RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Передача F-16 Україні: аналітики ISW пояснили, у чому проблема для ЗСУ

Деякі країни не можуть визначитися щодо дозволу використовувати винищувачі F-16 для ударів України по території РФ, що може значно ускладнити роботу ЗСУ.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 1 червня.

Читайте також: Америка дозволила Україні бити по території Росії: що відомо

"Постійні зміни в політиці західних урядів щодо F-16 вимагатимуть від Києва відслідковувати, які винищувачі українські війська можуть, а які не можуть використовувати для нанесення тих чи інших ударів. Це ускладнює здатність України планувати та реалізовувати військово-повітряні операції з використанням літаків цієї моделі", - пояснили аналітики ISW.

Зокрема, прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо заявив, що Сили оборони України зможуть використовувати бельгійські F-16 тільки на території України, у тому числі на окупованих територіях.

У свою чергу, міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен 31 травня повідомила, що її країна не обмежує ЗСУ у використанні F-16. Вона пояснила, що їх можна використовувати "над чи на території Росії", якщо Україна не порушує міжнародне гуманітарне право і статтю 51 Статуту ООН про невід'ємне права на індивідуальну чи колективну самооборону у разі збройного нападу проти держави-члена ООН.

Як уточнили аналітики ISW, ця стаття 51 нагадує світу, що українські удари по РФ у контексті російського повномасштабного вторгнення - частина невід'ємного права України на самооборону.

Нагадаємо, наприкінці травня у США перші українські пілоти закінчили навчання на F-16.

  • Вас може зацікавити:

Шольц, здавайся: країни Заходу масово знімають табу на удари по Росії своєю зброєю

Бельгія передасть Україні 30 винищувачів F-16: озвучені терміни здивували

Треба знати, до чого нас готують: яка зброя зараз потрібна Україні від Заходу