RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Вступ до ЄС, €50 млрд допомоги та помилка Путіна: важливі заяви президентки Єврокомісії

6 лютого президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна незабаром стане членом Європейського Союзу.

Про це вона повідомила під час сесії Європарламенту на ключових дебатах щодо необхідності допомоги Україні після двох років агресії РФ.

Читайте також: 50 млрд євро допомоги, права угорців і не тільки: головні підсумки візиту Сіярто в Україну

Ключові заяви президентки Єврокомісії

Вона зазначила, що контраст із ситуацією в Україні десять років тому - разючий, адже тоді проросійський режим ухвалював авторитарні закони, знищуючи протестувальників на вулицях. Тоді як зараз країна впроваджує нове законодавство, розширюючи права нацменшин, поліпшуючи судову систему і забезпечуючи систему стримувань і противаг влади. Все це стало приводом для початку переговорів про вступ України до ЄС.

"Цей прогрес відбувається не тільки тому, що цього вимагає Європа. Це глибоке бажання народу України. Україна – це Європа, тому що Європа – у серцях та умах українців. І незабаром Україна теж буде в нашому Союзі", – зазначила Ляєн.

Також повідомила, що перший транш за програмою Ukraine Facility на 50 мільярдів євро надійде в Україну вже у березні цього року.

Вона зауважила, що політична угода щодо програми, укладена ввечері 5 лютого, є важливим кроком уперед. Євросоюз продовжуватиме надавати необхідне та передбачуване фінансування.

"Європа вірна своєму слову", - додала єврочиновниця.

Говорячи про другий рік війни з Росією, президентка Єврокомісії наголосила, що це - "трагічна історія людських втрат і страждань". Вона зауважила, що президент РФ Володимир Путін припустився стратегічної помилки, розпочавши війну проти України. Росія пішла проти народу, проти нації із залізною волею та з надією на краще майбутнє, проти європейських прагнень. Проте Україна довела, на що здатен народ, який знає, за що б’ється.

Вона зауважила, що за два минулих роки ЄС надав Україні масовану підтримку - військову, фінансову, суто людську. Це знайшло прояв в історичних рішеннях запровадити санкції та зберегти безпеку Єдиного ринку, в історичному просуванні України на шляху до членства в ЄС.

Початковий пункт, за словами фон дер Ляєн, в тому, що Україна і Європа продемонстрували волю до боротьби, готовність сплачувати високу ціну за власні переконання. І саме це було одним із найбільших прорахунків Путіна у тому місяці лютому, коли він нагромаджував на кордоні війська та планував блискавично швидкий удар по Києву.

"Містере Путін, ви помилилися, тому що не можете зрозуміти, що є рушієм для духу людини, коли вона вільна думати, мріяти, творити і процвітати. Ви не можете розуміти, тому що не можете терпіти усвідомлення, що людське прагнення до свободи завжди перемагає. Путін не може зрозуміти, - якщо дати людям вибір, то вони завжди обирають свободу. У випадку з Україною – вони (українці, – Апостроф) воюють за своє визволення", - сказала Ляєн.

Також заявила, що ЄС повинен думати про оборонну промисловість України як частину своєї оборонної промисловості. Країну вже залучили до підготовки оборонно-промислової стратегії ЄС. Це є першим кроком, який має призвести до інтеграції України до деяких із оборонних програм.

"Україна - майбутній член ЄС. Тому вона має стати набагато ближчою до нас і в галузі оборони", - додала президентка Єврокомісії.

Раніше ми писали, що до Києва 6 лютого прибув представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

  • Вас також може зацікавити:

Підуть на потреби України: в ЄС досягли угоди щодо використання заморожених грошей РФ

ЄС випустить понад мільйон снарядів за рік: скільки отримає Україна

Країна Європи подовжила легальне перебування біженцям з України