RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Трамп заявив, що підтримає напад РФ на НАТО: "можуть робити все, що заманеться"

Експрезидент США Дональд Трамп заявив, що в разі переобрання не буде дотримуватися положення про колективну оборону країн-членів НАТО, які "не виконують фінансові зобов'язання" перед Альянсом, якщо Росія нападе на одну з них. Він додав, що "заохотив би РФ робити все, що їм заманеться". Білий дім назвав це заохочення "жахливим і безпідставним".

Про це 45-й американський президент повідомив на мітингу в Конвеї у Південнй Кароліні, передає CNN.

Читайте також: Трамп видав нову цинічну заяву напередодні голосування за допомогу Україні

Так, "один із президентів великої країни" запитав Трампа, чи США все одно захищатимуть їх від вторгнення Росії, якщо країна-член НАТО не виконав "зобов'язання" щодо витрат на оборону.

"НАТО було розгромлено, поки я не з'явився. Я сказав: "Усі заплатять". Вони сказали: "Ну, якщо ми не заплатимо, ви все одно будете нас захищати?" Я сказав: "Абсолютно ні". Вони не могли повірити відповіді. Насправді я би заохотив їх (росіян - "Апостроф") робити все, що їм заманеться. Ви повинні заплатити", - заявив він.

Білий дім зауважив, що заява Трампа щодо відмови дотримуватись колективної безпеки країн-членів НАТО ставить під загрозу нацбезпеку США та глобальну стабільність.

"Президент Байден відновив наші альянси та зробив нас сильнішими у світі, тому що він знає, що головний обов’язок кожного головнокомандувача - забезпечити безпеку американського народу та вірність цінностям, які нас об’єднують... Заохочення вторгнень наших найближчих союзників з боку вбивчих режимів є жахливим і безпідставним - і це ставить під загрозу національну безпеку США, глобальну стабільність і нашу економіку вдома", – сказав речник Білого дому Ендрю Бейтс у заяві.

Як пише CNN, експрезидент давно скаржився на суму, яку інші країни Альянсу витрачають на оборону порівняно зі США, а також неодноразово погрожував виходом його країни з НАТО. За його заявами, кожна країна-член Альянсу витрачає мінімум 2% валового внутрішнього продукту на оборону, і більшість країн не дотримуються цього. Але дана цифра є лише орієнтиром, а не зобов’язуючим контрактом і не створює "рахунків".

Нагадаємо, раніше Трамп пригрозив виходом з НАТО.

  • Вас може зацікавити:

Трамп закликав не допомагати Україні: що сказав скандальний політик

Конфлікт з РФ може тривати десятиліттями: Столтенберг звернувся до союзників з важливою заявою

Чи має Трамп президентський імунітет у справі щодо штурму Капітолія: суд зробив заяву