RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Політика

Новини

20 вересня

Всі новини

Шольц, здавайся: країни Заходу масово знімають табу на удари по Росії своєю зброєю

Світові лідери активно обговорюють питання дозволу для України завдавати ударів західним озброєнням по території Росії – деякі міжнародні партнери вже повідомили про підтримку цього рішення, деякі виступають проти, а вСША ще роздумують.

Матеріал підготував "Апостроф".

Читайте також: Парламентська Асамблея НАТО ухвалила важливе рішення щодо дозволу бити по Росії

"За"

Велика Британія

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Камерон 2 травня відвідав Київ – тоді він вказав, що Україна має право завдавати удари по території РФ тією зброєю, що надала Велика Британія.

"Україна має це право. Подібно до того, як Росія завдає удару всередині України, ви цілком можете зрозуміти, чому Україна відчуває потребу переконатися, що вона захищається", — тоді прокоментував міністр МЗС Британії.

Франція

28 травня президент Франції Емманюель Макрон на пресконференції з німецьким канцлером Олафом Шольцом наголосив на тому, що підтримує право України бити по військових об’єктах Росії безпосередньо на території РФ:

"...ми повинні дозволити їм (Україні – "Апостроф") нейтралізувати (російські – "Апостроф") військові бази, з яких запускаються ракети".

Чехія

iDNES.cz передає, що прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала підтримав право України бити по території Росії західним озброєнням.

"...як країна, яка зазнає атаки, Україна, безумовно, має повне право використовувати всі засоби оборони", – підкреслив він, назвавши позицію Чехії "просто логічною".

Польща

Заступник міністра оборони Польщі Цезари Томчик заявив, що Україна повинна мати право використовувати західну зброю для ураження цілей на території РФ – Польща не має жодних заперечень у цьому питанні. Він вказав:

"Безумовно, ситуація виглядає так, що росія сьогодні робить те, що хоче, а Україна якимось чином обмежується деякими країнами, і це має припинитися. Польська позиція чітка - Україна повинна мати можливість воювати з тим обладнанням, яке вона отримує, Польща не має жодних заперечень у цьому питанні. Більше того, ми також просимо на подібних зустрічах, щоб цих обмежень не було".

Латвія

Міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже повідомляла, що якщо є об'єкти, з яких Росія атакує Україну, то Україна відповідно має право завдавати удари у відповідь, якщо ці об'єкти розташовані на території РФ. Міністерка переконана, що таке застосування зброї дозволяє міжнародне право.

"Проти"

Прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо попереджав, що Україна може використовувати багатоцільові винищувачі F-16, які передасть влада Бельгії, проте лише для оборони на власній території.

"Щодо вашого питання про використання літаків - усе, що входить у нашу угоду, там чітко розписано, що українські Збройні сили можуть їх використовувати на українській території", – наголосив Де Кроо.

США в роздумах

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен вже закликав президента Джо Байдена зняти обмеження на використання американської зброї для ударів по об'єктах РФ – зокрема мова йшла про ураження ракетних та артилерійських пускових установок, розташованих безпосередньо під кордоном з Росією. Відомо, що наразі пропозиція Блінкена перебуває на стадії формування – ще невідомо скільки американських чиновників підписалися під нею.

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю The Economist заявив, що захист України повинен включати і удари по цілях на території Росії. Ось що він зазначав:

"Настав час, щоб союзники подумали, про можливість скасувати деякі обмеження, які вони наклали на використання зброї, яку надано Україні. Особливо зараз, коли багато бойових дій точаться в Харкові, поблизу кордону. Забороняти Україні можливість використовувати цю зброю проти законних військових цілей на території Росії — означає дуже ускладнювати їй захист".

Наразі на президента США Джо Байдена відбувається тиск з двох боків: зсередини команди та з боку республіканців.

Проте, як передає The Washington Post, президент Байден таки розглядає можливість надати Україні дозвіл на використання Україною американської зброї малого радіусу дії для нападу всередині Росії. Як повідомляє Девід Ігнатіус, це може стати рішенням у відповідь проти просування армії РФ на фронті.

Рішення Шольца

The Guardian передає, що під час державного візиту до Німеччини президента Франції, коли Макрон оголосив про підтримку права України пити по військових об’єктах Росії, Олаф Шольц вказав, що згоден з французьким президентом за умови, що українці поважатимуть умови постачальників озброєнь.

Проте далі канцлер Німеччини вказав на відмові постачати німецькі крилаті ракети "Taurus", яких домагаються українці і які можуть допомогти завдавати потужних ударів по російських позиціях в Україні та вглиб Росії, що дещо суперечить попередній позиції Шольца стосовно дозволу.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в США почали обговорювати зняття табу на удари по Росії.

  • Вас також може зацікавити:

"Нам треба бути обережними": Мелоні заперечила можливість ударів по Росії

Перейти чергову "червону лінію" вдасться? Коли США дозволять пускати свої ракети по Росії

США мають дати дозвіл: спікер Джонсон висловився про удари України по військових цілях у РФ