RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Де прибуток, а де збиток: у "Нафтогазі" назріває черговий скандал

Здавалося б, до того ж тут керівництво

Здавалося б, до того ж тут керівництво Андрій Коболев та Юрій Вітренко Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

НАК "Нафтогаз України" повідомила, що отримала за підсумками першого півріччя 2021 року чистий збиток у розмірі 1,7 мільярда гривень. При цьому, за даними компанії, основні фінансові втрати відбулися у першому кварталі, тоді як у другому, коли біля "керма" "Нафтогазу" став її нинішній керівник Юрій Вітренко, генерувався прибуток. Оприлюднені результати вже викликали подив фахівців, оскільки раніше було заявлено про прибуток у першому кварталі поточного року на 12,6 мільярда гривень. "Апостроф" розбирався, чим викликані такі колосальні нестиковки у фінзвітності НАК, як із цим пов'язана ворожнеча між Юрієм Вітренком та його попередником Андрієм Коболєвим, і наскільки системною є криза вітчизняного чиновницького класу.

Гучні скандали вже стали звичною справою для української політико-економічної еліти.

Ще свіжі у пам'яті події, пов'язані з неадекватною поведінкою колишнього вже голови правління державного "Укрексімбанку" Євгена Мецгера та його підлеглих, які напали на журналістів, які мали необережність поцікавитися долею одного, м'яко кажучи, дивного кредиту, виданого фінустановою.

Ще в один скандал нещодавно потрапила державна компанія НАЕК "Енергоатом" - з'ясувалося, що вона не заплатила американській Holtec International за роботу, виконану в рамках проекту будівництва в Чорнобильській зоні Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). При цьому до "Енергоатому" є серйозні запитання щодо безпеки сховища, що будується, і це не може не турбувати, враховуючи специфіку даного об'єкта.

Прибуток перетворюється на збиток

І ось черговий зашквар – інакше це не назвеш. Наприкінці жовтня НАК "Нафтогаз України" оприлюднила деякі цифри зі своєї проміжної фінансової звітності за перше півріччя 2021 року. Згідно документу, чистий збиток компанії за вказаний період становив близько 1,7 мільярда гривень. Попри це, як наголошується в прес-релізі "Нафтогазу", у першому півріччі 2020 року НАК отримав набагато більші збитки - 11,5 мільярда гривень.

При цьому, згідно фінзвітності, основний збиток цього року було створено у першому кварталі, тоді як у другому кварталі компанія отримала чистий прибуток на 8,5 мільярда гривень.

"Якщо від результатів за півріччя відняти результат другого кварталу, то видно, що чистий збиток за перший квартал 2021 року склав 10,2 мільярда гривень. За аналогічний період 2020 року чистий прибуток склав 3,2 мільярда гривень", - йдеться у прес-релізі .

Фінансову звітність прокоментував нинішній голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко. Він заявив, що його "фактично відсторонили від роботи" в НАК наприкінці першого кварталу 2020 року (Вітренко звільнився з посади виконавчого директора "Нафтогазу" 17 липня 2020 року - "Апостроф"), а повернувся - вже як голова компанії - на початку другого кварталу 2021 року (29 квітня).

Тобто Вітренко, як би, прозоро натякає, що при ньому в "Нафтогазі" створювався прибуток, а за його відсутності – збиток. У принципі, таке поводження з фактами та цифрами цілком вписується у стандартну політику піару, і не є чимось екстраординарним.

То в чому ж тоді зашквар? Справа в тому, що раніше "Нафтогаз" відрапортував про прибуток у першому кварталі 2021 року у розмірі 12,6 мільярда гривень.

Яким тоді чином багатомільярдний прибуток перетворився на збиток практично такого ж розміру?

"… Ті, хто заявляв про "прибутки", йдуть з компанії, але замість чесного визнання проблем, вони це роблять із гучними звинуваченнями акціонера, який їх звільнив за конкретні провали у роботі, та призначеного акціонером нового менеджменту. Потім за результатами аудиту стає очевидним, що у першому кварталі був насправді збиток, а не "прибуток", - написав із цього приводу Юрій Вітренко у Facebook.

Конкретні імена та прізвища Вітренко не назвав, але цілком очевидно, що йдеться насамперед про колишнього главу "Нафтогазу" Андрія Коболєва - він очолював НАК з березня 2014 року по квітень 2021 року.

