RU  UA  EN

Середа, 19 червня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 червня

Всі новини

В Раду внесли законопроєкт про економічне бронювання

До Верховної Ради України внесли законопроєкт про економічне бронювання військовозобов’язаних працівників від мобілізації.

Відповідний законопроєкт з’явився на офіційному сайті Верховної Ради України.

Читайте також: Бізнес зможе залишити найпотрібніших працівників: в Раді пояснили ідею економічного бронювання

Одним з ініціаторів законопроєкту 11331 "Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки" є народний депутат та голова комітету Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. На своїй сторінці у Facebook він повідомив, що проєкт закону має допомогти подолати ті виклики, які виникли в українських виробників через повномасштабне вторгнення.

"..у законі ми заклали концепцію "економічного бронювання", яка дозволить зберегти для економіки важкозамінних спеціалістів", – зауважує він.

Працюватиме ця концепція, за словами нардепа, наступним чином:

  • кожен субʼєкт господарювання, який сплачує підвищений військовий збір у 20 000 грн на місяць за працівника, може його забронювати;
  • сплата підвищеного збору відбувається самим бізнесом, визначаючи, хто з працівників найбільш критичний і підтверджує це відповідними податками;
  • "бронювання поширюється на кожен субʼєкт господарювання, що нівелює проблему, наприклад, з неможливістю броні для представництв міжнародних компаній чи ФОПів. Останні можуть забронюватися, якщо підтвердять реальне ведення діяльності протягом останнього року";
  • Кабінет міністрів визначатиме відсоткову межу заброньованих та саму процедуру.

Щодо самої механіки сплати такого військового збору Наталуха говорить наступне: "Механіка сплати підвищеного військового збору окреслена у повʼязаному законопроєкті №11332 "...щодо особливостей сплати воєнного збору за бронювання військовозобов’язаних"".

Такж він наголошує – скоро подадуть два альтернативних законопроєкти, які матимуть:

  • модель із бронюванням за рівнем зарплати (понад 35 тис. грн);
  • змішану модель, тобто 35 тис. грн зарплати для найманого працівника та 20 тис. грн військового збору для ФОПів.

Своєю чергою голова Комітету Верховної Ради з нацбезпеки, оборони і розвідки народний депутат від фракції "Слуга народу" Олександр Завітневич в інтерв’ю виданню BBC Україна сказав, що урядовці шукатимуть баланс в питанні економічного бронювання:

"Тут суспільство розкололося. Щоб ми не ділили на бідних і багатих, вибачте. Але все одно якийсь баланс ми будемо шукати, тому що, ще раз повторюсь, фронту без тилу не буває, і тилу без фронту не буде. Без нашої економіки, без податків не буде, за що фінансувати фронт".

"Апостроф" також писав про ймовірні наслідки після підвищення податків для ФОПів.

  • Вас також може зацікавити:

Проігноровано здоровий глузд та закон: у Раді жорстко висловились про норму броні для рятувальників

В Україні можна буде відкупитися від мобілізації за дві з половиною зарплати: що пропонують депутати

Яким підприємствам дозволили бронювати 100% працівників: рішення Кабміну