RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

ЗСУ закріплюють успіхи контрнаступу, продовжуючи гнати ворога: хроніка війни 14 вересня

Україна 203-й день з початку повномасштабного вторгнення РФ бореться з російськими окупантами. На тлі вересневого контрнаступу ЗСУ російські чиновники кинулися пропонувати Україні мирні переговори. Проте Київ пропозиції проігнорував, не бажаючи грати за сценарієм ворога.

На сьогодні ЗСУ в Харківській області вийшли на державний кордон із РФ. На півдні українські бійці також відтісняють ворога, звільнивши понад 10 населених пунктів.

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 13 вересня


23:35 Радник ВП Олексій Арестович вважає, що атаки окупантів на кшталт удару по греблі Карачунівського водосховища у Кривому Розі є ознакою зростання кризи у росіян на даній ділянці фронту.

"Це все виглядає досить симпатично. Я бачу чотири місця, де на них чекають великі неприємності. Тобто, коли угруповання (на правому березі Дніпра - Ред.) почне валитися, ми ще розріжемо його на чотири частини і доб'ємо", - додав він.

23:00 Путін не змінив своєї позицію щодо війни проти України, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц за підсумками нещодавньої розмови з президентом РФ.

"На жаль, не можу сказати, що він почав усвідомлювати, що було помилкою починати цю війну", - сказав Шольц.

22:50 Ще одне фото греблі Карачунівського водосховища у Кривому Розі після прильоту ракет Х-101.

22:30 Секретар РНБО Олексій Данилов розповів, що під час контрнаступу ЗСУ під Харковом на одного нашого загиблого воїна припадало 9-10 знищених окупантів.

"Ми ламаємо стереотипи не тільки у військовій справі. Ми ламаємо багато стереотипів і для країн НАТО, і для наших партнерів. Вони приємно вражені якістю роботи наших військових, наших громадянських, нашого суспільства", – сказав Данилов.

22:20 На Харківщині здобиччю українських військових стала рашистська 152мм самохідка "Гіацинт-С". Непоганий "ленд-ліз" по-російськи вийшов.

22:00 Президент Володимир Зеленський опублікував фото і прокоментував ракетний удар по Кривому Рогу.

"Країна-терорист і далі воює проти мирного населення. Цього разу – ракетні удари по гідротехнічних спорудах і спроба затопити Кривий Ріг", - написав він.

21:30 Обстріл Таврійського мікрорайону в Херсоні з жертвами є черговою кривавою провокацією окупантів. ЗСУ в цей період часу по цьому району міста не працювало, заявив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

21:10 Група країн-кредиторів відстрочила боргові виплати України до кінця 2023 року.

"Сьогодні ми виконали наше зобов'язання перед Україною щодо відстрочення обслуговування боргу, що дозволить уряду України направити додаткові ресурси на свої внутрішні потреби та добробут українського народу", - йдеться у повідомленні Мінфіну США.

20:55 З 15 вересня між Харковом та Балаклією почне курсувати рейковий автобус.

Поїзд №6403/6402, щоденно.

Харків 07:00 — Балаклія 08:55

Балаклія 09:15 — Харків 11:10

Поїзд №6407/6404, щоденно.

Харків 15:50 — Балаклія 17:40

Балаклія 18:00 — Харків 19:55

Робитиме зупинки на станціях Основа, Жихор, Зміїв, Занки та Шебелинка.

Квитки можна придбати в касах та у провідників під час подорожі. Вартість проїзду з Харкова до Балаклії — 29 грн.

20:45 ЗСУ відбили Киселівку, наступна Чорнобаївка, а далі Херсон, повідомив голова Херсонської облради Олександр Самойленко.

20:40 Внаслідок ракетного удару по Карачунівському водосховищу у Кривому Розі різко піднявся рівень води у річці Інгулець.

За словами місцевих жителів, річка зносить пішохідні мости, а у деяких місцях підійшла до житлових будинків.

20:25 Військовий злочинець і лідер бандформування "Вагнер" Пригожин отримав добро від Путіна на масове вербування ув'язнених, звинувачених у тяжких злочинах - вбивствах, розбоях і зґвалтуваннях.

