RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Законопроект про мобілізацію: що наразі ухвалили у Раді

Сьогодні на засіданні Комітет нацбезпеки, оборони та розвідки розглянув 660 правок, дійшовши до розділу змін до 23 статті щодо відстрочки від призову під час мобілізації, зупинившись на 1505 правці.

Про це повідомила народна депутатка Ірина Фріз.

Читайте: Мобілізація прискориться в рази: в "Азові" назвали несподіваний "рецепт" для ТЦК

За її словами, з огляду на те, що декілька сотень правок різних авторів стосується саме цього розділу з пропозиціями щодо запропонованої урядом редакції, було ухвалено рішення про підготовку загальних комітетських правок, які б враховували попередні рішення Комітету за цими напрямками.

"Вони є об’ємними та суспільно-резонансними", - пояснила вона, оскільки стосуються відстрочки для військовозобов’язаних.

Серед них відстрочка для військовозобов’язаних з органів державної влади та місцевого самоврядування, осіб з інвалідністю, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей до 18 років, хто утримує дитину одноосібно, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, які виховують дитину з інвалідністю до 18 років, зайнятих постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також своїми батьками чи дружини (чоловіка), членів сімей І та ІІ ступеня спорідненості, які зайняті постійним доглядом за особами І чи ІІ групи інвалідності у разі відсутності інших, науковці та працівники закладів вищої та передвищоі освіти, звільнені з полону, а також тих, чиї родичі зникли безвісти чи загинули.

Всі пропозиції після обговорення з авторами та напрацювання компромісної редакції можна звести у правках комітету, щоб не затягувати розгляд законопроекту, пояснила Ірина Фріз.

Також комітет підтримав можливість для громадян, які самостійно прибули до ТЦКСП з відношенням від конкретних військових частин, здійснювати військову службу після навчання саме в цих в/ч., підтримано електронний кабінет як право, а не обов’язок, й відхилив електронні повістки.

Окрім того, підтримано нову редакцію щодо територіальних громад із постійним населенням до 10 тис. населення в частині покладання повноважень щодо оповіщення та заходів мобілізації на районні держадміністрації, а не на місцевих старост.

Нагадаємо, раніше у Міністерстві оборони розповіли про призначення реєстру військовозобов'язаних "Оберіг".

  • Читайте також:

У Раді хочуть перекрити "лазівку для ухилянтів" в законопроєкті про мобілізацію: з’явилися деталі

Молодих українців на фронт: сенатор США закликав Україну вирішити питання мобілізації

Коли можна мобілізувати інвалідів II і III груп: у Нацгвардії озвучили відповідь