RU  UA

Башти Кремля VS ФСБ: що означає затримання та арешт Ігоря Гіркіна

Політологи пояснили, що криється за затриманням та арештом колишнього "міністра оборони ДНР" Ігоря Гіркіна.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів політолог Іван Преображенський.

Читайте також: Не Гіркіним єдиним: під судом у Москві затримали першого ватажка "руської весни" на Донбасі

За його словами, терориста та військового злочинця Стрєлкова-Гіркіна довгий час прикривали російські спецслужби.

"І поки не буде зрозуміло, чому вони вирішили його здати, чому вони вирішили відправити його під суд, чому вони вирішили ризикувати тим, що він спробує заговорити якимось чином, до цього самого моменту я сумніватимуся в щирості цього розслідування в тому, що умовна адміністрація президента зателефонувала і всім веліла за образи на адресу Володимира Путіна знищити цю людину", - зауважив він.

Припускає, що після того, як ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин не взяв Москву, якийсь час існувала турбулентність у Росії. Після того, як ситуація стабілізувалася було дано розпорядження, ймовірно, придушити будь-яку опозиційну активність.

"Ми розуміємо, що у Кремля часто одна рука не знає, що робить інша. Наскільки я розумію, навіть із цим затриманням Слідчий комітет та ФСБ зверталися з різними проханнями до суду з приводу того, як треба далі вчинити зі Стрєлковим-Гіркіним, з чого можна припустити, що останнім часом він працював під "дахом" ФСБ", - зазначає експерт.

При цьому інформація, яку видавав Гіркін, була маніпулятивною. Де в ній були маніпуляції, які її частини були правдиві, а які зводили до того, щоби російська опозиційна і, головне, українська громадська думка - дуже важко судити, пояснює він.

"Але для того, щоб позбутися такого зручного інструменту, потрібні дуже обґрунтовані причини. Питання в тому, що на відміну від Євгена Пригожина цілком очевидно, що Стрєлков-Гіркін був чоловік, загалом керований. Його не заносило, він не йшов нікуди зі зброєю, створений ним абсолютно імпотентний "Клуб розсерджених громадян", явно не прагнув захоплювати владу. Є відчуття, що якісь вежі Кремля наступають на якусь частину керівництва ФСБ, яке створило досить розгалужену власну систему пропаганди, можливо, не підконтрольну іншій російській владі", - додав Іван Преображенський.

Нагадаємо, 21 липня у Росії Міщанський суд арештував Гіркіна до 18 вересня 2023 року. Запобіжний захід обрали у справі про заклики до здійснення екстремістської діяльності.

  • Вас також може зацікавити:

Полювання відкрите: терориста Гіркіна помітили на шляху до України

Він не воює в Україні: куди пропав терорист Гіркін

А статуетки вручатимуть? У Петербурзі зірвали лекцію Стрєлкова-Гіркіна: фото