RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Битиме, куди захоче: важлива заява Блінкена щодо застосування Україною далекобійних ракет ATACMS

Держсекретар США Ентоні Блінкен натякнув на передачу Україні далекобійних ракет ATACMS.

Відповідну заяву голова Держдепу зробив на спільній пресконференції з міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок.

Зокрема Ентоні Блінкен прокоментував можливу передачу Україні далекобійних ракет ATACMS. Журналісти поцікавилися, чи має Білий дім побоювання щодо того, що ЗСУ застосовуватимуть подібне озброєння для ударів по території Росії.

Читайте також: У Німеччині вигадали дивну відмовку, щоб не передавати Україні необхідну зброю

"Будь-яка система, яка обговорюється для можливої передачі Україні, аналізується Вашингтоном. Коли справа доходить до застосування переданих озброєнь, то українські сили самі обирають цілі. Їм (українцям - ред.) доведеться ухвалити рішення про те, що може бути найефективнішим у роботі з відновленню повного суверенітету та територіальної цілісності", - наголосив Блінкен, відповідаючи на запитання журналістів.

Глава Держдепу зазначив, що США не допускають використання їхніх систем озброєння поза Україною, але остаточне рішення залишається за Києвом. За словами Блінкена, при передачі такого озброєння, як ATACMS, Вашингтон враховує низку факторів, адже Сили оборони повинні вміти ефективно застосовувати далекобійні ракети.

"Також нові складні системи вимагають обслуговування, і, звичайно, ми цим займаємося. ЗСУ повинні вміти їх підтримувати, а це не відбувається автоматично. І потім вони мають вписатися у цільну військову програму, яка має сенс для допомоги Україні у досягненні її цілей", - резюмував Блінкен, коментуючи можливість передачі ракет ATACMS.

Раніше ми розповідали, що Байден та Зеленський обговорювали постачання ракет ATACMS.

Вас може зацікавити:

Чому Україна не отримала ракети ATACMS: у Байдена озвучили причину

У США обговорюють можливість передачі Україні ATACMS

Ніжно вдарити лише один раз: ізраїльський офіцер розповів, як припинити ракетні атаки на Україну