RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

В Україні можуть розширити деякі права переселенців: зроблено важливу заяву

Верховна Рада готується розглянути законопроект, який дасть переселенцям право змінювати виборчу адресу.

Про це "Апострофу" розповіла координатор громадської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Відзначається, що на даний момент переселенці можуть голосувати за президента і частину парламенту, яка проходить за партійними списками. У той же час, з голосуванням на місцевих виборах і в другому турі президентських виборів виникають труднощі.

Для вирішення цієї проблеми ще в березні 2017 року запропонували законопроект №6240, який пропонує надати переселеним особам право змінювати виборчу адресу на підставі підтвердних документів (довідки ВПО або договору оренди квартири).

До сих пір документ не був розглянутий у профільному комітеті і не включений до порядку денного, однак, Айвазовська стверджує, що в парламенті вирішили трохи прискорити розгляд цього питання.

"Нещодавно відбулися слухання в комітеті з прав людини, загалом вони стосувалися питань внутрішньо переміщених осіб, і було оголошено публічно зобов'язання з боку керівника профільного комітету (з питань правової політики та правосуддя, - "Апостроф") Руслана Князевича, що на найближчому засіданні буде розглядатися це питання. Але є і політичні нюанси: політичні права внутрішньо переміщених осіб - не в порядку денному частини народних депутатів. Вони не переймаються тим, як інтегрувати цих громадян", - підкреслила Айвазовс кая.

Більше про те, чи дадуть українським переселенцям повноцінне право голосу, читайте в матеріалі "Апострофа" - Переселенцям з Донбасу і Криму готують важливу зміну: що з цього вийде.