RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

ППО NASAMS вже в Україні й антивоєнні протести в Дагестані: хроніка війни 25 вересня

Уже 214-й день триває повномасштабна війна Росії проти українського народу. Російські окупанти щодня гинуть сотнями під ударами ЗСУ. Ворог безрезультатно намагається просунутися півдні та сході, але змушений тримати оборону чи відступати.

На Північному Кавказі масово протестують проти примусової мобілізації та відправлення чоловіків на війну в Україну. Силовики розганяють мітингувальників за допомогою гумових палиць та стрілянини в повітря.

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 24 вересня


23:35 Жителів Дагестану закликали боротися за звільнення затриманих на антивоєнних мітингах. У разі відмови влади виконати їхні вимоги, протестувальники погрожують блокувати траси і палити гумові покришки.

Противників "могилізації" закликають пересуватися без телефонів та автомобілів, підготувати сірники, шини та дрова або солому.

23:30 Президент Зеленський звернувся до росіян: "Я вам скажу як батько. Якщо ви прийдете забирати життя наших дітей – ми вас живими вже не відпустимо".

Також у вечірньому зверненні президент заявив про катастрофічну ситуацію в Криму. Дуже багато повісток отримали саме кримські татари. Та сама ситуація в Росії. Путін хоче фізично знищити національні меншини.

Зеленський звернувся до мешканців Дагестану і порадив їм продовжувати боротися за свої життя і не підкорятися рашистській мобілізації.

23:02 У деокупованому Ізюмі знайшли ще два масові поховання. Про це президент Володимир Зеленський розповів у інтерв'ю CBS.

"Сьогодні я отримав додаткову інформацію. Знайшли ще дві братські могили, великі могили з сотнями людей. Йдеться про маленьке містечко Ізюм, ви ж знаєте? У маленькому містечку ще дві братські могили. Ось що відбувається", - сказав він.

22:50 Демілітаризація орди триває, 25 вересня було знищено п'ять складів зброї: це - Алчевськ, Скадовський, Херсонський, Бериславський райони Херсонщини, Токмакський район (Запоріжжя).

Ударам також було піддано базу росіян у Скадовському районі, штаб окупантів у Снігурівському районі Миколаївщини;

Знищено командний пункт ворога у Бериславському районі.

22:20 У Дагестані тривають масові протести проти насильницької мобілізації чоловіків регіону та відправки на війну в Україні. От вже й до путіна добралися.

21:55 Після масових протестів мешканців Дагестану проти т.зв. "часткової мобілізації" та відправлення чоловіків на війну в Україну в цьому багатонаціональному російському регіоні заговорили про організацію партизанського руху

"Із завтрашнього дня ми почнемо полювання на всіх, хто допомагає мобілізації! Ваше майно і ваше здоров'я більше не буде в безпеці. Ми оголошуємо партизанський рух у Дагестані відкритим", - сказано у заяві.

20:50 Патріарх РПЦ Кирило на недільній проповіді заявив, що жертва "при виконанні військового обов'язку" "змиває всі гріхи". Іншими словами, закликав росіян активніше жертвувати своїм життям за інтереси Кремля.

20:37 ЗМІ та телеграм-канали повідомляють, що повну заборону на виїзд з Росії можуть запровадити вже 28 вересня.

20:30 Президент Володимир Зеленський дав інтерв’ю американському телеканалу CBS. От головні меседжі з нього.

Про NASAMS

Ми отримали NASAMS. Це системи протиповітряної оборони. Але, повірте, цього навіть близько недостатньо, щоб покрити цивільну інфраструктуру, школи, лікарні, університети, домівки українців.

Танки від США дуже необхідні

Я думаю, якщо ми матимемо танки від США, європейські союзники також допоможуть нам деокупувати українські міста танками.

Росія хоче викликати голод

Нам усім потрібно пережити цю зиму. Це найскладніша зима. І я переконаний, що якщо говорити про Україну, то ви бачите, що відбувається. Вони блокували порти, щоб наше зерно не йшло в Африку, Азію, деякі країни Європи, щоб створити там хаос, політичний хаос і голод. Вони хочуть викликати голод.

Світ має прийняти рішення щодо Путіна

Світ має прийняти рішення. Ми прийняли своє рішення. Ми не будемо залежати від однієї людини, яка не є громадянином нашої країни.

20:15 Бойовий піп протоієрей Євген Козловцев (батько Євфимій) з Курганської області успішно провів операцію зі згортання та організованого перекидання з метою нарощування зусиль на іншому напрямку з одним із підрозділів орків. А по-простому, слухає концерт Кобзона.

