RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Генсек НАТО Столтенберг прибув до Києва з неанонсованим візитом. Фото і відео

У понеділок, 29 квітня, з неанонсованим візитом до Києва завітав генсекретар НАТО Єнс Столтенберг – з Володимиром Зеленським вони обговорили ініціативу створення спеціального фонду фінансової підтримки української оборони.

Про це повідомляє "Суспільне".

Зазначається, що йдеться про суму у розмірі 100 мільярдів євро терміном на пʼять років.

"У союзників дійсно є можливість втілити у життя таку ініціативу. Для нас дуже важливі деталі. Важливо, щоб це було не за рахунок двосторонніх обсягів, які відзначені нашими угодами щодо гарантій безпеки", — наголосив президент України.

Окрім цього, Столтенберг та Зеленський обговорили ситуацію на фронті, підготовку та проведення саміту НАТО у Вашингтоні, підтримку українських військових та російський контрнаступ.

Під час пресконференції після зустрічі, Зеленський зауважив, що це вже третій візит Столтенберга в Україну за час повномасштабної війни.

"Загалом, сьогодні ми можемо відзначити, що Україна та Альянс досягли рівня відносин найбільшого за увесь час нашої незалежності, але не найбільшого з можливих", — наголосив глава держави.

Читайте також: Ще більше ППО і боєприпасів для України: яку допомогу пообіцяв Столтенберг

Він також зауважив, що Україна, очевидно, буде в НАТО, оскільки "вже неможливо уявити безпеку Європи та євроатлантичної спільноти без дієвої участі України та гарантуванні такої безпеки".

"Саме Україну, наших людей, наш потенціал Росія прагне зробити своїм плацдармом для подальшої дестабілізації європейського та євроатлантичного простору. І тому саме тут у захисті України відповідь на питання про надійну й довготривалу спільну безпеку", — заявив Зеленський.

Президент зазначив, що Україна вже веде пряму співпрацю з членами НАТО для посилення спільних зусиль, а також у рамках багатосторонніх форматів.

"Зокрема, вже довів свою ефективність формат "Рамштайну", взаємодія з-понад 50 партнерів заради забезпечення українських воїнів. Працює також наша Рада Україна-НАТО, відбуваються засідання і дієві дискусії", — сказав Зеленський.

Він також прокоментував нові можливі постачання американських зенітних ракетних комплексів.

"Щодо додаткових пакетів і кількості ракет до Patriot, тут є у нас очікуваний позитив. Ми будемо отримувати це постачання без пауз. Щодо додаткових систем Patriot, тут поки що немає такої потужної конкретики, яку ми очікуємо від партнерів. Є перші кроки. Сьогодні ми обговорювали з генсеком НАТО також, де ми їх бачимо. З нашого боку ми працюємо аналітично. Розуміємо, в яких державах, що є. Ми працюємо над додатковими системами Patriot. Як тільки вони будуть в Україні, чого тут всі очікують, думаю, ми будемо з вами це відчувати", - заявив президент.

Нагадаємо, раніше в Конгресі досягли згоди щодо голосування за допомогу Україні та Ізраїлю.

  • Вас також може зацікавити:

Треба активізуватися: коли Палата представників США затвердить допомогу для України

Час спливає: коли Канада передасть Україні унікальні дрони SkyRanger

Соратниця Трампа в Конгресі анонсувала голосування за допомогу Україні і Ізраїлю