19:50 Маршал авіації Королівських ВПС у відставці Едвард Стрингер, колишній генеральний директор Академії оборони та генеральний директор Стратегічного командування з розвитку об’єднаних сил заявив, що перемога України може статися до Різдва.

"Я бачу, що росіяни не зможуть відновити свої збройні сили, щоб знову перехопити ініціативу та перейти в наступ, — сказав Стрингер. - Можна сподіватися, що Зеленський зможе почати переговори про вигідні умови й, можливо, навіть зламати російське вторгнення в його країну".

19:40 Під Києвом українські медики проводять випробування безпілотного транспортера THeMIS, за захоплення якого в РФ пообіцяли винагороду 1 млн рублів

18:45 Після ракетних ударі по Кривому Рогу у місті спостерігаються перебої з водопостачанням, тому що багато людей вирішили набрати її прозапас. Так, перебої спостерігаються у Центрально-Міському, частині Саксаганського й інших районах міста.

Також стало відомо про пошкодження у результаті ударів насосної станції. Окрім того став підвищуватися рівень води в річці Інгулець.

18:20 У російському Бєлгороді місцеві жителі скаржаться на трупний сморід із вагонів рефрижераторів, які прибули з боку України. Судячи з усього, це ті путінські вояки, які "перегрупувалися" під Куп'янськом і "організовано відступили" від Ізюма.

17:45 В Мелітополі стукачів просять доносити, де і чиї квартири стоять пусткою. Робиться це, ймовірно, з подвійних міркувань. Дізнатися, хто має проукраїнські погляди і переїхав на підконтрольну територію, та віджати квартири для розміщення окупантів та їхніх сімей.

17:40 Чутно вибухи в місті Кривий Ріг. Чутно вибухи в Запоріжжі (можливо це робота ППО). Вибухи в Одеській області.

17:20 Мер тимчасово окупованого Мелітополя Іван Федоров на прикладі звільнених територій Харківської області зробив певні висновки:

  • Ті, хто зрадив Україну, та добровільно отримав російський паспорт - на них очікує відповідальність. Законопроект від Мінреінтеграції вже на фінішній прямій.
  • Російські рублі вмить перетворилися на звичайні фантики. Обіг російського рубля, в тому числі нелегальний обмін, на території України суворо заборонений.
  • Російським офіцерам не вистачило евакуаційного транспорту. Тож, тікаючи, вони нікого не попередили про наближення ЗСУ. Солдати були вимушені красти мопеди та велосипеди, щоб врятуватися. Про місцевих колаборантів ніхто навіть не згадав.
  • Місцеві АЗС миттєво припинили продаж бензину за вказівкою воєнних комендатур. Заправляли лише спецтранспорт окупантів.
  • Ті місцеві колаборанти, хто встиг виїхати на кордон з росією, були неприємно вражені "сюрпризом2. Черга на кордоні сягала 20 км. З машин виходити суворо заборонено. На кордоні їх очікував фільтраційний палаточний табір без опалення.
  • Українські правоохоронці миттєво затримали місцевих колаборантів завдяки великого масиву інформації від проукраїнських громадян. Заарештовані були не лише гауляйтери та співробітники окупаційних силових структур, але й вчителі російських шкіл - громадяни України та громадяни РФ, які були відряджені з російської глибинки.

16:45 В Одесі пересічні громадяни затримали незвичну пасажирку маршрутки, яку зацікавили військові об'єкти.

16:20 Встановлено особи 5 тисяч військових РФ які чинили звірства на Київщині. Правоохоронцям відомі їхні прізвища і посади, а по деяких військових РФ були встановлені навіть члени їхніх сімей і місця їх проживання.

15:45 Про спорядження рашистів вже складають легенди. На покинутих позиціях у Харківській області наші бійці знайшли рвані китайські штани, підштанники-решето, балаклаву-намордник та кашкет із зав'язками, як у дитячій шапочці, — мабуть, щоб при ударі кепочка злітала разом із головою.

Бракує тільки туфель з довгими гострими шкарпетками та майки з принтом Ді Капріо. Мабуть, загубилися десь під час втечі.

