RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

165-й день повномасштаб­ного вторгнення військ РФ: хроніка війни в Україні 7 серпня

Україна вже 165-й день від початку повномасштабного вторгнення армії РФ дає відсіч окупантам. Не в змозі досягти поставлених перед вторгненням планів, російська армія зазнає величезних втрат. При цьому у Кремлі не залишають надії взяти під повний контроль Донецьку та Луганську область. РФ продовжує завдавати ракетних та артилерійських ударів по українських містах і селах, вбиваючи мирне населення. У ніч на 7 серпня рашисти вкотре обстріляли Харків.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 7 серпня


23:25 Також вибухи були і в Новій Каховці Херсонської області. Попередньо влучання в районі ГЕС. Ще вибухи були в Дар‘ївці під Херсоном, де є міст через р.Інгулець, чутно детонацію.

23:15 У мережі повідомляють про нові прильоти в районі Антонівського мосту в Херсоні.

23:13 У Харкові пролунало не менше семи вибухів, відомо про влучання в об'єкт інфраструктури у Київському районі, повідомив міський голова Терехов.

23:10 На Вінниччині "прильоти" російських ракет прийшлися на військові об'єкти, є постраждалі, заявляє командування Військово-повітряних сил ЗСУ.

22:42 У Харкові продовжується серія вибухів. Обстріл з Бєлгородської області.

22:40 За тиждень 1-7 серпня ЗСУ "деницифікували" 21 склад боєприпасів ворога, 17 баз, два КП, штаб і нафтобазу окупантів.

22:30 Президент Зеленський анонсував хороші новини від партнерів щодо пакетів підтримки вже наступного тижня.

"Ключове зараз, як і раніше, – це зброя для нашої оборони, зброя від партнерів. Кожного дня й без будь-яких пауз працюємо для посилення постачання зброї, для того, щоб відправляти на передову більш потужні й далекобійні системи. І на тижні очікуємо новин від партнерів щодо пакетів підтримки. Хороших новин", заявив глава держави.

21:25 Якщо окупанти проведуть псевдореферендуми у зайнятих ними районах півдня нашої держави, то для себе ж закриють будь-яку можливість переговорів з Україною і вільним світом, які російській стороні однозначно будуть потрібні в певний момент, заявив Зеленський.

21:20 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців та світу з приводу закінчення 165-го дня війни з Росією.

"Ситуація на Донбасі залишається дуже важкою. Наша армія робить усе можливе, щоб зупинити російський терор і завдати окупантам якнайбільших втрат. Авдіївка, Піски, Марʼїнка, Бахмутський та інші гарячі напрямки в Донецькій області забирають основні зусилля і, на жаль, багато життів. Важко й на Харківщині, на півдні нашої країни, де окупанти намагаються сконцентрувати сили", - розповів глава української держави.

21:00 У Донецьку три години вибухає склад боєприпасів окупантів.

20:30 Міський голова Вінниці Сергій Моргунов підтвердив, що було чути звуки схожі на вибухи. Але на території Вінницької міської територіальної громади надзвичайних ситуацій не зафіксовано.

20:17 У Києві і майже всіх областях України оголошено повітряну тривогу.

19:57 Вінниця, Черкащина, Кіровоградщина, Полтавщина чутно вибухи. Повітряної тривоги не було. Інформація уточнюється.

19:45 В окупованому Донецьку знову відбувається "бавовна та задимлення".

19:20 Розвідгрупа ворога намагалася визначити систему оборони наших військ неподалік Білогорівки. Групу виявлено і знешкоджено.

19:15 На Слов'янському напрямку неподалік Вернопілля противник намагався вести штурмові дії, але був відкинутий, йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

18:50 Під Сіверськом ворог намагався покращити тактичне становище поблизу Верхньокам'янського, успіху не мав, відійшов.

18:40 На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії в районах населених пунктів Бахмут, Зайцеве, Яковлівка та Вершина, але безуспішно. Поблизу Кодеми тривають бойові дії.

18:30 На Авдіївському напрямку було здійснено спробу прориву оборони ЗСУ у напрямках Красногорівки, Авдіївки, Пісок та Мар'їнки. Бойові дії продовжуються.

18:20 На Південнобузькому напрямку противник вів наступальні бої біля Благодатного, успіху не мав, відійшов.

18:05 Білоруський диктатор Олександр Лукашенко вирішив залучити військовослужбовців та міліцію до збиральної кампанії.

Він розкритикував місцеве керівництво за погані темпи збору врожаїв і заявив, що армія та міліція мають брати участь у збиранні врожаю, оскільки це краще, ніж йти на війну. Лукашенко додав, що на війну армія йде тоді, коли перестає працювати.

17:50 На території Херсонської області відкривається дедалі більше установ, у яких всім охочим обіцяють 10 тис. рублів за участь у псевдореферендумі.

17:25 Українські військові мають успіх у боротьбі проти російських окупантів та у напрямку Ізюму Харківської області, повідомив депутат Ізюмської міськради Максим Стрельник.

