RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

"Заробляв" на гуманитарці: НАБУ викрило схему заступника міністра

Першого заступника міністра аграрної політики та колишнього заступника міністра економіки підозрюють у зловживаннях при закупівлі продуктів на суму понад 62 млн грн.

Про це інформує НАБУ.

Як повідомляється, Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили зловживання при закупівлі АТ "Укрзалізниця" продуктів харчування для забезпечення потреб держави у період воєнного стану.

Читайте: В "Укрзалізниці" викрили махінації на понад 200 млн грн.: газ купували за космічними цінами

У першому епізоді, у березні минулого року виникла потреба у закупівлі харчової продукції. Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства реалізував схему, яка передбачала закупівлю для потреб обласних військових адміністрацій коштом АТ "Укрзалізниця" продукції за значно завищеними цінами в обраної компанії. Ця ж компанія закуповувала продукцію за ринковими цінами у польського виробника через контрольовану фірму-посередницю.

Вартість кілограма товару при цьому штучно збільшувалась з 30 грн до 75 грн.

Посадовець, який був обізнаний про реальну вартість продукції на внутрішньому ринку, оскільки він регулярно отримував дані державної служби статистики щодо фактичних цін, зловживаючи владою і службовим становищем, забезпечив погодження відповідних рахунків на оплату та актів виконаних робіт, а також переведення коштів на рахунок ТОВ. Також він усвідомлював можливість придбання продукції в українських виробників, проте свідомо ігнорував цей факт.

Таким чином через дії посадовця з березня по серпень 2022 року "Укрзалізниця" переплатила понад 28,8 млн грн.

У цей же період за участю посадовця мала місце аналогічна схема. Продукти харчування для потреб держави за завищеними цінами закуповувались у іншої підконтрольної компанії, яка через "свою" фірму-посередницю купляла продукцію у турецького виробника. При цьому кожен кілограм продукції з 30 грн до 55 грн.

Читайте також: Хто такий новий голова НАБУ: в яких структурах працював Семен Кривоніс

Для забезпечення закупівлі продукції до схеми залучили чинного на той момент заступника міністра економіки, який приховував дані про наявність більш вигідних пропозицій від інших учасників ринку, включно з українськими виробниками.

Таким чином через дії посадовців з березня по серпень 2022 року "Укрзалізниця" переплатила 33,7 млн грн.

За підсумком двох епізодів злочинної діяльності державі завдано збитків у розмірі 62,5 млн грн.

Після отримання оплати гроші виводились на закордонну компанію з ознаками фіктивності для подальшої легалізації.

Про підозру наразі повідомили першому заступнику міністра аграрної політики та продовольства - ч. 2 ст. 364 КК України та екс-заступнику міністра економіки ч. 5 ст.27, ч. 2 ст. 364 КК України.

Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. Слідство триває, встановлюються інші можливі учасники злочину.

Нагадаємо, що раніше "Укрзалізницю" звинуватили в брудних схемах продажу квитків.

  • Вас може зацікавити:

Переплюнули барабани і овочерізки: в Києві хочуть на 6 млн гривень посадити дерев і кущів

Барабани і овочерізки купували не для сховищ: з’явилося несподіване пояснення скандальним тендерам

Київський ліцей виправдався через сковорідку за 700 тисяч гривень: це дуже потрібні речі для дітей