RU  UA

Ворог продовжує бити по ЗАЕС: наскільки серйозні пошкодження

Вранці 20 листопада ворог в черговий раз обстріляв територію Запорізької АЕС. Окупанти поцілили в обладнання, що забезпечує генерацію електроенергії, з метою посилити енергетичну кризу в Україні.

Про це в етері Апостроф TV розповів міський голова Енергодару Дмитро Орлов.

Читайте також: Росія готує теракти в Білорусі: одна з головних цілей – АЕС

"В місті ситуація продовжує залишатися напруженою. На жаль, немає ані гарячого водопостачання, ані централізованого опалення. Періодично відключається електрика.Нещодавно був черговий обстріл Запорізької АЕС з боку окупантів. На території атомної станції та навкруги сталося понад 12 вибухів. Була пошкоджена естакада між реакторним відділенням та спецкорпусом. Також були влучання в баки запасу хімічно знесоленої води та в інші споруди", - розповів мер.

Орлов наголосив, що, за словами представників МАГАТЕ, ядерної та радіаційної загрози наразі немає.

"Всі ці пошкодження призвели до того, що 5й та 6й енергоблоки, які готувались до запуску для забезпечення електрикою мешканців, наразі неможливо запустити.Вони залишаються в стані гарячого зупинення.Окупанти продовжують катування та блокування проукраїнськи налаштованого персоналу атомної станції щодо доступу до своїх робочих місць.Окупанти примушують персонал підписувати фейкові договори з керуючою компанією від "Росатом".Проукраїнський персонал відмовляється, тому вони застосовують психологічний тиск, блокуючи можливість здійснювати безпечну експлуатацію", - розповів мер.

Орлов підкреслив, що контроль АЕС повинен здійснюватися саме фаховими спеціалістами, тому це черговий акт ядерного тероризму з боку росіян.

"Ми вже бачимо, що внаслідок обстрілів окупантами пошкодження спостерігаються у спорудах та технологічному обладнанні, які забезпечують пуск енергоблоків. Останні тижні вони нищать енергетичну інфраструктуру по всій країні. І для них додаткова генерація потужностей - це суттєва допомога енергетичній системі. Тому росіяни блокують ці процеси", - сказав мер.

Наостанок він наголосив, що росія робить всі ці небезпечні провокації на території найбільшої АЕС в Європі.

Раніше ми писали, чи потрібно українцям виїжджати із країни на зиму.