RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Чергове занепокоєння і заклики до миру: Радбез ООН провів екстрене засідання через теракт на Каховській ГЕС

В США у вівторок, 6 червня, відбулося засідання Ради безпеки ООН, яке було скликане Україною через підрив окупантами Каховської ГЕС. Вже традиційно далі чергового висловлення занепокоєння та закликів до припинення війни справа не дійшла.

"Апостроф" зібрав ключові тези виступів представників держав-членів ООН та представника України Сергія Кислиці.

Читайте також: Вода продовжує прибувати, люди ночували на дахах будинків: що відбувається після теракту РФ

В цілому учасники засідання висловили солідарність з Україно і погодилися, що трагедії б ніколи не сталося, якби Росія не вторглася в Україну.

Заступник генсека ООН з гуманітарних питань та координатор надзвичайної допомоги Мартін Гріффітс назвав катастрофу на ГЕС найбільшим руйнуванням об'єкта цивільної інфраструктури за весь період повномасштабної війни, розв'язаної Кремлем в Україні.

Посол США в ООН Роберт Вуд нагадав, що це Росія розпочала війну і окупувала частину території України, а також продовжує здійснювати атаки на цивільну інфраструктуру, заборонені правилами ведення війн.

Він нагадав, що РФ в міжнародних домовленостях зобов’язалася не атакувати греблі та інші об’єкти інфраструктури такого типу. Однак це не зупинило РФ від підриву Каховської ГЕС.

Представник Великої Британії зазначив, що підрив ГЕС є черговим жахливим вчинком армії РФ, що матиме катастрофічні наслідки. Він закликав Росію вивести свої війська з України.

Представник Франції наголосив, що Росія має відшкодувати Україні всі завдані руйнування.

Представник України Сергій Кислиця закцентував увагу учасників засідання на тому, що Росія контролювала Каховську ГЕС понад рік, а підірвати дамбу ззовні неможливо.

"Теракт - це результат підриву росіянами. Минулого тижня Росія ухвалила постанову, яка до 2028 року зупиняє розслідування аварій на небезпечних об'єктах, що сталися внаслідок воєнних дій і терактів на тимчасово окупованих територіях України. Росію потрібно знешкодити, а не умиротворювати. Це буде найбільшим внеском у безпеку регіону і світу загалом", - заявив Кислиця.

На засіданні виступив і представник РФ Василь Небензя. Він цинічно заявив, що Україна підірвала ГЕС для того, щоби нібито мати переваги в контрнаступі та завдати найбільше гуманітарних наслідків для населення.

"Виходимо з того, що київський режим і західні покровителі, що накачують його зброєю, несуть всю повноту відповідальності за трагедію, що розгортається", – заявив Небензя.

"Київ здійснив атаку на Каховську ГЕС для перегрупування своїх сил та завдання гуманітарних збитків", – видав він.

Під час обговорення Китай та ОАЕ традиційно закликали до припинення бойових дій шляхом переговорів та утрималися від звинувачень на адресу Росії.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що через підрив окупантами ГЕС у Новій Каховці затопило зоопарк, загинули тварини.

  • Вас також може зацікавити:

ООН у день теракту РФ на Каховській ГЕС відзначає день російської мови: фото

У мережі назвали імена окупантів, які влаштували теракт на Каховській ГЕС

Чи вплине підрив Каховської ГЕС на плани ЗСУ: експерт пояснив військове значення теракту