RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Країна-союзник передасть Україні додаткові NASAMS: деталі

Канада, яка раніше пообіцяла надати Україні 25 млн доларів на Протиповітряну оборону, передасть українській армії додаткові зенітні ракетні комплекси середньої дальності NASAMS.

Про це йшлося під час телефонної розмови президента Володимира Зеленського та премʼєра Канади Джастіна Трюдо, передає його пресслужба.

Читайте також: Канада готує саперів ЗСУ: як проходить процес навчання, відео

"Розпочали рік із роботи над зміцненням нашої оборони, зокрема над посиленням українського повітряного щита", - йдеться у повідомленні.

Він зауважив, що з Джастіном Трюдо передусім йшлося про безпекові питання. Зокрема, канадського політика поставив до відома про російські удари по українських містах та селах ракетами та "шахедами". Він зазначив, що тільки за вечір перед Новим роком і новорічну ніч українські сили Протиповітряної оборони знищили близько 80 ударних дронів, проте в Сумській, Одеській, Львівській, Полтавській, Київській, Донецькій та Херсонській областях не обійшлося без ушкоджень цивільних об’єктів. У результаті канадська сторона заявила про готовність підсилити систему ППО додатковими NASAMS.

"Я вдячний Джастіну за готовність допомагати в посиленні захисту українського неба, зокрема за постачання додаткових NASAMS - систем і ракет до них", - наголосив український президент.

Також сторони торкнулися питання роботи над безпековими гарантіями, домовилися, що команди найближчим часом активізують двосторонній діалог для відповідного договору.

Поговорили про підготовку четвертої зустрічі радників, які працюють для втілення "Формули миру". Очікується, що відповідна зустріч відбудеться в середині січня у Давосі.

"Я вдячний і Джастіну особисто, і Канаді за відповідну підтримку на глобальному рівні наших зусиль. Вдячний і за запевнення, що наступного року допомога від Канади для України збережеться як у тому, що необхідне для нашої сили на полі бою, так і у фінансовій сфері. Ми цінуємо взаємодію з Канадою та вдячні за кожен прояв підтримки нашої держави, нашої незалежності", - цитує пресцентр Володимира Зеленського.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення РФ канадський уряд виділив понад 8 мільярдів канадських доларів допомоги, з них 1,8 мільярда – військова підтримка.

  • Вас також може зацікавити:

Канада посилить ППО України: що відомо про ракети AIM-9, відео

США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні: що отримають Сили оборони

Канада передала для ЗСУ всі обіцяні танки Leo pard 2: фото