RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Чому не почався контрнаступ і хто атакував Кремль: головні тези інтерв'ю Зеленського для ВВС

Для початку контрнаступу проти російських військ Збройним Силам потрібно більше часу, оскільки військові ще очікують, поки партнери доправлять до країни усю обіцяну військову допомогу, яка може прикрити війська у період активних дій.

Про це в інтерв'ю ВВС зізнався президент України Володимир Зеленський.

За словами Верховного головнокомандувача, атака може стати вирішальною у війні, перекроюючи лінії фронту, які довгий час залишалися незмінними.

У той же час бойові бригади, зокрема які вчилися у країнах НАТО, вже готові до наступу, але армії потрібна броньована техніка, яка ще "надходить партіями".

Читайте: Трамп не зміг побажати Україні перемоги і назвати Путіна військовим злочинцем

Разом з тим, навіть з наявною технікою, на думку Зеленського, Україна може йти вперед і досягти успіху. "Але ми втратимо багато людей. Я вважаю, що це неприйнятно. Тому нам потрібно почекати. Нам все одно потрібно трохи більше часу", — сказав президент, додавши, що контрнаступ стане вирішальним випробуванням для країни, яка прагне довести, що зброя та обладнання, які вона отримала від Заходу, можуть показати значні успіхи на полі бою.

А ось, власне, коли і де має відбутися наступ – Зеленський зберігає у таємниці, водночас запевнив, що українські війська у будь-якому випадку наступатимуть й "замороженого конфлікту", на який розраховує Росія, не буде.

Він також додав, що для Києва будь-який результат, який на Заході вважатимуть невтішним, може означати зменшення військової підтримки та тиск на переговори з Росією.

Читайте: Де ЗСУ можуть вдарити по окупантах: на Заході показали карту контрнаступу

Президент також наголосив, що попри заяви Кремля, західні санкції вплинули на оборонну промисловість Росії. Це, зокрема, виснажені ракетні запаси та нестача артилерії.

"У них все ще є багато на складах, але… ми вже бачимо, що вони зменшили обстріли за день у деяких районах", – зауважив Зеленський.

Окрім того, глава держави відкинув звинувачення Москви, що то нібито Україна стоїть за атакою безпілотників на Кремль, вважаючи, що до цього причетна якраз сама Росія, провівши операцію "під чужим прапором".

На його думку, звинувачуючи Україну, Кремль таким чином використовує як виправдання власні напади на країну.

Читайте: ППО не спрацювала: з’явилося відео удару БПЛА по куполу Кремля з прапором РФ

"Вони постійно шукають щось, як виправдання, кажучи: "Ви нам робите так, а ми вам так". Але це не спрацювало. Навіть для внутрішньої громадськості - це не спрацювало. Навіть їхні власні пропагандисти не повірили в це. Тому що це виглядало дуже, дуже штучно", - зазначив Зеленський.

Також він прокоментував гіпотетичну можливість втрати підтримки США, якщо президента Джо Байдена, який пообіцяв підтримувати Україну скільки буде потрібно, не буде переобрано 2024 року.

"Хто знає, де ми будемо, коли відбудуться вибори? Я вірю, що на той час ми переможемо", - вважає президент.

Нагадаємо, що американський президент, виступаючи перед Конгресом, пообіцяв Україні підтримувати її до самої перемоги.

Вас може зацікавити:

Німецький концерн зробив важливу заяву щодо виробництва в Україні снарядів та військової техніки

Не тільки ЗРК "Куб": що ще можуть отримати ЗСУ від Чехії

Британські літаки Typhoon і ракети Storm Shadow відкриють можливості для звільнення Криму, — військовий екперт Черник