RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Покарання буде неминучим: Європарламент підтримав створення трибуналу для Росії

Росія обов'язково відповість за всі звірства, які вона здійснила в Україні – Європарламент більшістю голосів ухвалив резолюцію на підтримку дій зі створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності винних у злочинній агресії проти України.

Про це повідомляє "Укрінформ".

Зазначається, що "за" ухвалення рішення проголосували 472 депутати, проти – 19, утрималися 33 європейських політики.

"Європейський парламент… підкреслює необхідність та невідкладність лідерства європейських інституцій та країн-членів у створенні спеціального додаткового трибуналу для засудження злочину агресії проти України, що був скоєний політичним та військовим керівництвом Російської Федерації та її союзників; вважає, що такий трибунал має бути заснований на основі міжнародної угоди між країнами-однодумцями, за підтримки Генеральної Асамблеї ООН", - йдеться у документі.

Читайте також: Росія - країна-терорист: у Європі ухвалили важливе рішення щодо агресора

Наголошується, що саме таким шляхом, ймовірно, вдасться усунути прогалини у чинному міжнародному кримінальному законодавстві, проте важливо, аби діяльність новоствореного трибуналу ґрунтувалася на принципах та стандартах Міжнародного кримінального суду (МКС) та Римського статуту.

Цей спеціальний трибунал має доповнювати зусилля МКС та його прокурора з розслідування звинувачень у геноциді, воєнних злочинах та злочинах проти людства, що були скоєні в Україні, а також тісно співпрацювати з МКС та розміщуватися у Гаазі. Ба більше – його створення за участю України має розпочатися негайно.

"Європейський парламент… закликає інституції ЄС, зокрема, Європейську Комісію та Європейську службу зовнішніх дій, надати підтримку для створення тимчасового Офісу прокурора у Гаазі та відмічає, що створення такого офісу буде важливим практичним кроком вперед на шляху до розслідування та засудження трибуналом, що буде створений у майбутньому, злочину агресії проти України", - йдеться в документі.

Крім цього, європейські політики закликали ЄС та його країн-членів, у взаємодії із партнерами та регіональними організаціями, такими як Рада Європи, утворити «коаліцію доброї волі» для здійснення міжнародного правосуддя та просування у боротьбі з безкарністю Росії за скоєння агресії. Вони підтримали пропозицію президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн щодо утворення спеціального трибуналу для засудження злочину агресії проти України.

Окремим пунктом наголошується на необхідності розслідування діяльності самозваного президента Білорусі Олександра Лукашенка, який дозволив країні-агресору виконувати злочинні дії проти України на території республіки. Відповідно до Римського статуту це також кваліфікується, як злочин.

У резолюції також наголосили, що починаючи з 2014 року і особливо після повномасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року тисячі українців, включаючи сотні дітей, були вбиті російськими загарбниками.

"Велика кількість людей пройшли через приниження, тортури, сексуальне насильство, через насильницьке викрадення та депортацію, що були скоєні російськими військами та їх поплічниками. Міжнародні правозахисні та правоохоронні групи мають документальні підтвердження численних актів звірства російських військ щодо цивільного населення, включаючи масові вбивства, тортури, ґвалтування та протиправне ув’язнення, а також факти насильницької депортації українців та примусової адаптації українських дітей", - йдеться у документі.

Раніше ми писали, як змусити військових злочинців із РФ заплатити за все.