RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В ЗСУ новий командувач Об’єднаних Сил: хто він і чим відомий

У понеділок, 19 лютого, новий командувач генерал-лейтенанта Юрія Содоль був відрекомендований особовому складу Командування об'єднаних сил ЗС України.

Про це повідомляє пресслужба Командування.

Читайте також: Перезаванта­ження армії, день четвертий: все, що відомо про кадрові зміни в ЗСУ

Зазначається, що Указ президента №71/2024 про його призначення був опублікований 11 лютого 2024 року.

Юрій Содоль народився 26 грудня 1970 року в Чугуєві, Харківської області, у родині військових. Освіту здобув у Маріуполі, Донецької області, закінчивши середню школу у 1988 році. Того ж року вступив до Сумського вищого артилерійського командного училища, де завершив навчання у 1992 році.

У 2002 році успішно закінчив Національну академію оборони України, за спеціальністю бойове застосування та управління діями підрозділів Сухопутних військ.

Службу в Десантних військах ЗС України Юрій Содоль розпочав у 2003 році. Через чотири роки, у 2007 році, він був призначений командиром 25-ї окремої повітряно-десантної бригади.

На російсько-українській війні Юрій Содоль з самого її початку, 2014 року. Тоді, на посаді командира 25-ї окремої повітряно-десантної бригади, він очолював військові операції в найгарячіших точках, визволяючи українські міста від ворожого вторгнення. Бої за Рубіжне, штурм Ямполя, оборона Донецького аеропорту, прикриття виходу українських сил з Дебальцевого – це лише деякі приклади, де бригада під керівництвом Юрія Содоля брала участь.

У січні 2015 року його призначили першим заступником командувача Десантно-штурмових військ, а з березня 2018 року він обіймав посаду Командувача Морської піхоти ВМС ЗС України.

У лютому 2022 року він був нагороджений званням Героя України за активну участь у боях під Волновахою, Донецької області. Там він організував успішний контрнаступ, вивівши людей з-під атаки противника, що дало змогу врятувати життя сотням військових. Також Содоль брав участь в обороні Маріуполя.

У 2023 році він очолював оперативно-тактичне угруповання на Вугледарському напрямку.

Генерал-лейтенант Юрій Содоль одружений і має двох синів, які також обрали військову службу.

Раніше "Апостроф" розповідав, що чекають після призначення Сирського в ЗСУ.

  • Вас також може зацікавити:

ЗСУ без Залужного: що чекає на Україну після відставки Головкома

Звільнення Залужного і призначення Сирського: з'явилась реакція Пентагону

Призначення Сирського: чого очікують від нього молоді офіцери