RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

У Байдена серйозно стурбовані корупцією в Україні: що кажуть секретні документи

В адміністрації президента США Джо Байдена серйозно стурбовані корупцією в Україні. Адміністрація хоче натиснути на Україну, щоб вона скоротила хабарництво.

Про це свідчить конфіденційний документ – "Інтегрована стратегія для України", деталі якого оприлюднила Politico.

Читайте також: Буде новий законопроект: Байден запропонував ініціативу щодо допомоги Україні

У незасекреченій версії довгострокового плану США, опублікованому офіційно раніше, викладено численні кроки, які Вашингтон робить, щоб допомогти Києву викорінити зловживання та реформувати низку українських секторів. У документі наголошується, що корупція може змусити західних союзників відмовитись від підтримки боротьби України проти російського вторгнення, і що Київ не може відкладати боротьбу з хабарництвом.

У конфіденційній версії документа сказано, що високий рівень сприйняття корупції може підірвати довіру української громадськості та іноземних лідерів до уряду воєнного часу. Конфіденційна версія стратегії містить набагато більше деталей щодо цілей США в Україні: від приватизації українських банків до допомоги у збільшенні кількості шкіл, де викладають англійську мову, та заохочення українських військових до прийняття протоколів НАТО. Багато цілей покликані зменшити корупцію.

У матеріалі зазначають, що Адміністрація хоче натиснути на Україну, щоб вона скоротила хабарництво, але надто гучне обговорення цього питання може дати аргументи противникам американської допомоги Україні, які намагаються заблокувати таку допомогу.

У статті йдеться про те, що українська корупція вже давно турбує американських чиновників, але цю тему було відсунуто на другий план після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року, яке Байден назвав справжньою битвою демократії проти автократії. Помічники президента США місяцями обмежувалися короткими згадками про корупцію. Вони хотіли продемонструвати солідарність із Києвом та не підігравати конгресменам-республіканцям, які критикують американську військову та економічну допомогу Україні. Понад рік після початку повномасштабної війни американські чиновники все більше наполягають на цьому питанні як публічно, так і в приватному порядку.

"Інтегрована стратегія країни" - документ Державного департаменту, що спирається на висновки інших частин уряду США, включаючи Міністерство оборони. Вона включає список цілей, терміни їх досягнення та проміжні результати, які американські чиновники хотіли б бачити досягнутими. Держдепартамент розробляє такі стратегії для багатьох країн раз на кілька років.

Нагадаємо, Палата представників Конгресу США затвердила тимчасовий бюджет на 45 днів, який не включає допомоги Україні.

Вас також може зацікавити:

За жодних обставин: Байден зробив заяву про Україну після ухвалення бюджету США

Підтримка України триватиме: Остін і Умєров провели телефонну розмову, деталі

Американці не є терплячими людьми - експерт із США про підтримку України