RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Західні танки будуть в Україні: аташе посольства в США озвучив дату

Українська армія зможе отримати західні танки Leopard, Challenger та Abrams залежно від термінів підготовки військових. При цьому до бойових операцій Leopard та Challenger найімовірніше залучать до літа цього року.

Про це розповів аташе з питань оборони українського посольства у США Борис Кременецький, передає Голос Америки.

Читайте також: На кордоні півмільйона російських військових: у Міноборони назвали два ймовірні шляхи наступу ворога

За його словами, тренування українців на танках Leopard та Challenger, які надійдуть перші, будуть проводити в різних країнах і на це піде певна кількість часу через складність техніки.

"Зараз створена "танкова коаліція" - низка країн, які готові нам надати танки, йдеться про Leopard, Велика Британія нам пообіцяла надати 14 танків Challenger, - це ті танки, які ми можемо отримати практично найближчим часом, але вони вимагатимуть певної підготовки екіпажу. Є ініціативи Великої Британії, Польщі та Німеччини щодо підготовки наших фахівців, тому це буде відбуватися в різних країнах. Але треба розуміти, що потрібно не лише підготувати екіпаж танка, треба навчити злагоджено діяти у складі підрозділів", - пояснив він.

Як довго триватимуть навчання - не уточнив, однак припустив, що застосувати танки на фронті ЗСУ зможуть цієї весни.

"Я не думаю, що ми будемо чекати до літа. У нас немає часу чекати", - наголосив аташе.

Танки Abrams зі США надійдуть в Україну в останню чергу, коли саме - поки невідомо.

"Abrams - теж дуже складна техніка. Abrams нам надаються за програмою USAI (Ukraine Security Assistance Initiative), яка виділяє кошти на замовлення і виготовлення цих танків. Тобто це займе певний час, я думаю, що це буде довше, ніж отримання Leopard і Challenger. Я не готовий говорити про конкретні терміни", - зазначив Кременецький.

При цьому в американському Інституті вивчення війни вважають, що саме від швидкості надання танків залежить можливість українців проводити контрнаступальні операції.

Видання нагадує, що такі країни планують надіслати танки в Україну: Іспанія, Швеція, Португалія, Нідерланди, Польща, Фінляндія, Франція, Норвегія, Канада, Велика Британія та США. США - 31 танк М1 Abrams, Німеччина - 14 Leopard 2, Британія - 14 важких танків Challenger 2.

Нагадаємо, що росіяни, разом із великою кількістю мобілізованих, стягують в Україну і старі танки Т-62, зняті з консервації.