15:08 Російські окупанти після панічної втечі знову повернулися до Кремінної Луганської області. Насамперед вони зривали українські прапори, які до того повісили українські партизани. Про це заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Він додав, що окупанти розпочинають "каральні операції".

14:58 У Мирнограді під обстріл потрапила одна зі шкіл.

14:39 Прилетіло трохи по Росії.

14:35 Сили оборони встановили вогневий контроль майже над усією частиною Херсонської області, повідомила речниця Оперативного командування "Південь" Наталя Гуменюк. Вона зазначила, що контрнаступ продовжується, українські військові просуваються вперед, відтісняючи росіян.

14:22 Перед вторгненням в Україну заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак сказав Володимиру Путіну, що уклав з Україною угоду, яка запобігатиме її вступу в НАТО, повідомляє Reuters. Козак пропонував Путіну скасувати вторгнення в Україну, але диктатор відмовився.

13:37 Російські пабліки пишуть, що орки відступають вже на своїй території.

13:24 Зеленський приїхав в Ізюм.

12:32 Росіяни завдали ракетного удару по приватному сектору Краматорська сьогодні вночі. Ракета (за попередніми даними, С300) впала просто посеред житлового кварталу - частково пошкодила щонайменше 3 приватні будинки; від пожежі, що спалахнула, згорів гараж.

12:08 Артилеристи 30-ї бригади показали свою роботу під час контрнаступу на Харківщині.

11:42 Зрадник-гауляйтер Запорізької області Балицький почав погрожувати мирним жителям розправою. Він заявив, що тих, не співпрацює з окупаційною владою, садитимуть на 15 років у в'язницю, а партизанів - відправлятимуть на розстріл у "ДНР". За його словами, такі випадки в області вже були.

11:33 Пара HIMARS збільшує бажання окупантів зробити "перегрупування".

10:43 СБУ затримала у Запоріжжі агентку ФСБ з позивним "007". Жінка прибула у місто під "легендою" волонтерки, а насправді виконувала завдання РФ щодо виявлення дислокації підрозділів ЗСУ. Мешканка тимчасово окупованого Пологівського району Запорізької області була завербована спецслужбами РФ ще на початку повномасштабного вторгнення.

10:34 Європейський союз наростить підтримку України та не піде на поступки Путіну, сказала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Вона також зазначила, що Путін розв'язав війну не лише проти України, а й проти Європи – енергетичну та економічну.

10:15 Понад 1133 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. Від початку війни російські окупанти вбили в Україні 384 дитини, понад 749 поранено. Найбільше постраждало дітей у Донецькій області.

09:36 Внаслідок нічного обстрілу Миколаєва загинуло двоє людей. Ще троє – поранені. За попередніми даними, місто обстрілювали з пускових установок ракет С-300.

09:08 +350 вбитих окупантів.

09:02 Ще один трофей наших захисників. Одна з модифікацій радіолокаційної станції СТ-68.

08:40 Наші ССО відвоювали блокпост на Ізюмському напрямку.

08:15 ЗСУ звільнили від російських окупантів населені пункти Липці, Глибоке та Стрілеча (Харківська область), розташовані біля кордону з Росією.

07:58 Вночі російські окупанти здійснили масований обстріл Миколаєва. Пошкоджено у тому числі житлові будинки. Дані про поранених та загиблих уточнюються.

07:22 У районі Давидова Броду на Херсонщині зенітно-ракетні підрозділи ЗСУ збили російський бомбардувальник Су-24М та гелікоптер Мі-8, повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

07:15 Байден відреагував на успішний контрнаступ ЗСУ на Харківщині: "Зрозуміло, що українці досягли значного прогресу, але я думаю, що це [війна – ред.] буде довго".

07:06 США готують новий пакет воєнної допомоги Україні. Про це заявив речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

07:06 Актуальна мапа бойових дій.

07:06 З 29 серпня по 12 вересня візуально підтверджено втрату росіянами 442 одиниць техніки. Із неї 237 одиниць, а це 54% від втрат ворога – стали українськими трофеями та допоможуть бити окупанта.