RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.40
Політика

Новини

4 липня

3 липня

Всі новини

Орбан приїде до Києва з несподіваним візитом

У вівторок, 2 липня, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан має здійснити неочікуваний візит до Києва і провести зустріч із президентом України Володимиром Зеленським.

Про це пише видання The Guardian.

Видання передає повідомлення, посилаючись на три джерела, обізнані з планами. Очікується, що у вівторок, 2 липня, Віктор Орбан відвідає Київ.

Два джерела в Будапешті вказали на те, що Орбан, ймовірніше за все, зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським, "... що стане першою поїздкою угорського прем'єр-міністра до сусідньої України після початку повномасштабного вторгнення понад два роки тому".

За повідомленнями The Guardian, радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк відмовився прокоментувати можливий візит угорського прем’єра, проте інше джерело в Києві таки підтвердило його плани, заявивши: "Орбан буде тут завтра, якщо не буде змін в останню хвилину".

Як зауважує The Guardian зі згадкою іншого джерела в Будапешті, плани щодо візиту були узгоджені "... після тривалих переговорів щодо питання прав угорськомовної меншини в Україні, яка проживає на крайньому заході України поблизу кордону між двома країнами". Джерело в Будапешті, знайоме з підготовкою до візиту, зауважило:

"Передумовою для зустрічі було вирішення питання прав національних меншин. Протягом останніх тижнів було досягнуто домовленості. Вони зможуть оголосити про це як про успіх".

Проте скептики Орбана, як передає видання, звинувачують його у використанні питання прав громадянства як "завіси" для того, щоб просувати російські тези щодо війни в Україні: "Хоча питання прав громадянства було однією з найгучніших претензій Будапешта щодо України, скептики Орбана звинувачували його у використанні цього питання як димової завіси для сприяння просуванню російських тез щодо війни".

Раніше ми також писали, що з понеділка, 1 липня, Угорщина розпочне своє головування в Європейському Союзі. Країна перебере на себе організацію роботи Ради Євросоюзу на наступні пів року.