RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Головні цілі - Шойгу та Герасимов: WSJ дізнались деталі плану Пригожина

Метою невдалого бунту, вчиненого ватажком ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним було захоплення вищого військового керівництва Росії. Йдеться про голову Міністерства оборони Сергія Шойгу та керівника генерального штабу Валерія Герасимова.

Про такі деталі заколоту пише The Wall Street Journal, посилаючись на інформацію західних офіційних посадовців.

Читайте також: Лукашенко веде свою гру: як мінський диктатор причетний до "заколоту" Пригожина

Як зазначається, Пригожин планував схопити Шойгу та Герасимова, коли ті прибули з візитом у Ростов-на-Дону. Проте його наміри стали відомі Кремлю, тому був змушений діяти швидше. Саме поспіх міг стати однією з причин провалу.

Глава російської нацгвардії Віктор Золотов підтвердив, що керівництво було в курсі планів Пригожина. Інформацію доніс хтось із вагнерівців.

Примітно, що про ці плани знали і на Заході. Керівник ПВК мав шанс на успіх, проте через імпровізацію бунт зазнав провалу.

План полягав у накопиченні озброєння, техніки та боєприпасів, про дефіцит яких Пригожин постійно говорив. Також вважав, що підрозділи регулярної російської армії його підтримають.

При цьому деякі командири приєдналися до змови, цим можна пояснити легке захоплення Ростова-на-Дону.

Західні чиновники припускають, що командувач повітряно-космічних військ Сергій Суровікін міг знати про плани і саме він міг повідомити ФСБ про задум. Під його командуванням було завдано удару по колоні вагнерівців, а сам генерал просив найманців не брати участь у заколоті.

На думку Західних розвідників, у Москві сталося б збройне зіткнення, якби не втрутився самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко. Останній вчасно скористався ситуацією. Тепер сподівається, що вагнерівці у Білорусі посилять його безпеку.

Також заколот спричинив масові чистки через нерішучість у його придушенні. Примітно, що Суровікіна не бачили вже кілька днів.

Нагадаємо, керівник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин після переговорів з Олександром Лукашенком отримав можливість виїхати до Білорусі.

  • Вас також може зацікавити:

Шойгу переміг? У міноборони РФ показали знакове відео після "заколоту" Пригожина

Лисого поганяли туди – сюди: яскраві меми дня на переворот Пригожина

Це буде суїцид: Наєв оцінив ймовірність нападу "Вагнера" з Білорусі