RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

"Рамштайн-20": як союзники можуть допомогти Україні вирішити важливе "ракетне" питання

Двадцяте за рахунком засідання у форматі Рамштайн може допомогти уникнути можливого дефіциту ракет для військ протиповітряної оборони України.

Про це повідомляє Defence-ua.

Читайте також: Греція передасть Україні радянське озброєння після звернення США

Як зазначають фахівці, існує резервний варіант допомоги ЗСУ з озброєнням без затвердженого бюджету, що передбачає участь "третіх країн".

Так, є програма Excess Defense Articles з передачі надлишкової зброї за мінімальною вартістю, проте за умови оплати логістичних витрат, а також відновлення та ремонту отримувачем. За нею Міноборони США може "списати" деяку частину ракет для систем ППО, тоді як одна з країн зможе взяти витрати з передачі ЗСУ.

Також зенітні ракети США знаходяться на озброєння країн НАТО та інших країн, що підтримують Україну. Йдеться про найбільш поширені ракети для винищувачів AIM-120 та AIM-9, що використовуються у NASAMS.

Можливий сценарій, за яким держави передадуть ракети Україні, а самі натомість отримають знижку на поновлення власних запасів шляхом замовлення нових ракет у Штатах. Аналогічний механізм можуть застосувати до ракет AIM-7, які використовують модернізовані за проєктом FrankenSAM ЗРК "Бук".

Проте найголовніша проблема - ракети для Patriot. У Європі їх виробництво до цієї системи виконує спільна компанія MBDA Germany та Raytheon - COMLOG. Від початку створення у 1987 році вона займалась тільки технічним обслуговуванням ракет, а замовлення ракет було зроблене тільки у січні 2024 року. Самі роботи над переходом до виробництва стартували у 2022-му. Також йдеться про ракети для знищення аеродинамічних цілей GEM-T.

З-поміж інших ймовірних виробників ракет до Patriot є японське Mitsubishi Heavy Industries, що уклало угоду з Lockheed Martin на виробництво ракет-перехоплювачів до Patriot PAC 3. Однак попри зміни експортних правил, ракети зможуть постачатися тільки у США.

Тобто варіанти з передачі зенітних ракет для України є, однак йдеться про вкрай заплутані схеми з кількома учасниками на основі взаємних зобов'язань та обіцянок.

"У будь-якому випадку складніші за передачу США всього необхідного озброєння напряму", - додало видання.

Раніше ми писали, чому Олаф Шольц не хоче передавати ракети Taurus Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Україні продовжують надавати допомогу: що отримали ЗСУ, а чого не вистачає

Коли відбудеться зустріч "Рамштайн-19": дата і подробиці

Трамп закликав не допомагати Україні: що сказав скандальний політик