RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Сенат проголосував: Україна стала на крок ближче до $60 мільярдів

У вівторок, 13 лютого, американський Сенат підтримав пакетний законопроєкт про міжнародну допомогу Україні на понад $60 млрд.

Про результати стало відомо в ході голосування сенаторів.

Законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню у Сенаті підтримали 70 сенаторів: 48 демократів і 22 республіканці. Проти проголосували 28: 2 демократи і 26 республіканців. Не голосували – 1 представник Республіканської партії.

Зауважимо, що 70 голосів – рекорд голосування на різних стадіях просування законопроєкту. Усього розгляд зайняв 6 з половиною днів, за які відбулося 10 голосувань. Останнє засідання тривало всю ніч і завершилося успішним голосування о 6:38 ранку за Вашингтоном.

Тепер законопроект має вирушити до Палати представників. Спікер Джонсон вже розкритикував законопроект і дав зрозуміти, що не винесе його на голосування.

Нагадаємо, що цей законопроект передбачає виділення бюджетних асигнувань у розмірі понад 95 млрд доларів, з яких 60 млрд доларів пропонується направити на підтримку України, а 14 млрд доларів - Ізраїлю; плюс допомога Тайваню.

Ще минулого року президент США Джо Байден запросив у Конгресу виділити понад 100 млрд доларів на допомогу трьом країнам, а також захист кордонів.

Республіканці відмовилися підтримувати пропозицію Білого дому, вимагаючи більш жорсткої міграційної політики. Вони погоджувалися розглядати допомогу Україні лише у прив'язці до захисту кордонів.

Пізніше допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню вирішили розглядати окремо від міграційного питання. Хоч ініціаторами виступили демократи, проте частина республіканців у верхній палаті Конгресу США також підтримала ідею.

Проте підтримки законопроєкту в Сенаті недостатньо, він має пройти ще Палату представників. Проти проекту виступає спікер-республіканець Майк Джонсон, який згоден голосувати окремо від міграційного питання лише допомогу Ізраїлю. В Сенаті відмовилися навіть розглядати подібну ініціативу.

Раніше ми більш детально повідомляли про розгляд пакету фінансуваннядля України, Ізраїлю та інших пріоритетних питань нацбезпеки на суму 95,3 мільярда доларів.

  • Вас також може зацікавити:

Україні продовжують надавати допомогу: що отримали ЗСУ, а чого не вистачає

Трамп видав нову цинічну заяву напередодні голосування за допомогу Україні

Допомога Україні від США на 60 млрд: Сенат запустив процедуру, що далі