RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Проблема з передачею F-16 для ЗСУ: журналісти NYT дізнались від чиновників нові подробиці

"Найбільш смертоносний" пілот F-16, американський підполковник у відставці Ден Хемптон з позивним Two Dogs готовий захищати небо над Україною й кілька європейських країн навіть готові передати Києву свої літаки. Утім адміністрація президента США Джо Байдена досі твердо переконана, що ЗСУ не потрібні багатофункціональні легкі винищувачі.

Про це пише The New York Times.

Як розповів український високопосадовець на умовах анонімності, Вашингтон, який може заборонити передачу американської зброї з інших країн, не дозволяє поки що навіть тренуватися на F-16, які стоять на озброєнні у країнах Європи.

Читайте: Хто із союзників України очолить "коаліцію винищувачів": названі країни

Небажання Америки дозволити навчання суттєво обмежить нову європейську "коаліцію винищувачів", щоб допомогти Україні отримати F-16 та здійснювати польоти як в поточному конфлікті, так і в можливій майбутній агресії з боку РФ.

Американський високопосадовець розповів, що Білий дім не бажає надсилати Україні власні F-16, частково через те, літаки поглинуть занадто багато коштів з бюджету, який дуже скорочується, тим більше що винищувачі, у будь-якому випадку, не досягнуть поля бою ще місяцями.

Натомість адміністрація Байдена більше стурбована тим, щоб якомога швидше надіслати Україні іншу зброю для контрнаступу.

Джерело все ж не виключає можливість того, що США видасть ліцензії на реекспорт європейським військовим, що дозволить їм передати власні F-16 в Україну. Поки що Київ просить від 24 до 36 винищувачів.

Нагадаємо, Британія та Франція заявила про готовність розпочати навчання українських пілотів на західних літаках-винищувачах.

  • Вас може зацікавити:

Чому F-16 важливіше для ЗСУ: у Повітряних Силах дали чітку відповідь

Швидко не вийде: коли Великобританія поставить Україні винищувачі Eurofighter

Потрібна будь-яка авіація: експерт про передачу МІГ-29 Україні