RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Спонсорували війну в Україні: найбільша нафтопромислова компанія потрапила під санкції

Провідна глобальна нафтопромислова компанія SLB (раніше Schlumberger) була внесена до переліку міжнародних спонсорів війни, хоча до цього троє учасників "великої четвірки" компаній, які займаються бурінням та обслуговуванням нафтових свердловин, зупинили інвестиції в Російську Федерацію через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Про це інформує Національне агентство з питань запобігання корупції.

Згідно з інформацією, наданою НАЗК Радою економічної безпеки України, після повномасштабного вторгнення Росії, компанія не лише не засудила військові дії агресора, але й розширила свій бізнес на його території, перейнявши контракти на обслуговування та постачання обладнання у конкурентів, які залишили ринок.

Читайте: Удар у спину: країна ЄС та НАТО закрила свої порти для танкерів із Росії

Американська компанія SLB займає 8% російського нафтосервісного ринку, а її внесок у російську економіку склав вже понад $4,5 млрд у вигляді податків.

У РФ штат SLB налічує 11 500 співробітників, які працюють на низку заводів і сервісних центрів. Крім того, там SLB має широку мережу дочірніх підприємств, що дозволяє компанії обходити міжнародні санкції.

SLB тісно співпрацює з російськими компаніями "Газпром", "Роснефть" та "Лукойл", які перебувають під санкціями США.

У третьому кварталі 2022 року виторг підрозділу SLB, що займається дослідженням пластів у Росії та Центральній Азії, зріс на 25%, тим самим перевищивши показники в інших регіонах.

З травня до жовтня 2022 року SLB поставила на російські підприємства понад 900 партій своєї продукції та продовжує брати участь у тендерах, які оголошують російські компанії.

Раніше SLB вже порушувала санкції, запроваджені урядом США, постачаючи обладнання до Ірану та Судану у 2000-х роках, а також обслуговуючи арктичні проекти дочірніх компаній "Газпрому" після 2014 року. В останньому випадку компанія отримала штраф у $1,4 млн.

У жовтні 2022 року понад 9000 співробітників компанії у Росії отримали повістки про призов на військову службу на робочому місці. Крім того, компанія забороняє працівникам долучатися до роботи дистанційно, аби ті не могли уникнути мобілізації.

"Ми закликаємо наших американських партнерів взяти під контроль ситуацію з SLB і вжити необхідних заходів для припинення діяльності компанії на території держави-агресора", – зазначила очільниця напрямку мінімізації корупційних ризиків у санкційній політиці НАЗК Агія Загребельська.

Нагадаємо, що Японія ввела заборону на експорт багатьох товарів до країни-агресора.

  • Вас може зацікавити:

В обмін на дрони-камікадзе: ЗМІ дізналися, що РФ постачає Ірану

Буде складно: в ЄС пояснили проблему із конфіскацією активів РФ на користь України

Війна їх не хвилює: китайські компанії опинились у центрі великого скандалу