RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми кожного разу в шоці від катувань і звірств з боку росіян - заступник директора Інституту судових експертиз

Кількість злочинів, скоєних росіянами в Україні, вимірюється десятками тисяч

Кількість злочинів, скоєних росіянами в Україні, вимірюється десятками тисяч Фото:

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну обернулося тисячами військових злочинів, що їх вчинила держава-терорист. Грабежі, зґвалтування, жорстокі вбивства, катування, руйнування житла, ракетні обстріли – ось що принесли українському народові російські "асвабадітєлі". Встановленням розміру збитків, спричинених російською агресією, займаються в Київському науково-дослідному інституті судових експертиз (КНДІСЕ). Про механізми документування російських військових злочинів, перспективи постраждалих у міжнародних судах та "постановку" в Бучі, в інтерв’ю "Апострофу" розповіла заступник директора КНДІСЕ Наталія НЕСТОР.

- Пані Наталіє, Київський науково-дослідний інститут судових експертиз встановлює розміри збитків, спричинених російською агресією в Україні. Розкажіть детальніше що це за робота, та як вона виглядає на практиці?

- До нас надходять заяви від фізичних і юридичних осіб, постанови прокурорів і слідчих, ухвали судів про те, що необхідно визначити розміри збитків. Після отримання відповідних документів, що підтверджують право власності на майно, на об’єкт виїжджають експерти. Вони фотографують, сканують об’єкт, а потім визначають розмір збитків.

Щодо підрахунку збитків, то ми, наприклад, проводимо будівельно-технічну експертизу, коли зруйнована будівля: склад, майновий комплекс, житло. Або товарознавча експертиза.

Читайте також: Вигнати "руський дух" із храмів: що Україна має зробити з УПЦ

До нас зверталося дуже багато власників авто, адже пам’ятаєте, що по тій же Житомирській трасі стояло багато розбитих автомобілів, заправок, кав’ярень і ресторанів. Також є експертизи, при проведенні яких визначається втрачена вигода від господарської діяльності. Крім того, виконуємо військові експертизи, вибухотехнічні, які встановлюють, що саме стало причиною того чи іншого руйнування: яка саме була випущена ракета, звідки вона прилетіла, яка її модифікація.

- З технологічної точки зору це складний процес? Чи вистачає потрібного обладнання?

- Дійсно складний, але Україні допомагає світ. Наприклад, нещодавно ми отримали 3-D-сканери від Люксембургу. Для чого вони потрібні? Є певний об’єкт: труп, куля, снаряд, будівля, автомобіль. Цей об’єкт сканується і його зображення передається в комп’ютер в 3-D-форматі. Крім того, що це дуже полегшує і пришвидшує роботу експертів, ми отримаємо цифрові докази злочинів.

Цікаво, що сканер, переданий Україні Люксембургом - розробка компанії... росіянина Артема Юхіна

- Існує єдиний реєстр, або якась база, куди потрапляє інформація про всі задокументовані злочини Росії в Україні?

- Урядом для звернень людей визначена "Дія". У нас в інституті ведеться власний облік експертиз і документування злочинів. Але якщо казати про всі судові експертизи країни, то такої єдиної бази немає.

- Звичайна людина, в якої, наприклад, було зруйновано житло, спалене авто, може звернутись для проведення експертизи, щоб для неї підрахували розміри збитків?

- Звісно. Будь-який громадянин може звернутися до нас з такою заявою. Але в більшості випадків, оскільки руйнування є наслідком злочину, то відкривається кримінальне провадження, і вже в рамках цього кримінального провадження слідчі направляють нам постанову про призначення судової експертизи певного виду. Юридичні та фізичні особи можуть звернутись і з власної ініціативи. Відповідно до процесуальних кодексів України, що в першому, що в другому випадку, висновки експертизи будуть доказом у суді.

- Людина отримує висновки експертизи по своєму зруйнованому або втраченому майну, а що далі? Який наступний крок? Звертатись до міжнародних судів?

