RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Умєров йде на заміну Резнікову: що відомо про нового ймовірного міністра оборони

Голова Фонду Державного майна, нардеп від партії "Голос" Рустем Умєров замінить Олексія Резнікова, очоливши Міністерство оборони України. Він є кримським татарином, який народився в Узбекістані та працює над відновленням прав його народу на державному рівні.

"Апостроф" розповідає, що відомо про Умєрова.

Читайте також: Хто після Резнікова: що чекає Міноборони

Рустем Умєров та Крим

Він народився 19 квітня 1982 року в Самарканді у сім'ї інженерів, що є вихідцями з Алушти, що у Криму. Умєров - етнічний кримський татарин і мусульманин. З грудня 2020 року - співголова депутатського об'єднання "Кримська платформа".

У 2007 році Умєров був співзасновником міжнародної організації "Bizin Qirim" та ГО "Земляцтво кримських татар", а з 2011 до 2013 року - "Фонду Розвитку Криму".

У 2012 році він став співзасновником і членом правління Кримської міжнародної бізнес-асоціації, а також був довіреною особою кандидата у нардепи у 10 окрузі в АР Крим Ахтема Чигойза.

У 2020 році Умєров ініціював заяву ВР щодо нелегітимності проведення Росією загальноросійського голосування по поправках в окупованому Криму.

У 2021 році нардеп ініціював законопроєкт щодо скасування вільної економічної зони "Крим". Пізніше Верховна Рада скасувала закон про вільну економічну зону "Крим", а також пов'язані з ним зміни до Податкового та Митного кодексів України. У законі наголошується, що українська влада не постачатиме воду до півострова до його деокупації. За словами депутата, РФ порушила міжнародне право, тому відповідальна за гуманітарні потреби кримчан, як держава-окупант.

Крім того, Умєров працює над відновленням на державному рівні історичних та політичних прав кримськотатарського народу. Активно виступав за ухвалення двох законопроєктів, що є дуже важливими для кримських татар: про корінних народів і статус кримськотатарського народу.

Також разом із лідером кримськотатарського народу, нардепом Мустафою Джемілєвим він є одним з ініціаторів будівництва за підтримки Туреччини тисячі квартир для внутрішньо переміщених кримських татар та пільгових категорій українців.

Рустем Умєров

Освіта, кар'єра та особисте життя

Умєров закінчив Кримську школу-інтернат для обдарованих дітей Міністерства освіти і науки АР Крим, а також є стипендіатом за "Програмою обміну майбутніх лідерів (FLEX), США". У Національній академії управління чоловік здобув ступінь бакалавра економіки та магістра фінансів.

З 2004 по 2010 він займав різні керівні посади у компанії lifecell. Заснував інвестиційну компанію ASTEM та благодійний фонд ASTEM Foundation, що керує інвестиціями у сфері зв'язку, інформаційних технологій та інфраструктури, а також є донором програми Ukrainian Emerging Leaders у Стенфордському університеті для майбутніх українських політиків, юристів, соціальних підприємців, бізнесменів, а також громадських лідерів.

У 2016 році Умєров допомагав створювати "Фонд Культурної Спадщини".

У 2019 році був обраним народним депутатом України від фракції "Голос" та очолив Тимчасову спеціальну комісію з питань моніторингу отримання використання міжнародної матеріально-технічної допомоги. Нардеп був також співголовою "Кримської платформи" та учасником української переговорної групи з державою-агресором.

У 2021-му - нагороджений орденом "За заслуги" ІІІ ступеня за указом Президента України.

З вересня 2022-го - глава Фонду Державного майна.

Умєров одружений та має трьох дітей.

Раніше ми писали, що Верховна Рада України відправила у відставку міністра культури України Олександра Ткаченка.

  • Вас також може зацікавити:

Вкрали з бюджету понад 1 млрд гривень: колишнім топ-чиновникам Міноборони оголосили підозру

"Це не сталінізм”: Зеленський запропонував прирівняти корупцію до держзради на час воєнного стану

"Заробляв" на гуманітарці: НАБУ викрило схему заступника міністра