RU  UA

Україну візьмуть до НАТО? Експерт про візит Столтенберга до Києва

Експерти оцінили шанси України на вступ до Північноатлантичного альянсу після візиту в Київ генерального секретаря Єнса Столтенберга та його обнадійливих заяв.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів перший заступник секретаря РНБО 2008 - 2011 рр. Степан Гавриш.

Читайте також: Місце України – в НАТО: головне за підсумками візиту Столтенберга до Києва 20 квітня

"Заява Столтенберга про майбутнє членство України в НАТО - найбільш важлива для нас. Він став ключовим лобістом України в альянсі. В червні на саміті можливо Україна отримає запрошення до НАТО. Восени Столтенберг іде з посади і рішення по Україні стане для нього історичним", - зазначив він.

21 квітня на саміті у Рамштайні можливо йтиметься про авіацію. Хоч вголос про це не говорили, проте очевидно, що це було основною темою переговорів. Зараз Росія має 15-кратну перевагу в авіації і це вимагає виправлення. Також мова піде про постачання боєприпасів і гармат, проте українській армії потрібно більше самохідних установок. Ще однією темою буде постачання достатньої кількості систем ППО. Планується постачання комплексів "Мамба", які є найбільш сучасними на сьогодні.

Водночас питання про прийняття України для НАТО не буде стояти прямо зараз, проте можуть надати прискорену програму вступу та гарантії безпеки на період до вступу. При цьому стоятиме проблема консенсусу, оскільки Угорщина і Туреччина можуть гальмувати процес.

"Проте принципові рішення будуть ухвалювати основні гравці. Наступ треба або завершити до саміту в Вільнюсі і приїхати туди переможцем. Або відкласти до завершення саміту і вже тоді починати наступ. Статус основного союзника США поза НАТО для України зараз є недоцільним. Між нами і так зараз є союзницькі відносини. США є ключовим донором ЗСУ. Для нас зараз основна мета - вступ до НАТО", - наголосив Степан Гавриш.

Нагадаємо, раніше глава Пентагону заявив, що російські війська виснажили свої запаси для війни, тому Збройні сили України навесні 2023 року можуть отримати "дуже хороші шанси" на успішний контрнаступ.

  • Вас також може зацікавити:

Кортеж та перекрита дорога: як зустрічали Столтенберга у Києві

Перша за 5 років: НАТО та ЄС підписали декларацію, яка враховує російську загрозу

США оголосили пакет військової допомоги Україні на 325 млн доларів