- Нам необхідно зафіксувати і прорахувати збитки, щоб результати були відображені в документах. Ми проводимо експертизи відповідно до всіх міжнародних стандартів і їх результати приймаються у більшості країн світу. Тому що той механізм, коли люди подають інформацію в "Дію", це все просто фотографії, адже там ніхто не прораховує саме розмір завданих збитків тому чи іншому майну, обчислений в грошах.

Будинок у Бучі

Щодо подальших дій, то зараз Міністерство юстиції займається розробкою механізмів відшкодування. Зараз механізму ще немає, але обіцяють до кінця року це зробити. Там відповідно є шість потенційних шляхів відшкодування збитків. Наприклад, один з шляхів, пропонується створення спеціальної міжнародної комісії з розгляду претензій фізичних і юридичних осіб. Або ж компенсація збитків спеціально створеною комісією на національному рівні, стягнення збитків в національних наших судах, за рішеннями іноземного суду, звернення до Європейського суду з прав людини і останній механізм це звернення до міжнародного арбітражу. Але ці механізми ще прораховуються і проробляються, тому що в світі ніколи не було такої масовості злочинів і міжнародні системи ще не готові, щоб ці позови масово потрапили до міжнародних судів, адже навантаження на них буде шалене.

Крім того, ще потрібно зрозуміти конкретні шляхи відшкодування збитків. Так, це може бути за рахунок майна Російської Федерації, яке заарештоване або вилучено в інших країнах. Але це довготривала історія, а люди, хто має якісь можливості і гроші, хочуть вже зараз відбудовувати своє попереднє життя. Тому важливо зараз зафіксувати спричинену шкоду, щоб мати в майбутньому юридичне підґрунтя, бездоганну доказову базу для подання позовів до судів.

- Про який масив злочинів вчинених росією в Україні йдеться? Це тисячі, десятки тисяч, сотні тисяч?

- За останні вісім місяців ми провели 32 тисячі експертиз військових злочинів. Але це тільки наш інститут, а ще ж є експертизи, які ми не проводимо.

- Як нам допомагають в цьому міжнародні експерти? Наприклад, були новини, що французькі жандарми приїжджали в Бучу, Бородянку.

- Так, вони дійсно приїжджали, і ми працювали з ними, але ж нашим законодавством не повністю урегульовані механізми підписання їх висновків на одному рівні з українськими експертами. Тому вони залучались у якості спеціалістів, а не експертів. Крім того, зараз в інституті працюють експерти з Нідерландів. Їх місія співпрацює з нами по балістичним експертизам.

- Російська пропаганда стверджує, що події в Бучі, Бородянці це все українська "постановка". На власні очі спостерігаючи наслідки російських злочинів, що можна відповісти на такі закиди окупантів?

- Росіянам потрібно просто відкрити очі і не вірити тій брехні, що в них панує в країні. Якщо ти прагнеш називатися людиною, то ти повинен тверезо оцінювати дії як своєї влади, так і своїх співгромадян і розуміти, що українці не самі себе тут стріляють та ріжуть.

Росіяни скоїли катастрофічні злочини. Як тільки наша армія повертає якийсь населений пункт - Буча, Ірпінь, Ізюм - наші експерти одразу туди виїжджають і кожного разу ми просто в шоці від тих катувань і звірств, що вони робили з живими людьми і на що здатні росіяни. Наприклад, ще в травні коли експерти були в Бучі і Ірпені, то бачили дівчат, яких зґвалтували до смерті і коли вони потрапляли на експертизу… на дівчинці 9 років було 7 зразків сперми від військових злочинців РФ. Це яким же треба бути звіром? Не кажучи вже про тисячі людей, які втратили свої домівки, дах над головою і майно.

Росіяни дійсно виносили з домівок українців все що тільки могли, навіть жіночу білизну, справляли, вибачте, нужду в приміщенні, хоча поряд були санвузли. І це не вигадки. А скільки вони порозставляли розтяжок, щоб люди, які повертались в свої дома, підірвались. Для чого це все? І ми весь цей час жили поряд з таким сусідом.

Отримати безкоштовну консультацію юриста, а також дізнатисьпро допомогу українцям з інвалідністю, які отримали прихисток в Німеччині, ви можете на сайті організації EnableMe Ukraine.

Проект реалізується за підтримки DSEE.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити

Новини партнерів