У тому ж 2014 році в компанію з Коболєвим прийшов і Вітренко (до цього обидва вже працювали в НАК на менш відповідальних посадах), який став одним із топ-менеджерів "Нафтогазу". Досить довго Коболєва та Вітренка вважали однодумцями, проте незадовго до відставки другого вони, як повідомлялося тоді, побили горщики. З того часу між колишніми соратниками продовжується позиційна війна, що виражається головним чином у взаємних публічних звинуваченнях.

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Головне - правильно рахувати

Політичному діячеві другої половини XIX століття Бенджаміну Дізраелі, який кілька разів ставав прем'єр-міністром Великої Британії, приписують крилатий вислів про те, що "існують три види брехні: брехня, нахабна брехня та статистика". Це ж повною мірою можна адресувати і різним фінансовим звітам (при цьому ми не заперечуємо саму необхідність складання та оприлюднення такої інформації).

"Все залежить від того, як рахувати", - каже експерт у сфері енергетики Валентин Землянський, який у розмові з "Апострофом" назвав дані, наведені у фінзвітності "Нафтогазу", "бухгалтерськими хитрощами".

Колишній директор з фінансових та інвестиційних питань "Нафтогазу" Ярослав Диковицький на своїй сторінці у Facebook деталізував ці "бухгалтерські хитрощі".

"Єдиним фактором збитковості "Нафтогазу" є нарахування у першому півріччі витрат, пов'язаних із формуванням дебіторської заборгованості, тобто "створення резервів знецінення фінансових активів" – назвемо їх умовно "паперові витрати". Отже за перше півріччя 2021 року сума таких "паперових витрат" становила понад 20 мільярдів гривень, - розповів Диковицький. - Якби "Нафтогаз" не нараховував таких "паперових витрат" у першому півріччі 2021 року (що цілком допустимо), то компанія замість 1,65 мільярда гривень збитку отримала б 18,5 мільярда гривень чистого прибутку".

За його словами, без урахування зазначених "паперових витрат" за підсумками першого кварталу "Нафтогаз" мав би чистий прибуток у розмірі 16,4 мільярда гривень. Він також зазначив, що абсолютно неважливо, у якому кварталі нараховувати "паперові витрати". Більше того, їх можна було б взагалі не нараховувати у першому півріччі.

"Тим не менш досить дивним виглядає те, що в першому кварталі такі "паперові витрати" склали 26 мільярдів гривень, а в другому кварталі замість таких "паперових витрат" раптом з'явились вже "паперові доходи" на суму 6,3 мільярда гривень, що і дало змогу говорити про збільшення чистого прибутку у другому кварталі 2021 року до 8,5 мільярда гривень", - заявив колишній головний фінансист "Нафтогазу".

За його словами, такий спосіб маніпуляцій із цифрами давно і добре відомий і, на жаль, продовжує застосовуватись.

Але чому фінзвітність НАК за перше півріччя 2021 року була складена саме таким чином?

Очевидно, щоб у вигідному світлі показати нинішнього керівника компанії Юрія Вітренка. Але й не тільки.

"Потрібно було начхати Коболєву в тарілку – ось і начхали, - каже Валентин Землянський. Тобто – це особисте". Одним словом, відбувається продовження тієї війни між Вітренком та Коболєвим, про яку було сказано вище.

Але, хоч би як намагався нинішній глава "Нафтогазу" представити себе білим і пухнастим і очорнити свого попередника, всім насправді зрозуміло, що жодної різниці між ними немає.

"Є така приказка - "обидва рябі", - коротко охарактеризував колишніх соратників, а нині супротивників Валентин Землянський.

Цю думку повністю поділяє економіст Олексій Кущ. На його думку, незалежно від того, хто очолює НАК, її політика залишається за своєю суттю антинародною. "... Сформована в "Нафтогазі" "команда реформаторів" у вигляді засмученої колоди карт, яку тасують, витягуючи чергову "шістку" під виглядом валета, - це класична "технократична перегородка" по відокремленню державних активів від народу, який за Конституцією ними і має нібито "володіти", - написав Кущ у Facebook.

Наша пісня гарна, починай спочатку

Втім, Юрій Вітренко, очоливши "Нафтогаз", дещо змінив свою риторику. Причому з деяких питань, схоже, його погляди змінилися на прямо протилежні - принаймні, він уже не так сильно бореться за постійне підвищення тарифів на газ для населення до рівня "ринкових".

А ось чому він залишився вірним, то це прагненню нарощувати внутрішній видобуток газу в Україні.

У жовтні в рамках Українського газового інвестиційного конгресу, що проходив у Києві, Вітренко заявив, що "Нафтогаз" ставить перед собою завдання збільшити видобуток газу в найближчі десять років в 1,8 разу - з нинішніх 13 мільярдів кубометрів до 24 мільярдів кубометрів.

