RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Розгром Росії українською армією можливий в 2023 році: генерал США озвучив сценарій

Війна в Україні може закінчитися ще у 2023 році поразкою Росії, але для цього західні союзники Києва мають дещо зробити.

Такої думки, як пише The Daily Telegraph, дотримується американський генерал у відставці, екс-командувач армією США в Європі Бен Ходжес.

Читайте: Україна може звільнити Крим влітку: американський генерал назвав умову

За його словами, відсутність ясності мети заважає ефективним діям. "Якщо ми просто вирішимо, що хочемо перемоги українців, то діятимемо відповідно, Росія буде переможена і вигнана з української території", – переконаний Ходжес, який закликав Захід дати українцям зброю, необхідну для перемоги у війні.

Система ATACMS

"Наразі українські HIMARS мають на озброєнні керовану реактивну систему залпового вогню (GMLRS), яка може вражати цілі на відстані до 90 км, ATACMS може досягати 300 км. Один ATACMS вставляється в той же слот, що займає шість GMLRS", – пояснює він, додаючи, що завдяки цій системі українці "піддадуть високоточному вогню кожен квадратний сантиметр окупованої території, включаючи весь Крим, який є вирішальним тереном цієї війни.

Крим

Бахмут, порівняно з Кримським півостровом, є неважливим, вважає військовий. "Поки Росія окупує Крим, Путін контролює Азовське море і загрожує Одесі. Військово-морська база в Севастополі дозволяє Москві контролювати доступ України до світового океану та судноплавних шляхів. Крим також є важливим матеріально-технічним маршрутом для путінських сил на півдні країни, оскільки боєприпаси, техніка та підкріплення можуть переміщатися на півострів через Керченський міст, а потім далі до лінії фронту", – наголошує Ходжес.

Також він переконує, що мир, за яким Росія продовжить утримувати Крим, буде поразкою для України.

"Нація не зможе відновитися, якщо її фактично тримати в облозі. Це матиме наслідки для всієї Європи, оскільки мільйони біженців можуть не повернутися додому, якщо Україна не зможе відновитися", – попереджає Ходжес.

Резерви

Американський військовий вважає, що Володимир Зеленський та українські генерали здійснили надзвичайний подвиг, адже коли росіяни вели бої навколо Бахмута, верховне командування зуміло встояти перед спокусою надіслати підкріплення. "Це потребувало сталевих нервів, але дозволило зібрати велику кількість бойової потужності", – каже Годжес.

За його інформацією, зараз є у ЗСУ є три бригади, оснащені західними танками та іншою зброєю, і ще кілька з оригінальною українською або трофейною російською бронетехнікою, готові до атаки.

Винищувачі F-16

Й для підтримки цих бригад необхідні американські винищувачі F-16, адже російська авіація виявилася набагато менш ефективною, ніж гадали на Заході.

"Одне можна сказати точно: ми постійно переоцінюємо, скільки часу потрібно українцям, щоб освоїти нові техніки та застосувати нову зброю. Невдовзі українці зможуть прикривати свій наземний контрнаступ як власними, так і західними літаками. Їм не знадобиться багато часу, якщо вони отримають відповідні засоби", – припускає генерал.

БПЛА Gray Eagle

Ще одним видом озброєння, яке потребують ЗСУ, є безпілотники Gray Eagle виробництва США. "Gray Eagle може нести чотири ракети Hellfire, кожна з яких може знищити танк або іншу броньовану машину", – поясник Ходжес.

Визволення окупованих територій

"Маючи ці засоби, Україна зможе здійснити штурм і перерізати сухопутний коридор, смугу прибережної території, що з’єднує Росію та Крим. З ATACMS українці, що наступають, зможуть завдати удару по Севастопольській військово-морській базі та авіабазі Саки, вибивши росіян. Можливо, було б сенс залишити Керченські мости принаймні на деякий час, оскільки це дозволить росіянам піти: якщо, з іншого боку, Путін використає мости для зміцнення, їх можна буде знищити", – додає Бен Ходжес.

У той же час він визнає, що витіснення російських окупантів з Криму буде непростим, але з можливістю завдавати точні удари по всій території півострова, коли російська авіація та морська сила будуть відтіснені, це можна зробити.

"Коли Крим перебуває в руках України, я не вірю, що у Москви буде бажання продовжувати боротьбу за решту частин окупованої Східної України. Донбас був важливий насамперед як плацдарм для з’єднання з Кримом. Війну можна виграти та завершити цього року, але лише якщо ми, жителі Заходу, погодимося, що цього хочемо, і почнемо так діяти", – резюмував генерал Бен Ходжес.

Нагадаємо, що НАТО вперше з часів Холодної війни розробляє секретний план дій в разі нападу Росії.

  • Вас також може зацікавити:

Вступ України до НАТО: у Німеччині підписали важливу декларацію

Сенат Польщі схвалив важливу резолюцію щодо вступу України до НАТО

В НАТО зробили заяву про контрнаступ ЗСУ і можливості окупантів