RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Рютте запропонував Орбану "угоду", щоб отримати пост генсека НАТО: без України не обійшлося

17 червня на зустрічі у Брюсселі прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте запропонував прем’єру Угорщини Віктору Орбану можливість відмовитися від підтримки України за умов, якщо він припинить блокувати кандидатуру нідерландського міністра на посаду генерального секретаря НАТО.

Про це повідомляє видання Financial Times.

Читайте також: Столтенберг оголосив про цікаві домовленості з Орбаном щодо України

В повідомленні йдеться про те, що прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте шукає підтримки з боку угорського прем’єра Віктора Орбана після того, як Угорщина тривалий час блокувала його кандидатуру на посаду генерального секретаря Альянсу.

FT, посилаючись на джерела, зауважує, що для того, щоб якось змінити позицію Угорщини, Рютте запропонував наступне: у разі, якщо він перебуватиме на посаді генерального секретаря, Угорщина зможе отримати право відмовитися від участі в діяльності НАТО в питаннях підтримки України, що здійснюватиметься за межами території країн Альянсу.

Видання передає слова речника Марка Рютте: той вказав, що прем’єри Нідерландів та Угорщини мали в понеділок "гарну розмову", на якій зокрема встигли обговорити результати зустрічі між генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом та угорським прем'єр-міністром.

Зауважується, що Угорщина місяцями блокувала кандидатуру прем’єра Нідерландів та виступала проти його призначення попри те, що Рютте вже підтримують 29 з 32 країн Альянсу. Серед них США, Велика Британія, Франція та Німеччина. Свою підтримку нідерландському прем’єру ще публічно не оголосили Словаччина й Румунія. Відомо, що для призначення генсека НАТО варто залучитись одностайною підтримкою, а Угорщина тривалий час блокувала кандидатуру прем’єр-міністра Нідерландів.

Раніше ми також розповідали, чого Україні очікувати від саміту НАТО у Вашингтоні.

  • Вас також може зацікавити:

Цей день настав: в ЄС закликали позбавити Угорщину права голосу

Україна все ближче до ЄС: чи знайде Київ ключ до "угорського замку"

"Росія на нас не нападала": в Угорщині видали цинічну заяву щодо мирного саміту України