RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна все ближче до ЄС: чи знайде Київ ключ до "угорського замку"

Брюссель та Київ мають намір зробити перший крок до реальних переговорів щодо вступу України до ЄС

Україна та Євросоюз Уже за місяць можуть розпочатися переговори між Україною та ЄС Фото: Getty images

Влада України очікує на початок офіційних переговорів про вступ країни до ЄС у рамках міжурядової конференції, запланованої на 25 червня. У той час як технічні консультації між столицями ЄС про переговорний формат протікають успішно, існує невизначеність навколо позиції Будапешта, який може використати свої повноваження для блокування процесу. Офіційні особи ЄС, включаючи президента Європарламенту Роберту Мецолу та посла ЄС в Україні Катарину Матернову, розраховують, що переговори розпочнуться найближчими місяцями. Яка ймовірність, що Угорщина не блокуватиме старт переговорного процесу, читайте в матеріалі "Апострофа".

Угорський фактор

Брюссельські чиновники виступають за початок офіційних переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу найближчими тижнями, не чекаючи настання 1 липня, коли Угорщина на півроку стане головою Ради ЄС, що створює ризики для України.

За інформацією американського видання Politico, заснованої на коментарях п'яти анонімних дипломатів, зараз відбувається активна робота над переконанням угорського уряду погодитися на початок цих переговорів.

Пропозиція полягає в тому, щоб розпочати офіційні переговори 25 червня. Дипломати вважають, що такий крок морально підтримає Україну у спротиві російській агресії.

Читайте також: ЄС остаточно схвалив допомогу Україні на 50 млрд євро: на що підуть гроші

Також повідомляється про переговори між Україною та ЄС із Будапештом, метою яких є вирішення питань, пов'язаних з угорськими меншинами в Україні.

"Старт переговорного процесу у термін, який планує Брюссель, можливий, а от вступу України до ЄС не варто чекати раніше, ніж через 5-7 років. З одного боку, єврочиновники розуміють, що без України європейський інтеграційний проект не буде повноцінним, а з іншого – є фактор війни, фактор економічної конкуренції України з деякими країнами ЄС та політичні питання. Очевидно, якщо не дати якісь "плюшки" Угорщині, то ніякого "кіна" не буде", - зазначив в коментарі "Апострофу" політичний експерт, голова Центру суспільних відносин Євген Магда.

В результаті квітневих переговорів між главою Офісу президента України Андрієм Єрмаком та міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто "сторони відзначили позитивну динаміку діалогу". Дипломат повідомив, що Київ відповів на список з 11 пунктів, запропонований Будапештом, і чекає на відповідь від Угорщини.

Йдеться про вимоги, які угорська сторона озвучила під час зустрічі з Андрієм Єрмаком. Більшість вимог стосувалася питань прав етнічних угорців, які є громадянами України. Тоді Офіс президента повідомив, що погодив 5 пунктів із зазначених 11-ти, але без особливих подробиць.

Один із дипломатів ЄС висловив припущення, що Угорщина прагне завершити переговори до початку свого піврічного головування у Раді ЄС у липні.

"Було відчуття, що цього не варто робити до виборів до Європейського парламенту (9 червня), оскільки це може стати передвиборчим питанням", – передав настрої у Брюсселі один із опитаних дипломатів.

"Наразі ми шукаємо цей час у червні. Якщо ви угорці, то ви б хотіли, щоб це (переговори про вступ України до ЄС – "Апостроф") закінчилося до вашого головування", – додав дипломатичний співрозмовник Politico.

Стриманий оптимізм

Після того, як Київ отримав політичну підтримку від лідерів Європейського Союзу, наступним етапом у вступі є проведення офіційних переговорів через міжурядову конференцію з Україною, що означатиме початок переговорів про членство.

Для початку цього процесу країни-члени повинні затвердити так звану переговорну рамку. Усі 27 столиць Євросоюзу обговорюють цей документ із моменту його відправки Європейською комісією у березні. За словами двох дипломатів, технічні переговори проходять успішно, і очікується, що найближчими тижнями новий проект документа буде представлений послам ЄС для вирішення найскладніших питань.

