, що вторгнення Росії зробило безпеку в Тайванській протоці ще одним об'єктом уваги всього світу.

07:52 Окупанти завдали ударів по Дніпропетровській області, потрапили в дитячий садок та церкву. Люди не постраждали, повідомляє голова ОВА Резніченко.

07:26 "Азов" нищить БМП окупантів за допомогою Javelin.

07:17 Бійці показали, як зробили кулемет "Утьос" максимально мобільним і як він нищить ворогів на передовій.

06:54 Вибухи в Миколаєві. В результаті обстрілу спалахнула пожежа та був зруйнований супермаркет.

06:45 Оновлена мапа бойових дій.

:43 Мер Харкова Ігор Терехов повідомив про два вибухи в місті о 3:55 та 3:56. Російські окупанти обстріляли Холодногірський район. Попередньо жертв немає. Внаслідок другого обстрілу зруйновано інфраструктурний об'єкт у Новобаварському районі. Люди не травмувалися.

06:43 Росіяни продовжують наступ на селище Піски, а також, ймовірно, вирішили атакувати Авдіївку з окупованої території Донецької області.