"Військові перебувають у піднесеному настрої. Виснажені, але ще є сили бити ворога і рухатися до Ізюма. Є успіхи, я не можу про них говорити. Але наші військові сунуть у напрямку Ізюма", - сказав він.

16:50 В Україні знищений підполковник спецназу ФСБ Микола Горбань. З некрологу не зрозуміло, в якому саме управлінні служив загиблий - "Альфа", "Вимпел" чи "К" ("Кавказ"). Відомо, що він воював у Сирії та був нагороджений "орденом мужності" та медаллю "за відвагу".

Це лише 4-й випадок загибелі співробітника Центру спеціального призначення ФСБ на російсько-українській війні, про який стало відомо.

16:30 Херсонське підпілля нагадує рашистам, що після гауляйтера Сальдо настане і їхня черга. По місту розвісили листівки, що нагадують так званій "адміністрації" міста - що розплата близько.

16:10 Так званий "депутат ЛНР" Віталій Кишкінов заявив, що у Сєвєродонецьку знищено половину всіх багатоповерхівок. Загалом у місті було 802 багатоповерхові будинки. З них знищено понад 400 та пошкоджено 760.

15:55 У ніч на 7 серпня українські військові знищили на південному фронті понад два десятки росіян і зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцир-С1", повідомляє ОК "Південь". Окрім того, було знищено два військові автомобілі та радіолокаційну станцію до одного із зенітно-ракетних комплексів.

15:35 Активісти у Всеволожську Ленінградської області РФ встановили 35 хрестів на березі кар'єру. На кожному хресті є QR-код. Він веде на публікацію про похорон російських військовослужбовців, які загинули внаслідок війни Росії з Україною.

15:10 З 1 серпня на території ОРДЛО почалася нова хвиля примусової мобілізації. Відбирають серед непридатних для служби й тих, хто мав відстрочку. Наприклад, у Луганську за 40 хвилин на ринку забрали два автобуси чоловіків, більшість із яких — вантажники. У Алчевську чоловіків забирали посеред вулиць. Населення обурене, чоловіки ховаються.

14:37 Окупанти на Херсонщині пропонують гроші людям, які не хочуть віддавати дітей до російських шкіл, повідомляє радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань.

За його словами, батьків залякують переслідуваннями, аж до арешту та позбавлення батьківських прав. А до університетів взагалі запрошують безкоштовно та без іспитів, щоб сформувати хоча б мінімальний набір для "картинки", каже він.

14:15 Британське видання The Times назвало пропагандистами Путіна міжнародну правозахисну організацію Amnesty International, яка звинуватила ЗСУ у “порушенні законів війни”. Видання наголошує, що заяви про зобов’язання згідно з Женевською конвенцією, якими апелює організація, "це зовсім не те, щоб звинувачувати та очорняти жертв агресії, чим займається Amnesty".

"Не дивно, що український офіс групи, з яким не консультувалися, засудив ці передбачувані висновки, тоді як російське посольство в Лондоні охоче відтворило їх", — пише The Times.

14:01 У Бахмуті повідомляють про вибухи, кажуть про майже 10 "прильотів".

13:42 “Енергоатом” повідомив про обстріл у суботу ввечері Запорізької АЕС та міста Енергодар.

13:31 Щоб продовжувати воювати проти України, РФ мобілізує своїх орків з Далекого Сходу, Уралу та інших територій, заявив секретар РНБО Олексій Данілов. Він також звернув увагу, що Росія поступово знищує колонізоване у 19-20 ст. населення: "На фронті не так багато росіян, переважно це інші нації, в яких вони забрали мову, історію, традиції та вважають їх нібито росіянами".

13:21 До моргів Київської області в період з 15 червня по 27 липня надійшло понад 270 тіл загиблих з різних областей України, в тому числі з території металургійного комбінату "Азовсталь". Тіла оглянуті, втім більшість з них лишається невстановленими.

Якщо ви розшукуєте близьких, сформуйте смс, або повідомлення в Viber, WhatsApp, Telegram на цей номер +380936684014. Важливо додати фото, в тому числі особливих прикмет, татуювань, особистих речей.

13:02 В Україні залишилася лише одна область, куди жодного разу не прилітала ракета.

"Якщо говорити про ті області, які страждають від російських снарядів найбільше, то це Донецька, яку обстріляли понад 3 тисячі разів, Луганська – 4 тисячі разів, Миколаївська – 700 разів. Залишається одна єдина область, в яку, дякувати Богу, поки не прилітало, це Чернівецька область", – повідомив заступник голови МВС Євген Єнін.

12:43 В Україні ліквідовано підполковника Центру спецпризначення ФСБ РФ Ніколая Горбаня.

12:15 Окупанти активно готуються до псевдореферендуму, цинічно використовуючи потреби людей, яких довели до відчаю.

