RU  UA

Лукашенко веде свою гру: як мінський диктатор причетний до "заколоту" Пригожина

Внаслідок переговорів з самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком, голова ПВК "Вагнер" Євген Пригожин погодився зупинити наступ на Москву. Від цих домовленостей виграють як Пригожин, так і Лукашенко, які таким чином набирають політичних балів та аргументів у діалозі з Кремлем.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів радник голови МВС у 2015-2021 роках Володимир Мартиненко.

Читайте також: Що ж ти, фраєр, здав назад: головні підсумки заколоту Пригожина

"Лукашенко міг бути спочатку причетний до бунту Пригожина. У мінського диктатора становище плачевне. Згадаймо його політ на 9 травня до Москви, як згодом він на деякий час зник з радарів. Лукашенко з одного боку залежить від Путіна, а з іншого - залишається хитрим політиком. Він до останнього намагається захистити себе від прямого втягування у війну, хоча він надає росіянам територію для завдання ударів по Україні", - сказав Мартиненко.

Він додав, що Лукашенко міг у процесі домовлятися з Пригожиним, але зовсім на іншому рівні та з урахуванням лише власних інтересів. Донедавна в "кухаря" не було суб'єктності в очах Кремля та адміністрації президента РФ. Тепер Лукашенко своїми переговорами із Пригожиним зробив "кухаря" політичним гравцем високого рівня. Так, Лукашенко самозваний президент, якого не визнають у світі, але його вважають президентом та главою держави у Кремлі.

"Коли президент веде переговори з Пригожиним, то це підвищує рівень самого ватажка "Вагнера". Тут політично виграє "кухар". Лукашенко також виграє, бо отримує додаткові аргументи в дискусії з Путіним. Ось, мовляв, дивіться, допоміг розрулити ситуацію із бунтом і не допустив тяжких наслідків. В обмін на це у Лукашенка буде більше можливостей відмовляти Путіну у його "проханнях" щодо війни з Україною", - резюмував Мартиненко.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Пригожин брехав про "снарядний голод" і готувався до бунту "Вагнера" понад два місяці.

Вас також може зацікавити:

Сторони не виконали умови угоди: чому в "шоу" Пригожина ще рано викидати попкорн

"Україна не бомбила Донецьк 8 років": Пригожин висловився про війну і назвав Путіна психом

Путін злякався? Пригожин потрапив у немилість Кремля