RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

19 вересня

Всі новини

В ЄС мають намір покарати Орбана — Politico

Міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу мають намір проігнорувати саміт із закордонних справ у Будапешті та організувати власний саміт у серпні.

Про це інформує Politico.

Зауважується, що країни-члени Європейського Союзу хочуть організувати власний саміт у серпні замість того, щоб поїхати до Будапешта на захід прем'єр-міністра Віктора Орбана. Таким чином планують дати відсіч Угорщині.

Наразі Угорщина на ротаційній основі головує в Раді ЄС та планує провести саміт міністрів закордонних справ у Будапешті 28-29 серпня. Politico пише: "Саміт міністрів закордонних справ у Будапешті 28-29 серпня - чудова можливість для Орбана спробувати сформувати зовнішньополітичний порядок денний блоку, а для його міністра закордонних справ Петера Сійярто - опинитися в центрі уваги".

Проте велика кількість міністрів на тлі того, як Орбан перешкоджав наданню допомоги Україні та здійснив так звані мирні візити до Владіміра Путіна і Сі Цзіньпіна, попередньо не узгодивши свої наміри з 26 іншими лідерами країн ЄС, шукають спосіб уникнути ще одного, як вони вважають, "пропагандистського шоу Орбана”.

Три дипломати ЄС повідомили, що глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель має намір скликати "офіційну" раду міністрів закордонних справ одночасно з самітом Орбана. Видання передає слова одного з дипломатів:

"Якщо в той же день відбудеться офіційна рада міністрів закордонних справ, організована верховним представником (Боррелем - "Апостроф"), міністри не зможуть поїхати до Будапешта".

Інша офіційна особа зазначила, що міністри, бойкотуючи зустріч у Будапешті, хочуть "послати чіткий сигнал, що Угорщина не говорить від імені ЄС".

"Бойкот того, що повинно було стати зірковою подією для країни, яка головує в ЄС, щоб продемонструвати себе на світовій арені, є ще більшою образою, покликаною вибити вітер з вітрил Орбана", – пише Politico.

За даними видання, план вже неофіційно обговорювався з кількома країнами ЄС, зокрема з Францією та Німеччиною. У середу команда Борреля має представити план 27 постійним представникам ЄС.

Раніше "Апостроф" також писав, що Швеція вигадала протестну акцію проти нещодавніх переговорів прем’єр-міністра Угорщини Орбана з російським диктатором володимиром путіним.