Нагадаємо, компанія "Укргазвидобування" - 100%-а "дочка" "Нафтогазу" - повільно, але впевнено скорочує газовидобуток останніми роками. Так, 2020 року видобуток компанії впав порівняно з 2019 роком на 5% (на 0,66 мільярда кубів) до 14,23 мільярда кубометрів. При цьому обсяги товарного газу минулого року становили менше 13,5 мільярда кубів (мабуть, Вітренко мав на увазі саме цей показник, говорячи про плани нарощування обсягів видобутку).

Нинішнього року видобуток держкомпанії продовжує падати. Так, у січні-вересні 2021 року порівняно з аналогічним періодом минулого року скорочення становило 4,8% (більш ніж на 0,5 мільярда кубів).

Проте найбільше розчулює не те, що керівник "Нафтогазу" озвучує амбітні плани збільшення газовидобутку на тлі його катастрофічного скорочення, а те, що подібні прожекти вже робилися більше п'яти років тому – у 2016 році було затверджено програму "20/20", згідно з якою у 2020 році "Укргазвидобування" мала вийти на річний обсяг видобутку на рівні 20 мільярдів кубометрів (звідси і назва програми).

Результати "успішної" реалізації програми були наведені вище.

При цьому програма "20/20" приймалася у той час, коли Юрій Вітренко працював у "Нафтогазі" на одній із ключових посад, а тому він також несе відповідальність за її провал.

Юрій ВітренкоФото: Апостроф / Роман Пєтушков

До речі, сам Вітренко заявляє, що відповідальності з себе не знімає, проте прямим текстом натякає, що в ті роки відповідав переважно за інші напрями роботи компанії. "Наприклад, у 2019 році я безпосередньо керував лише одним напрямом - транзит газу, включно зі Стокгольмським арбітражем за транзитним контрактом з "Газпромом", - заявив він.

І навіть тут голова НАК не зміг утриматися від самопіару, підкресливши, що за його "транзитним" напрямком у 2019 році прибуток, який склав 68,4 мільярда гривень, виявився на 5,1 мільярда гривень більшим, ніж консолідований прибуток всього "Нафтогазу". "Тобто за іншими напрямами був у сумі збиток. Цю проблему замовчували замість того, щоб її вирішувати", - написав він у пості, що вже наводився раніше, у Facebook.

Хто замовчував ці факти, Вітренко не уточнює, але очевидно, мається на увазі його попередник на посаді голови НАК.

Але як слід ставитись до подібних заяв голови "Нафтогазу", знаючи, чим закінчилася попередня кампанія зі збільшення газовидобутку?

"Якщо людина, яка шість років тому обіцяла збільшити видобуток на 50% і його не збільшила, то до її обіцянки за десять років наростити його вдвічі більше, ніж за попередні шість, я ставлюся так само, як і до попередньої", - каже Валентин Землянський.

Він нагадав, що Юрій Вітренко у 2014-2020 роках не просто був топ-менеджером у "Нафтогазі", але у 2016-2018 роках очолював наглядову раду "Укргазвидобування": "Але жодних реформ там не відбулося".

Не має ілюзій щодо нових планів збільшити видобуток газу Олексій Кущ.

"Зараз Вітренко взявся за стару дуду. П'ять років ми слухали байки про програму нарощування видобутку газу "Укргазвидобуванням" у рамках програми "20/20". Але 2020 рік настав, а 20 мільярдів (кубометрів) видобутку газу в рамках держкомпанії як не було, так і немає. Зате є технологічні втрати на 1,5 мільярда кубів на суму 14 мільярдів гривень за старими цінами і без ПДВ, "спалені у смолоскипах". Витрачено 3 мільярди доларів державних коштів, вилучених у населення через систему тарифів, - каже експерт.- Що потрібно зробити тепер? Покарати винних? Аж ніяк! Запустити програму "Тризуб" (тут чим патріотичніше звучить, тим більше грошей можна списати) і освоїти на неї вже 20 мільярдів доларів. Чого розмінюватися на дрібниці...".

Пояснимо. Йдеться про стратегію "Тризуб", яку у лютому 2020 року представив керівник інтегрованого газового бізнесу "Нафтогазу" Андрій Фаворов. На відміну від програми "20/20", "Тризуб" не має кількісних показників – ні за обсягами видобутку, ні за термінами. Так, мабуть, буде простіше цю стратегію виконати чи, швидше, створити видимість її виконання.

А це - хороша нагода підвищити собі зарплату та виписати чергову премію, як це було з топ-менеджерами "Нафтогазу" вже не раз.

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі