RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Справа екс-глави "Нафтогазу": ВАКС ухвалив несподіване рішення щодо Коболєва

Суддя Вищого антикорупційного суду визнав підозру колишньому голові правління НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву щодо неправомірності отримання премії у НАК необґрунтованою.

Про це повідомив Олексій Носов у Facebook.

Суд не встановив жодних ризиків перешкоджання кримінальному провадженню – всі перераховані прокурором ризики нівелюються добровільним поверненням Коболєва до України.

Також суд встановив, що Наглядова рада свідомо ухвалила рішення про преміювання і не зазнавала тиску з боку чиновника.

Читайте також: Політолог розповів про порушення в "Нафтогазі" за керівництва Коболєва

Водночас, за 5 років слідства у справі членів наглядової ради, зокрема, його голову допитано не було.

Також суддя відкинув твердження прокурора, що більшість членів Наглядової ради є іноземцями, а тому не знають українського законодавства і визнали такою, що суперечить ідеї корпоративного управління в акціонерних товариствах і дискредитує роль міжнародних експертів у складі наглядових та контролюючих органів.

Крім цього, обмеження щодо порядку встановлення премій уповноваженими на це суб'єктами на дії Коболєва в НАК не поширювалися.

"Ця постанова регулює обмеження щодо порядку встановлення премій уповноваженими на це суб'єктами, а не процедуру ініціювання такої премії іншими особами. А оскільки встановлення розміру премій Голові правління належить до виняткової компетенції Наглядової ради, порушення вимог постанови не було", – наголосив адвокат.

Щодо розміру премії, суддя ухвалив, що це є винятковою компетенцією Наглядової ради.

"Суд не встановив наявність у Андрія Коболєва повноважень, які надавали йому можливість впливати на ухвалення рішень щодо встановлення розміру його винагороди", - пише Носов.

Він додав, що прокуратура вже подала апеляційну скаргу на рішення ВАКС. Її розглядом займатиметься Апеляційна палата ВАКС, яка має ухвалити остаточне рішення щодо обрання запобіжного заходу.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" писав, чим викликані колосальні невідповідності у фінзвітності "Нафтогазу" і як із цим пов'язана ворожнеча між Юрієм Вітренком та його попередником Андрієм Коболєвим.