RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Дадуть по рукам: українцям розповіли, чим закінчиться скандал з росіянами перед виборами

Дипломати діляться досвідом вирішення скандалу з російськими спостерігачами на виборах в Україні в інших країнах, наприклад, випадком Азербайджану і Вірменії.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"Обидві країни теж колись пробували зіграти в схожу гру, але їм швидко дали по рукам і запропонували не створювати непотрібну нікому проблему. У відповідь ОБСЄшники взяли на себе зобов'язання провести неофіційну роботу з проблемною країною, щоб там зрозуміли, що їм не слід направляти спостерігачів. Зрештою приймаюча країна може просто нікого не пропустити на свою територію - під будь-яким приводом, серйозним чи ні. Все зрозуміють, чому росіян просто відправлять з Борисполя назад до Мінська або Відня, посміються, і ніхто до України не буде мати претензій - подумаєш, повернули нових Петрових з Бошировими назад в Росію. Негативним ставленням до росіян зараз вже нікого не здивуєш. Але українська сторона вирішила піти на відкритий конфлікт, не тільки не маючи при цьому підтримки союзників, але безпосередньо суперечачи їхнім рекомендаціям, а в останні дні - наполегливим вимогам. Коли до Києва приїхав Лайчак (чільний в ОБСЄ словацький міністр закордонних справ, - "Апостроф"), він прямо просив Клімкіна не робити цього і не нариватися на скандал. Але не почули не тільки його, а й багатьох інших друзів України. Такі речі не забуваються - дуже скоро якесь прохання України, можливо, набагато більш важливе, ніж пара російських спостерігачів, зустріне холодну відмову", - розповів "Апострофу" західний дипломат, який працював колись в структурі ОБСЄ.

В результаті всієї цієї історії західні дипломати тільки знизують плечима і роздумують про те, навіщо все це було потрібно Україні. А слухаючи все гучніші заяви лідерів опозиції і громадських активістів про підготовку масового підкупу виборців та інших численних прикладів фальсифікацій, що готуються, багато хто з них вже прямо запитує - а чи не є ця історія димовою завісою для масових порушень? Щоб замість спостереження міжнародні організації та ЗМІ обговорювали питання недопуску росіян?

Детальніше про те, чому в Україні вирішили не пустити росіян на вибори, читайте в матеріалі "Апострофа": Україна може втратити більше: в чому небезпека скандалу з росіянами перед виборами.