RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Чому Україна не отримала ракети ATACMS: у Байдена озвучили причину

Адміністрація президента США Джо Байдена твердо стоїть на відмові відправляти Україні далекобійні ракети ATACMS, незважаючи на тиск Києва та законодавців у Штатах. У Пентагоні впевнені, що в Україні є більш нагальні потреби та заявляють про обмеженість своїх запасів.

Про це повідомляє The Washington Post.

Читайте також: Що потрібно ЗСУ, щоб прорвати оборону ворога на півдні: в Україні дали чітку відповідь

За даними американських чиновників з оборонного відомства та адміністрації, громадське сприйняття "якогось повільного, гравітаційного тяжіння" щодо схвалення передачі ATACMS Україні зростає. Однак у політиці США не відбулося змін та не було обговорень щодо цього питання протягом декількох місяців.

Пентагон стверджує, що Україна має більш нагальні потреби та побоюється, що поставки достатньої кількості відповідних ракет для серозної зміни ситуації на фронті значно підірве готовність Штатів до інших можливих конфліктів.

Як зазначають офіційні особи, кількість ATACMS в американських арсеналах є фіксованою та чекає заміни на високоточну ударну ракету PrSM нового покоління з більшою дальністю. Очікується, що нове озброєння надійде до кінця року. Водночас Lockheed Martin продовжує виробляти 500 ATACMS щороку, але це призначено для продажу іншим країнам.

У свою чергу, Київ заявив, що відповідні далекобійні ракети потрібні для ліквідації командних пунктів і логістичних зон противника далеко за лінією фронту, зокрема в окупованому Криму.

"Без далекобійної зброї важко не тільки здійснювати наступальну місію, але й проводити оборонну операцію", - заявив президент України Володимир Зеленський.

Після звернення Києва з цього питання до своїх прихильників у Конгресі, американські законодавці висувають більш гучніші вимоги до адміністрації президента США схвалити передачу ATACMS.

Адміністрація Байдена зазначала, що вони задоволені публічними заявами і письмовими зобов'язаннями української влади не використовувати американську зброю для ударів по Росії. Водночас, за даними видання, чиновники у приватних розмовах вважають, що певні порушення були, але Україна дотрималася даних обіцянок.

Як вважає заступник міністра оборони Пентагону з питань політики Колін Каль, надання британських ракет Storm Shadow і французьких SCALP, які мають менший радіус дальності, ніж ATACMS, нібито означає, що Україна має ще меншу потребу в даних ракетах.

За його словами, проблема не у відстані, а в кілометрі з мінними полями, які окупанти встановили з рядами траншей в оборонних лініях вздовж 600-кілометрової лінії фронту. Це є нібито основною причиною затримки українського наступу.

"Зараз [українці] зберігають свою боєздатність і повільно, цілеспрямовано і неухильно прокладають собі шлях через усі ці мінні поля. І це важка боротьба. Це дуже важка боротьба... Існує дуже обмежена кількість [ATACMS], доступних для експорту, і для більших відстаней, ніж може досягти GMLRS, українці отримали Storm Shadows і SCALPS", - заявив глава Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі.

Для американських військових наразі найбільша нагальна проблема є обмежена кількість ATACMS. Компанія Lockheed Martin виготовила тільки близько 4 тисяч ракет з початку виробництва. Вони активно використовуються армією Штатів, у навчаннях та випробуваннях, а 900 з них продали союзникам за останнє десятиліття.

Нагадаємо, в Україні з'явиться завод, який займатиметься виробництвом бронетехніки. Його має намір відкрити німецький збройовий концерн Rheinmetall.

  • Вас може зацікавити:

Блінкен висловився про наступ ЗСУ та зміни на фронті: озвучено важливу умову

Здатні переміщати зброю та евакуювати поранених: Британія показала безпілотник Malloy, які передає Україні

Du hast чи не Du hast: що дали Україні союзники на Рамштайні-14