20:05 2,5 тисячі українців все ще перебувають у полоні у росіян, повідомила віце-прем'єр та міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"Люди залишаються в полоні, і найгірше - там залишаються цивільні. Вже кілька обмінів поспіль цивільних не відпускають. Треба ставити питання руба і вимагати відпускати цивільних. Громадянські мають бути повернені, а не обмінені. І серед них дуже багато жінок", - повідомила Верещук.

19:55 Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна отримала американсько-норвезькі ЗРК NASAMS.

19:23 У Севастополі чоловікам призовного віку вручено близько тисячі повісток. Окупанти запевняють мобілізованих, що їхня служба пройде на окупованій території Херсонської області до закінчення терміну т.зв. “спеціальної операції”, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:05 Командування окупантів новоприбулих за мобілізацією військовослужбовців без підготовки направляє на доукомплектування підрозділів, що зазнали втрат, безпосередньо на лінію зіткнення. Це значно впливає на зниження рівня морально-психологічного стану військовослужбовців противника та якість виконання ними обов’язків.

18:45 Стало відомо, що 24 вересня у результаті вогневого впливу по об’єктах противника у Запорізькій області знищено близько 10 одиниць озброєння та військової техніки противника в районі Гуляйполя, а також один ЗРК С-300 зі складом боєприпасів поблизу Токмак.

18:20 США в приватному порядку, але на дуже високому рівні повідомили Кремлю, що будь-яке застосування ядерної зброї матиме катастрофічні наслідки для Росії, що Сполучені Штати та їхні союзники відповідатимуть рішуче. Про це в інтерв'ю CBS News заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

17:40 В опозиційних дагестанських телеграмах-каналах публікують звернення від протестувальників у Дагестані до жителів російських міст.

"Ранок Дагестану" звертається до всіх жителів Росії, до всіх росіян.

Цей чекістський режим Путіна має бути знесений повністю і вщент!!!

Завтра ми Дагестан знаємо, що найбільшої шкоди зазнав і зазнає саме простий російський народ!

Від цього режиму страждає весь пострадянський простір!

Старий пес хоче жити, дихати та пити нашу кров!

У нас діти виросли, які не бачили іншого президента крім Путіна!

Урок гідних білорусів вчить нас чинити опір до останнього!

Ми закликаємо завтра о 10-00 ранку за московським часом вийти всією Москвою, Пітером та всіма містами Росії!

Опір має бути повним та повноцінним!!!

Без втрат уже не обійтись!

17:30 В Україні створили чат-бот, який допоможе росіянам здатися з полону, якщо вони потрапили на війну і не хочуть вмирати.

https://t.me/spasisebyabot

Контактні телефони:

+38 066 580 34 98

+38 093 119 29 84

До цих номерів прив'язані популярні месенджери.

16:50 Сьогодні близько 15:00 бійці зенітного ракетного полку повітряного командування “Центр” ПС ЗСУ знищили дрон-камікадзе "Shahed-136", яким російські окупанти намагалися атакувати Миколаїв.

16:35 102 бригада ТрО веде бій неподалік Лиману. 11 окупантів знищено, ще четверо узято в полон. Відео з передової публікує журналіст Роман Бочкала.

16:30 Просто зараз ЗСУ знову наносить удари по Антонівському мосту.

15:50 Казахстанські прикордонники затримали росіян під час перетину кордону.

15:11 За словами голови Луганської ОВА Сергія Гайдая, так зване "голосування" на окупованих територіях пройшло "з вогником".

  • У Щасті підпалили "виборчу дільницю".
  • У Сватівському районі сталася бавовна: у селищі Маньківка ворожі казарми злетіли в повітря, через що постраждав фермер-колаборант.
  • Глава ОВА підтвердив вибухи в Алчевську, сказавши, що прилетіло в склад бк. З його слів, боєприпаси все ще детонують.

15:00 Акція у Новосибірську. Це точно був протест проти мобілізації чи вони на діда морозу чекали?

14:53 У Запоріжжі триває ліквідація наслідків ворожих обстрілів.

14:32 Про повторний вибух у Бердянську повідомляють росЗМІ, посилаючись на заяви окупаційної "влади".

14:16 Прикордонна служба ФСБ почала забороняти росіянам виїзд із країни. А за даними росЗМІ, з 28 вересня виїхати із захоплених областей України чоловіки призовного віку зможуть також лише після дозволу військкомату.

13:57 Так виглядає сніданок російського "мобіка".

13:27 Протести проти мобілізації у Дагестані. На відео чути стрілянину.

