RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

F-16, контрнаступ ЗСУ і підтримка заходу: що сказав Зеленський на саміті Кримської платформи

На шляху до отримання нашою країною сучасних західних винищувачів F-16 є низка складнощів.

Про це розповів президент України Володимир Зеленський під час третього саміту Кримської платформи.

За словами глави держави, 19 літаків Україні "різними етапами" та "нешвидко" передасть Данія. Але попередньо Повітряним Силам треба підготувати відповідних пілотів та фахівців технічного персоналу, яких потрібні десятки.

Читайте: В Данії назвали умову передачі Україні винищувачів F-16: стосується й іншого озброєння

Крім того, в Україні ще треба підготувати відповідну інфраструктуру, оскільки наша наша не дуже сучасна й не відповідає вимогам, які потрібні F-16. "Ми побудуємо її якомога швидше", - пообіцяв Зеленський.

Окрім того, Нідерланди нададуть Україні ще 42 літаки, на 18-ти з яких українські пілоти тренуватимуться. Коли ж навчання завершиться, ці винищувачі відправляться до України.

Читайте: Авіаційний прорив: коли F-16 з'являться в українському небі

Решту з них Київ отримає одразу, як тільки пілоти будуть готові. "В цілому це дуже серйозна кількість літаків… Скажу вам відверто: ми розраховували хоча б на 12", - зазначив Зеленський, додавши, що зараз дуже важливо навчити пілотів, але це досить важке завдання, оскільки відправка льотчика на тренування означає його відсутність на полі бою.

Також Зеленський додав, що ракети для винищувачів в Україні вже є.

Читайте: Дістане ворога на відстані 370 км: яке озброєння на винищувачі F-16 може отримати Україна

Окрім того, Зеленський відповів на критику стосовно тактики ЗСУ, які нібито зосередили свої сили не в тих місцях та напрямках.

"У нас є схід. Хтось розуміє з фахівців, скільки там людей, скільки окупантів знаходиться на сході? Приблизно 200 тисяч! Пропозиція така: давайте візьмемо звідти наші Збройні сили, і кудись їх перекинено. Не хочу говорити, куди, наприклад, там, де це нам бажано, нам це потрібно. Думаю так, після цього буде наступне: пару днів Слов’янськ, Краматорськ, далі вони підуть на Павлоград, Дніпро, відріжуть береги", - зазначив президент, який додав, що саме на це й розраховують окупанти.

"Ми не віддамо ні Харків, ні Донбас, ні Павлоград, ні Дніпро. І саме так. І нехай всі аналітики світу на це навіть не розраховують", - підсумував Зеленський.

Читайте: Західна тактика не спрацювала в боях в Україні: в США з'ясували причини

Також, як зазначив він, вибори у США можуть позначитися на підтримці України, але наша країна зробить усе, щоб незалежно від результатів голосування, допомога від західних партнерів не зменшувалась.

Наразі поки що Україні, завдяки діям Збройних Сил, не потрібно переконувати партнерів у необхідності подальшої підтримки, а зі США українська сторона перебуває в постійному діалозі. Але Україні, як наголосив глава держави, може бути непросто на фоні "небезпечних голосів", які звучать у Конгресі Сполучених Штатів.

Водночас Володимир Зеленський підкреслив, що Україну підтримують у Конгресі США, у Білому домі та в американському суспільстві. "Я розраховую, що наші партнери у США і залишаться нашими партнерами й друзями. Ризики щодо того, що є деякі голоси в Республіканській партії, але є багато голосів у Республіканській партії, які з нами, і нас підтримують", - резюмував Володимир Зеленський.

Нагадаємо, трохи більше як тиждень тому Сполучені Штати Америки оголосили про виділення Україні пакету військової допомоги на суму 200 млн доларів.

  • Вас може зацікавити:

Зеленський відповів на питання щодо прискорення мобілізації

Зеленський повідомив хороші новини з Греції: є важливий результат для авіаційної коаліції

Зеленський анонсував "потужні речі" для України: деталі звернення президента