RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Місце України – в НАТО: головне за підсумками візиту Столтенберга до Києва 20 квітня

20 квітня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час неоголошеного візиту у Київ заявив про підтримку ініційованої українським президентом Володимиром Зеленським формули миру. Також він запевнив, що Північноатлантичний альянс надалі зміцнюватиме Збройні сили України.

Про це повідомляє "Апостроф", посилаючись на опублікований відеозапис у Facebook Офісом Президента.

Читайте також: Кортеж та перекрита дорога: як зустрічали Столтенберга у Києві

"Мусимо забезпечити якомога потужніші можливості української безпеки. Україна по праву має знайти місце у євроатлантичній родині, і місце України по праву - в НАТО. І ми допоможемо. З нашою підтримкою ми зробимо це можливим", - наголосив генсек.

Також Столтенберг зауважив, що на зустрічі йшлося про довгострокову ініціативу підтримки, покликану допомогти Україні перейти від оснащення та доктрини радянських часів до стандартів Альянсу, забезпечити повноцінну оперативну сумісність ЗСУ із силами НАТО.

"Це є свідченням довгострокової відданості НАТО Україні. Альянс стоїть із вами сьогодні, завтра й стоятиме так довго, як буде потрібно", - додав він.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський підтвердив візит у Київ генсека НАТО Єнса Столтенберга. Також розповів, які теми сторони піднімали.

"Вітаю генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга в Києві. Цей візит Єнса Столтенберга - перший за час повномасштабної війни - ми трактуємо як знак, що Альянс готовий розпочинати нову главу у відносинах з Україною - главу амбітних рішень", - заначив він.

За словами глави держави, на зустрічі торкнулися чотирьох ключових питань. Зокрема, обговорювався Вільнюський саміт НАТО і гарантії безпеки для України на шляху до НАТО.

"Перше - "Рамштайн", засідання, яке відбудеться завтра, та рішення, яких очікуємо від партнерів. Передусім це стосується збройної підтримки наших активних дій. Друге - звернувся до пана генерального секретаря із проханням допомогти нам подолати стриманість партнерів у постачанні далекобійної зброї, сучасної авіації, артилерії, бронетехніки", - уточнив він.

Відомо, що генеральний секретар НАТО відвідав Бучу, яка на початку війни перебувала в окупації. Про це повідомив мер міста Анатолій Федорук.

Наслідки руйнувань та російських злочинів у місті вразили генсека. Зокрема, повідомляється, що на знак вдячності високопосадовцю подарували пам’ятну монету із символами Бучі, яку виготовили з ворожих куль.

Варто зауважити, що інформація, про те, що в українську столицю з неоголошеним візитом прибув генсек НАТО з'явилася вранці 20 квітня.

Нагадаємо, уряд Сполучених Штатів виділив 20 мільйонів доларів на посилення контролю за фінансовою допомогою, яку надають Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Перша за 5 років: НАТО та ЄС підписали декларацію, яка враховує російську загрозу

США оголосили пакет військової допомоги Україні на 325 млн доларів

Як 150 танків Leopard 2 можуть змінити хід війни: думка експерта