12:54 Біля мерії Бердянська вибухнула автівка. Навколо розкидані частини безоболонкової вибухівки. Все це навпроти штабу окупантів " Мы вместе с Россией". Там сьогодні збирались відкрити дільницю фейкового референдуму. Зараз окупанти бігають, суєтяться.

12:49 Міністерство освіти і науки РФ заявило, що студенти російських приватних вишів можуть бути призвані в рамках часткової мобілізації, за указом Путіна відстрочку мають тільки студенти державних вишів.

12:32 Іспанія підтримала видачу віз росіянам до країн ЄС, - заявив голова МЗС Іспанії Хосе Мануель Альбарес.

12:05 У Бердянську та Мелітополі пролунали вибухи. У Бердянську попередньо підірвали автівку.

11:28 Цієї ночі росіяни били по цивільних об’єктах по всій лінії фронту від Великої Новосілки до Святогірська, повідомив голова ОВА Павло Кириленко. У результаті обстрілів, семеро людей отримали поранення. Так, за ніч на Донеччині ворог пошкодив приватні та багатоповерхові будинки та школу. Окупанти застосували ЗРК С-300, артилерію та касетні снаряди.

10:49 На Одесу та Миколаїв зараз рухаються іранські дрони-камікадзе.

10:25 Одесу атакували дронами-камікадзе. Російська армія тричі влучила в адмінбудівлю в центрі міста. Триває рятувальна операція і гасіння пожежі. Один дрон збитий силами протиповітряної оборони. На фото - залишки дрона.

09:59 Ще мінус 400 окупантів.

09:43 У Херсоні внаслідок "прильоту" в готель загинув колаборант Олексій Журавко. Поруч також була група російських пропагандистів, яких завалило уламками і вони залишилися на жаль живими. Екс-депутат Журавко представляв "Партію регіонів" у 5 та 6 скликаннях Ради. 2014 року переїхав до Росії, проте 2022 року повернувся до Херсона і почав співпрацювати з окупантами.

09:06 На бойовому чергуванні у Чорному морі вздовж кримського узбережжя перебуває 3 надводних і 1 підводний носії високоточної зброї сумарним залпом 28 крилатих ракет "Калібр". Решта угруповання ворожого флоту в кількості 12 кораблів, як і раніше маневрує у ракетобезпечному районі, без спроб наближення до підконтрольного Україні узбережжя.

08:45 "Бавовна" в окупованому Алчевську.

08:22 Окупанти вночі завдали 5 ударів по Дніпропетровщині. Ворог випустив понад 170 снарядів з "Градів" та ствольної артилерії по трьох громадах Нікопольського району - Червоногригорівській, Нікопольській та Марганецькій. Попередньо, минулося без загиблих та поранених.

У Нікополі пошкоджені будинки та електропідстанція. Без світла понад 3 200 сімей. У Марганці теж понівечені мережі. Електрика зникла майже у 3 000 родин. У Червоногригорівській громаді росіяни залишили без електропостачання до 500 людей. Від ворожих снарядів постраждали приватні будинки, магазини, дитячий садок, амбулаторія, автівки, аптека, клуб, стадіон та газогін.

07:57 Сьогодні після першої ночі Миколаїв знову зазнав обстрілів. За словами мера міста, пошкоджені житлові будинки. Є влучання у мережі водопроводу.

07:54 Україна запросила термінове засідання Ради безпеки ООН.

"Росія має бути притягнута до відповідальності за подальші спроби змінити міжнародно визнані кордони України з порушенням статуту ООН", - заявив спікер українського МЗС Олег Ніколенко.

07:31 Росіяни атакували Одесу іранськими безпілотниками. Над містом піднімається чорний дим.

07:28 ЗСУ завдали удару по складу окупантів у Херсоні.

07:24 Ракетні війська і артилерія ЗСУ за добу уразили 5 пунктів управління, 13 районів зосередження живої сили та техніки противника, 3 позиції зенітних ракетних комплексів, 3 системи ракетних військ і артилерії, серед них “Ураган”, та 2 склади з боєприпасами.

07:10 Лавров на прес-конференції в ООН заявив, що на захоплені Росією українські території поширюватиметься ядерна доктрина. Це означає, що Росія може завдати ядерного удару під час атаки ЗСУ на території, які вона вважає своїми.

07:10 Оновлена мапа бойових дій. ЗСУ продовжили наступ північніше Лиману, повернули контроль над Рубцями та Лозовим і увійшли до Новоселівки. Бої продовжуються навколо Карпівки, Рідкодубу та Нового.