RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Буде складно: в ЄС пояснили проблему із конфіскацією активів РФ на користь України

В Європейському союзі попередили про труднощі з реалізацією плану конфіскації активів Росії на користь України на суму близько 350 млрд доларів.

Про це повідомив голова опергрупи ЄС Андерс Анлід, повідомляє Euractiv з посиланням на AFP.

За його словами, не просто знаходити величезні суми, призначені для спрямування на відновлення України. Але Європа, як вважає Анлід, має бути інноваційною, а знайти законний спосіб конфіскувати відповідні активи – це вже виклик та перший такий випадок в історії Євросоюзу.

Читайте також: Робота вже йде: коли і як Україна може отримати заморожені активи РФ для відновлення країни

Так, багато росіян, які перебувають під санкціями Євросоюзу, оскаржили накладення обмежень у суді. Наприклад, Загальний суд ЄС видав тимчасове розпорядження про зупинення частини санкцій проти гонщика "Формули-1" Микити Мазепіна, який є сином власника та виконавчого директора виробника хімічної продукції "Уралхим".

"Сподіваюся, ми зможемо досягти результатів під час головування (Швеції в ЄС)... Але це складні питання. Будуть короткострокові та довгострокові аспекти того, що ми робимо", - зазначив він.

Як додав глава опергрупи ЄС, робочій групі потрібно бути "інноваційнішим, щоб рухатися вперед". Законним шляхом легше конфіскувати не приватні активи, а державні, як валютні резерви центрального банку РФ. Варто зазначити, що валютні резерви Росії становлять приблизно 300 млрд доларів.

Приватні ж активи можуть конфіскувати назовсім лише в дуже обмежених обставинах, коли є можливість довести, що це доходи від злочину. Щоб обійти це, можна конфіскувати активи не назавжди, а лише заарештовувати дохід чи відсотки з капіталу. Однак приватні активи часто захищаються фіктивними компаніями, що додатково ускладнює їхній арешт.

Спецгрупа Євросоюзу зараз продовжує роботу над ідентифікацією російських активів, сподіваючись отримати прогрес до травня цього року. Незважаючи на труднощі, Анлід вважає, що "звісно, що цей агресор має заплатити та компенсувати брутальне знищення України, яке триває".

Нагадаємо, у Мін'юсті розповіли алгоритм, як відбувається конфіскація майна РФ в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Переважна більшість європейців хочуть бачити Україну в ЄС: що показало опитування

Мільйон помст на голови ворогів: ЄС затвердив постачання снарядів Україні

Хто хоче отримати компенсацію за все майно, чекатиме грошей від Росії - Олена Шуляк