RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Військовий стан та мобілізація в Україні: Зеленський зробив крок до продовження

Як і очікувалося, президент Володимир Зеленський вніс законопроекти про продовження дії військового стану та загальної мобілізації до Верховної Ради України.

Про це свідчить проект закону 8419 про затвердження Указу Президента України "Про продовження терміну дії воєнного стану в Україні" та Проект Закону про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації", розміщені на сайті ВР.

Як сказано в пояснювальній записці, військовий стан необхідно продовжити у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, що триває.

Тексти документів поки що не опубліковано і термін, на який буде продовжено військовий стан, поки що невідомий. Проте, найімовірніше, це буде 90 днів. Саме на цей період ВР минулого разу продовжила воєнний стан. Він діє до 19 лютого.

Читайте також: Деякі чоловіки в Україні звільнені від мобілізації: кого стосується і чому

Закон про воєнний стан дає можливість запроваджувати на території України обов'язкову трудову повинність, відчужувати особисте майно, запроваджувати обмеження на пересування, комендантську годину, заборону на торгівлю зброєю та алкоголем, заборону на масові заходи та страйки. Також можливі обмеження роботи засобів зв'язку та інтернету та заборона військовозобов'язаним змінювати місце проживання.

Раніше "Апостроф" розповідав про новий порядок "броні" від мобілізації: які категорії у пріоритеті і як подати заявку.