"На фейковий референдум людей заманюють продуктами, водою, будматеріалами, а також обіцянками хорошого життя з екрану пересувного телевізора, який цілий день промиває мізки населенню в окупованих містах", - повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

12:00 З початку повномасштабної війни в Україні затримали понад 1600 диверсантів. Зрадники погоджуються співпрацювати з окупантами за 5-10 тисяч гривень.

11:39 За даними британської розвідки з початку повномасштабного вторгнення в Україну 10 генералів РФ загинули, ще 6 було звільнено.

"Кумулятивний ефект від такого стану командування, ймовірно, сприяє тактичним та оперативним труднощам Росії", - йдеться у повідомленні.

11:24 Терористичний акт в Оленівці був спецоперацією рф проти постачання Україні зброї. Про це повідомив представник ГУР МО України, член координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов.

Від початку цієї страшної трагедії та страшного фарсу, який ми бачили з боку росіян, – це й було фальшування. Від перших повідомлень про застосування і навмисний обстріл високоточною зброєю HIMARS – це була спецоперація проти постачання Україні західного високоточного озброєння. Це була спецоперація з метою дестабілізації українського суспільства та деморалізації українських військовополонених. З самого початку це було фальшування, але світ швидко викриває такі речі”.

11:07 Знищені склади БК і бази орків протягом доби:

  • Макіївка, Донеччина. Мінус БК.
  • Сніжне (район), Донеччина. Мінус база.
  • Донецьк. Мінус база.
  • Херсон (район). Мінус БК + база.
  • Чорнобаївка (район), Херсонщина. Мінус 2 командних пункти.
  • Гладівка (район), Херсонщина. Мінус база.
  • Пологівський район, Запоріжжя. Мінус база.
  • Енергодар (район). Запоріжжя. Мінус БК.

10:45 У ВК виклали фотографію одного зі стендів зі знищеними росіянами з 64-ї окремої мотострілецької бригади з Хабаровська. Вони брали участь в катуваннях у Бучі. На стенді 44 прізвища, більшість з них ще не потрапляли у ЗМІ. Підпис такий:

"На стенде 1/10 часть всех погибших из личного состава (до СВО) бригады, которого практически не существует."

10:17 З портів "Одеса" та "Чорноморськ" вийшов уже другий караван з українським продовольством. Вирушило чотири судна, на бортах яких майже 170 тисяч тонн агропродукції. 22 липня в Стамбулі Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування.

09:45 За добу ще 300 окупантів відправились на "концерт Кобзона".

09:22 Сєвєродонецьк. За: замість сучасних лікарень, шкіл та спортивних арен - технічна вода, душ на вулиці та пересувний телевізор.

09:04 На півдні країни за останню добу завдано 9 авіаударів по 3 опорних пунктах, 4 скупченнях ворога, озброєння та техніки, по 1 складу боєприпасів та радіолокаційній станції. підтверджено знищення:

  • 4 зенітно-ракетних систем С-300 і зенітно-ракетного гарматного комплексу "Панцир-С1";
  • 122-х мм гаубиці;
  • ворожого безпілотника-розвідника;
  • броньованої та автомобільної техніку;
  • 72 окупанта.

08:48 Держава планує збільшити суму компенсації сім'ям, які дають притулок вимушеним переселенцям в осінньо-зимовий період. На сьогоднішній день в Україні виплачується 450 грн на особу як компенсацію на оплату житлово-комунальних послуг.

08:32 Влада Миколаївщини оголосила винагороду у 100 доларів за підтверджену інформацію про корегувальників російського вогню. Однак люди часто відмовляються від грошей та просять передати цю суму на ЗСУ, розповів очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім. Завдяки свідомим громадянам вдалося затримати вже 4 коригувальників.

08:04 На Нікопольський район Дніпропетровської області російська армія направила 60 снарядів з "Градів". У Марганці постраждали двоє людей. 64-річний чоловік з пораненнями у лікарні. У місті пошкоджені майже 50 приватних будинків, кілька автівок та автобусна зупинка. Обстрілом зачепило газопровід та електромережу. Кілька тисяч марганчан без світла. На місці працюють електрики.

07:41 Україна отримала гуманітарну допомогу від західних партнерів. До пакета увійшли:

  • 3 інкубатори;
  • 2998 турнікетів;
  • 18 амбулаторних шприцевих насосів;
  • 16 палет ліків в асортименті;
  • 80 палет шприців;
  • 70 палет антисептичних дезінфекційних засобів;
  • 49 палет засобів індивідуального захисту.

07:23 За інформацією Генерального штабу ЗСУ на території Білорусі Росія розгортає додаткові сили і засоби протиповітряної оборони.

07:17 Оновлена мапа бойових дій.

07:17 Окупанти двічі за ніч завдали удару по Харкову. Перший раз – близько першої години ночі, другий – близько 4:40 ранку. У місті лунали сильні вибухи. За словами мера Ігоря Терехова, росіяни вдарили ракетами по Новобаварському та Немишлянському районах обласного центру. Інформацію про постраждалих та руйнування поки що уточнюють.