Україна разом із її прихильниками в ЄС наполягає на проведенні міжурядової конференції між Брюсселем та Києвом до того, як Угорщина візьме на себе головування внаслідок ротацій у Раді ЄС 1 липня.

Місяць тому посол ЄС в Україні Катаріна Матернова висловила впевненість у тому, що Україна перебуває на правильному шляху і готова до початку переговорів щодо вступу до ЄС, висловивши надію на їхній старт уже у червні. Президент Європарламенту Роберта Мецола під час свого останнього візиту до Києва також висловила сподівання, що переговори розпочнуться до кінця першого півріччя 2024 року.

Заява Матернової стала одним із багатьох провісників намірів Києва та Брюсселя розпочати офіційні переговори до кінця першого півріччя 2024 року, але вперше офіційний представник ЄС публічно підтвердила відсутність технічних та юридичних перешкод для цього. Важливо розуміти, що самі європейські чиновники визнають, що затримка у старті переговорного процесу відбуватиметься виключно з політичних причин.

Ще в лютому-березні було зрозуміло, що переговори можна розпочинати, але тоді багатьох здивувала заява голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн про те, що Україна не повинна очікувати швидкого старту переговорів через нібито неготовність переговорної рамки, хоча рамка на той момент уже була готова, що змушені були визнати колеги фон дер Ляєн. Буквально за кілька днів голова Єврокомісії змушена була дезавуювати власну заяву. На початку березня Єврокомісія офіційно схвалила проект української переговорної рамки.

Водночас, згідно з інформацією від дипломатичних джерел, Угорщина прагне успішного головування у Раді ЄС. Бельгія, яка наразі головує, зараз передає сигнали Угорщини про те, що підтримка України відповідає і їхнім політичним інтересам, враховуючи можливість Угорщини використати один із кількох методів для блокування вступу України до ЄС

Бельгійські чиновники вже запланували міжурядову конференцію на 25 червня за кілька днів до початку головування Будапешта у Раді ЄС 1 липня. Однак, як зауважив один із дипломатів, з яким спілкувалися журналісти Politico, неможливо передбачити дії Угорщини, допоки ми не почуємо офіційну позицію самого угорського уряду Віктора Орбана.

Поки що скандальний глава уряду Угорщини зберігає багатозначну мовчанку.

"Останнім часом Орбан не робив жорстких заяв проти України саме тому, що не було приводів, але зараз, коли Брюссель готується до старту переговорного процесу, привід з'явився. Наразі Радою ЄС керує Бельгія, а з 1 липня управління переходить до Будапешта. Але навіть зараз потрібен консенсус із угорцями для початку переговорів. Найближчими тижнями буде зрозуміло, яка позиція у Орбана. Поки що він тільки говорить про "мир" та "переговори". Подивимося, які ще умови він озвучить", - говорить "Апострофу" голова Агентства з моделювання ситуації Віталій Бала.

Фактор Віктора Орбана впливає на переговори щодо вступу України до ЄС, оскільки для початку потрібна одностайність країн-членів, а глава угорського уряду відомий своїми "вічними" спробами блокувати рух Києва до ЄС та НАТО. Нещодавно Будапешт заявив про нестачу прогресу у діалозі з Україною, що явно дисонувало із вищезазначеними заявами Офісу президента.

Поки що ж Орбан мовчить щодо початку переговорів щодо вступу України до ЄС, що можна розцінити як позитивний знак, що вказує на відсутність його намірів зірвати переговори. Є версія, що Віктор Орбан не стане використовувати вето, оскільки це може закінчитися приниженням під час його головування у Раді ЄС, а в Будапешті розуміють, що тиск на нього чинитиме вся Європа. Володимир Зеленський також помітив покращення у відносинах із Будапештом, а чиновники у Брюсселі висловлюють оптимізм щодо початку переговорів.

Читайте: Гроші підуть на зброю: яку суму із заморожених активів Росії в ЄС щороку отримуватиме Україна

Читайте також

Інструктори з НАТО: що дасть поява західних військових в Україні

Ідея Макрона відправити інструкторів стала наслідком перегляду низкою країн Заходу позиції стосовно подій в Україні

Північний фронт: чого чекати ЗСУ з боку Білорусі і не тільки

Росія зацікавлена ​​у тому, щоб ще більше розширити фронт з Україною

Новини партнерів