RU  UA  EN

Вівторок, 22 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.40
НБУ:USD  40.90
Політика

Новини

21 жовтня

Всі новини

Умєров розвіяв інтригу навколо чуток про звільнення Буданова

Попри скандал з компанією-спецімпортером озброєння "Спецтехноекспорт" (STE), яка з 2022 року перебувала під контролем Головного управління розвідки Міністерства оборони, Кирило Буданов залишиться надалі на посаді керівника ГУР.

У цьому запевнив очільник Міноборони Рустем Умєров в інтерв’ю виданню "The Washington Post".

За його словами, частина західних партнерів України висловлювала невдоволення щодо роботи із закупівельною компанією "Спецтехноекспорт".

Умєров зазначив, що Буданов буде зосереджуватися "на розвідці, а не на закупівлях".

Видання нагадало, що на початку жовтня журналісти "Української правди" оприлюднили розслідування, де йшлося про те, що компанія укладала контракти на закупівлю озброєння нібито за завищеними цінами, не завжди виконуючи мільярдні угоди. Компанія накопичила перед державою понад 800 млн грн заборгованості.

Після цього керівник оборонного відомства ініціював здійснення аудиту Спецтехноекспорту та передав його під безпосереднє управління Міністерства оборони.

"Корупція є постійною проблемою у сфері військових закупівель... Згідно зі статтею цього місяця, STE був "сумно відомий тим, що потрапив у скандали з відмиванням грошей". Умеров розповів мені, що він запустив аудит STE і згодом поставив його під безпосереднє управління міністерства. Умеров сказав, що порадив Буданову зосередитися "на розвідці, а не на закупівлях". У Києві ходять чутки, що й Буданова незабаром можуть змінити. Але Умеров сказав, що Буданов, харизматичний генерал із великою популярністю, "залишиться на своїй посаді", - йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, раніше у комітеті ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки зазначили, що питання звільнення Буданова не обговорюється. Це сталося після появи інформації у мережі про ймовірне звільнення керівника української розвідки.